9 Haziran 2010 Çarşamba

'TCSG DOST'' ARAMA KURTARMA GEMİSİ DENİZDE

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, ''Bugün TCSG Dost'u denize indirerek özel sektör tersanelerinde imal edilmekte olan en büyük muharip geminin en önemli inşa aşamasından birisini daha tamamlamış olacağız'' dedi. Koç Topluluğunun gemi inşa sektöründe faaliyet gösteren tersanesi RMK Marine'nin Milli Savunma Bakanlığı için inşa ettiği 4 adet Sahil Güvenlik Arama Kurtarma gemisinin ilki olan ''TCSG Dost'', Tuzla'da törenle denize indirildi.

Törende konuşan Koç, Deniz Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarının özel sektör tersaneleri tarafından sağlanması amacıyla yapılan çalışmaları büyük takdirle izlediklerini belirterek, Türk tersanelerinin savaş gemisi inşaatı dalında da kısa zamanda ülkenin ihtiyaçlarını karşılayacak duruma geleceğinden şüphesi olmadığını ifade etti.

Koç, grup olarak, güçlü bir milli savunma sanayisine kavuşmak amacıyla RMK Marine'nin yanı sıra Otokar ve Koç Sistem şirketleri ile de çalışmaların sürdüğünü kaydederek, tersanede Deniz Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını arzu edilen teknolojik kalitede karşılayacak kapasite, altyapı ve imkanları yarattıklarını söyledi. İlk gemi ''TCSG Dost''u hedeflenen sürede teslim edeceklerinden emin olduğunu da vurgulayan Koç, savunma sanayisinin ihtiyaçlarının yerli kaynaklardan sağlanması, ülkeye ihracat imkanları yaratılması ve bu alanda teknolojiye sahip olunmasına önem verdiklerini anlattı.

Tersanelerde yaratılan imkanların korunmasında da Savunma Sanayi Müsteşarlığına önemli görevler düştüğünü dile getiren Koç, ''İhaleleri sonuçlandırılması ve üzerinde çalışılmakta olan Moship, Ratship, LPD ve benzeri projelerle, ülkemiz askeri gemi inşa sektörünün daha da gelişmesi, uluslararası askeri gemi inşa pazarında rekabet eder hale gelerek bu ürünlerin ihracatçısı olması hedeflenmelidir'' dedi.

Koç, törene atıfta bulunarak, ''Bugün TCSG Dost'u denize indirerek, özel sektör tersanelerinde imal edilmekte olan en büyük muharip geminin en önemli inşa aşamasından birisini daha tamamlamış olacağız. Umarım ki, bundan sonraki çalışmalar da hedeflediğimiz süre içinde tamamlanır ve TCSG Dost'un Sahil Güvenlik Komutanlığına teslim töreninde yine hep birlikte oluruz'' diye konuştu.

-ANAHTAR TESLİM PROJE-
Koç Holding Savunma Sanayi ve Diğer Otomotiv Grubu Başkanı Kudret Önen de gemilerin 88 metre uzunluğunda, 1700 deplasman ton ağırlığında (geminin yüzerken yer değiştirdiği suyun ağırlığı) olduğunu ve 22 knot hız yapacağını belirterek, gemilerde ortalama 92 personelin görev yapacağını söyledi. Önen, bu projenin özel sektör tersanelerine verilmiş, tüm elektronikleri, savaş sistemleri ile anahtar teslimi ilk proje olduğunu da kaydederek, diğer gemilerin yapımına ilişkin de bilgi verdi. İkinci geminin gövde blok imalatlarının tamamlandığını, üçüncü geminin blok imalatlarının bittiğini ve dördüncü geminin de saç kesimine başlandığını anlatan Önen, proje çalışmalarının programa göre yürüdüğünü söyledi.

-DİĞER KONUŞMALAR-
Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral İzzet Artunç da savunma, güvenlik ve emniyet kavramlarının yeni bir boyut kazandığı günümüzde, enerji koridorunda olan Türkiye'nin önemini daha da artırdığını belirterek, denizlerin kendisine ilgi gösterenlere güç verdiğini söyledi. Türkiye'nin güvenlik ve refahının denizlerle iç içe olduğunu ifade den Artunç, terörizm, kaçakçılık, yasa dışı göç, deniz haydutluğu gibi tehditlerin önlenmesinde Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın öneminin her geçen gün arttığını kaydetti.

Artunç, Komutanlığın 65 ayrı üste konuşlandığını anlatarak, modern yapısıyla görev yaptıklarını söyledi. Bugün denize indirilecek gemiyle, Komutanlığın açık denizlerde de kesintisiz görev yapma yeteneğine kavuşacağını kaydeden Artunç, geminin savunma sanayinin millileşmesi için başlatılan hamlelerin bir göstergesi olduğunu da dile getirdi.

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ise geçen 5 yıl içinde çok sayıda projeyi başlattıklarını belirterek, Türk deniz sanayinin bu ihtiyaçları karşılayacak güçte olduğunu söyledi. Bayar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarının karşılanması noktasında çalıştıklarını dile getirerek, bu ihtiyaçların karşılanmasında özgün yerli ürünlere yöneldiklerini anlattı. ''TCSG Dost''un Türkiye'de özel sektör tersanelerde üretilen ilk muharip gemi olduğunu da ifade eden Bayar, gemilerin hayırlı olması temennisinde bulundu.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın dışında törene İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Selamet ve davetliler katıldı.
-4 ADET GEMİ-
Milli Savunma Bakanlığının, Sahil Güvenlik Komutanlığının ihtiyacı çerçevesinde açtığı 4 adet Sahil Güvenlik Arama Kurtarma gemisinin ilk olan ''TCSG Dost'', Ekim 2009'da kızağa konmuştu. Bugün denize indirilen gemi 2011 yılının Eylül ayında teslim edilecek. Proje kapsamında ''Güven'', ''Umut'' ve ''Yaşam'' gemileri de Sahil Güvenlik Komutanlığının hizmetine sunulacak.