17 Mayıs 2010 Pazartesi

GENESİS PROJESİ (GEMİ ENTEGRE SAVAŞ İDARE SİSTEMİ)

Halen mevcut ve müteakip yıllarda temin edilmesi muhtemel yüzer, uçar platformlar ile harp karargahları/harekat merkezlerinin kendilerinden beklenen görevleri etkin olarak yerine getirebilmeleri için, öncelikli olarak GABYA sınıfı gemilere silah ve sensör sistemleri ile entegre olarak çalışacak modern taktik savaş yönetim sistemlerinin azami oranda milli imkanlar kullanarak gerçekleştirilmesini öngören bir projedir.

Projede kullanılacak milli ara katman yazılımı ve uygulama yazılımları Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Araştırma Merkezi Komutanlığı tarafından geliştirilmektedir. Aynı zamanda bu proje ile çok maksatlı konsolların tamamının yurt içi imkanlarla üretilmesi sağlanmaktadır.

Proje kapsamında muhtelif iş paketleri, silah-sistem entegrasyonu, otomatik hedef tespit ve takip sistemi (OTOHETTS) geliştirilmesi ve entegrasyonuna ilişkin çeşitli firmalarla sözleşmeler imzalanmıştır. GENESİS’in ilk gemiye montaj işlemleri 2007 yılında tamamlanacaktır.

Projenin ilk olarak sekiz “GABYA” Sınıfı fırkateyne uygulanması planlanmış olup entegrasyonların 2011 yılı sonuna kadar tamamlanması öngörülmüştür. Projenin ana hedefi müteakip gemi inşa projelerinde de GENESİS Komuta Kontrol Sistemi’nin kullanılmasıdır.