24 Mayıs 2010 Pazartesi

BİNGÖL'DE ŞEHİT EDİLEN 33 ER ANILDI

Bingöl'de, 24 Mayıs 1993 tarihinde birliklerine gittikleri sırada terör örgütü PKK tarafından şehit edilen 33 er, düzenlenen törenlerle anıldı. Bingöl-Elazığ karayolunda şehit edilen 33 asker için ilk olarak merkeze bağlı Bilaloğlu köyündeki Anıttepe'de tören düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Korkut Özarslan, 49. Motorlu Piyade Tugayı Komutanı Tuğgeneral İsmail Hakkı Önder ile Belediye Başkanı Serdar Atalay, Cumhuriyet Başsavcısı Hüsnü Hakan Yağız, 33 şehidin yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, buradaki törende yaptığı konuşmada, terör örgütü PKK'nın eylemlerinden en çok bölge halkının zarar gördüğünü söyledi. 1993 yılında kamuoyu vicdanının ağır bir şekilde yaralandığını anımsatan Balkanlıoğlu, şöyle konuştu: ''1993 yılında milletçe, kamuoyu vicdanını ağır bir şekilde yaralayan büyük bir travma yaşadık. Terör örgütü sözde o dönemde ateşkes ilan etmiş, saldırmayacağına dair sözler vererek milleti böyle dönem dönem kandırdığı bir evrede bu menfur hadiseyi gerçekleştirmiştir. Devletin meşru güçleri dışında dağlarında, ormanlarında elinde silahla gezen insanlar bulunduğu sürece nasıl bir ateşkesten bahsedilebilir? Hiçbir kanun, nizam tanımayan bu insanlar kendilerini güçsüz hissettikleri dönemde ateşkes diye bir durum ilan etmekte, ancak eline fırsat geçtiğinde işte böyle silahsız ve savunmasız masum insanları hunharca katledebilmektedir. Milletimizin evlatlarını acımasızca katleden örgüt, aslında neyi amaçladığını bilmemektedir.''

Bölücü terör örgütünün suç organizasyonu haline geldiğini anlatan ve örgüt elebaşılarıyla bölge halkının asla aynı kategoriye konulamayacağının altını çizen Balkanlıoğlu, ''Örgütün yönetim ve denetiminde olan insanlar, bölge halkıyla aynı değer yargıları taşımıyor. Bölge halkının kalkınması ve gelişmesi için kurulduğu söylenen bu hareket en fazla bölgedeki insanlara rahatsızlık vermiş, can ve mal kaybına yol açmış, gelişmesine ve kalkınmasına mani olmuştur. Bu ne biçim bir harekettir ki haklarını savunduğunu iddia ettiği insanlara en fazla zararı veriyor. Burada 33 askerimizi simgeleyen 33 bayrağı görünce insanın içi cız ediyor. Kolay değil. Allah bir daha milletimize böylesi acılar yaşatmasın'' diye konuştu.

-''TERÖRİSTLER HALAY ÇEKİP, DEFALARCA DÖNEREK YİĞİTLERİMİZE KURŞUN SIKTILAR''-
Bingöl Şehit Aileleri Malulleri ve İnsan Hakları Derneği (BİŞHAK) Başkanı Ziya Sözen ise 33 askerin şehit edilmesi kadar acı ve vahim bir olayın yaşanmadığını söyledi. Sözen, 33 askerin şehit edilişinin 17. yılında, şehitleri anmak, ailelerinin acılarını paylaşmak, terör örgütü mensuplarının yandaş ve yardakçılarını bir kez daha lanetlemek üzere toplandıklarını ifade etti. Sözen, şöyle devam etti:

