20 Mayıs 2010 Perşembe

Atatürk'ün hiç yayınlanmamış görüntüleri

GENELKURMAY Başkanlığı, doğumununun 129'uncu yıldönümünde ‘Asker ve Devlet Adamı Atatürk' konulu panel düzenledi. Panelde gazeteci ve davetlilere, Atatürk'ün bugüne kadar yayınlanmamış yurt gezileriyle ilgili fotoğraf ve video görüntülerinden oluşan CD dağıtıldı.

Genelkurmay Başkanlığı, Atatürk’ün Adana, Afyonkarahisar, Balıkesir, Bilecik- Bozüyük, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Mersin, İzmir, Konya ve Trabzon’a yaptığı yurt gezilerine ait siyah-beyaz fotoğraf ve görüntülerini dağıttı. Fotoğraf ve görüntülerde, Atatürk’ün yurt gezilerinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni açılan fabrikalarına yaptığı ziyaretleri, tarım alanları ile tarihi eserlerin bulunduğu bölgelerdeki incelemeleri yeralıyor. Atatürk’ün yurt gezisi sırasında kendisini karşılamaya gelen vatandaşların sevgi gösterilerinin yanı sıra, halkla içiçe olması, kadınların nezaketen elini öpmesi gibi görüntüler dikkat çekiyor.

Bu arada, Genenelkurmay Başkanlığı Karargahı Orbay Salonu'nda düzenlenen panele, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, kuvvet komutanları eşlerinin yanı sıra İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker de katıldı. Orgeneral Başbuğ'un, Özden Toker ile yanyana oturması dikkat çekerken, panel oturum başkanlığını Prof.Dr. Hikmet Özdemir yaptı. Panelde, Altemur Kılıç ‘Atatürk ve Hatıralar', Prof.Dr. George W. Gawrych, ‘Mustafa Kemal Atatürk'ün Askerliğe Dair Eserleri' ve ‘Zabit ve Komutandan İle Hasb-I Hal Adlı Eseriyle İlgili Değerlendirmeler', Prof. Dr. Feroz Ahmad ‘Atatürk ve Türk Devrimi'nin Hindistan ve Güneydoğu Asya'daki Yansımaları', Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı ‘Atatürk, Din ve Laiklik' adlı bildirilerini sundu.