''Acemi birliklerini tamamlamış ve usta birliklerine gitmek üzere silahsız bir şekilde araçlarına binen bu şehitler olacaklardan habersiz bir şekilde yola koyuldular. Bu askerlerimiz birliklerine giderken Allah'a kavuştular. Kurşun sesleri ile Bingöl dağlarında kuşlar, kurtlar feryat yaktı. Teröristler halay çekip, defalarca dönerek yiğitlerimize kurşun sıktılar. Yaşananlar ne bir masal ne bir hikaye. Bu yaşananlar ilimizde 33 askerimizin silahsız ve savunmasız bir şekilde PKK terör örgütü tarafından şehit edilişinin hazin öyküsüdür. Bu yaşananları anlatmak kelimelere sığdırmak imkansızdır. Biz bugün dahi yaşananları anlatmakta zorlanırken, insanlıktan nasiplenmemiş, gözü dönmüş örgüt mensupları bunları zevkle yaptılar. Bu katliamı yapanların insan olmaları asla düşünülemez.''

Tören sırasında, güvenlik tedbirleri kapsamında helikopterler alan üzerinde uçuş yaparken, şehit askerlerin resimlerinin bulunduğu tişörtleri giyinen gençler ile asker üniforması giyen 33 küçük çocuk da törene katıldı. Anıttepe'deki törenler, 33 şehidin temsili mezarlarının bulunduğu anıtın gezilmesiyle sona erdi.

-ŞEHİTLER ANITI'NDAKİ TÖREN-
Şehit 33 askeri anmak için ikinci tören daha sonra kent merkezindeki Şehitler Anıtı önünde yapıldı. Burada günün anlam ve önemine değinen bir konuşma yapan Personel Üsteğmen Emine Karadağ, vatan ve bayrak uğruna canlarını seve seve veren aziz şehitlerin asla unutulmayacağını söyledi.

Anma töreninin amacının, nasıl bir hainlikle karşı karşıya olunduğunu bilmeyenlere, terörün dininin ve ırkının olmadığını bir türlü görmeyenlere bu gerçeği göstermek olduğunu ifade eden Üsteğmen Karadağ, ''Vatanını, bayrağını, vatandaşlarının canını ve malını korumak için sevdiklerinin davullarla, zurnalarla ellerine kına yakarak, kutsal vatan görevlerini yapmak üzere asker uğurladığı, silahsız ve savunmasız 33 erimiz PKK terör örgütü mensuplarınca acımasızca 24 Mayıs 1993 yılında Bingöl sınırları içinde şehit edilmiştir'' dedi. Üsteğmen Karadağ, imandan ve insanlıktan yoksun hainlerin planladıkları bu katliamla, kendilerine destek vermeyen Bingöl halkı ile Türkiye'nin diğer illerinde yaşayan insanları birbirine düşman etmenin amaçlandığını kaydederek, ''Bingöllüler terörle değil, güzelliklerle anılmak istiyor. Asla unutulmamalıdır ki bu vatanın neresinde yaşarsa yaşasın, herkes birinci sınıf vatandaştır. Dili, dini ve inancıyla asırlar boyu yaşamış, vatan uğrunda genci, ihtiyarı, kadını omuz omuza savaşmış, aynı gaye uğruna birleşmiş vatan evlatlarını farklı kimlikleri kullanarak ayırmak, bölmek ve parçalamak asla mümkün olmayacaktır'' şeklinde konuştu.

-ŞEHİT AİLELERİNE DEVLET ÖVÜNÇ MADALYASI-
Buradaki törende ise yapılan konuşmanın ardından geçen yıl şehit olan Mahmut Kalçık, Ali Çakmakçı ve Mehmet Koçin'in ailelerine Devlet Övünç Madalyası verildi. Şehit ailelerinin övünç madalyalarını Vali Balkanlıoğlu ile 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Özarslan takdim etti. Anma etkinlikleri kapsamında, kent merkezindeki Şehitler Anıtı'nın bulunduğu parkta vatandaşlara pilav ve kavurma da ikram edildi. İkram sırasında protokolde oturan gazi Erdem Doğan, fenalık geçirdi. Gaziyi, Belediye Başkanı Serdar Atalay teskin etti.