16 Haziran 2010 Çarşamba

ŞEHİT TEĞMEN CANER GÖNYELİ-2010 ARAMA-KURTARMA TATBİKATI

Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2010 Arama-Kurtarma Tatbikatı'nın Kıbrıs açıklarında Türkiye arama-kurtarma bölgesindeki deniz safhası başladı. Tatbikat öncesi, aralarında KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, KKTC Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu ve KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Abdullah Recep'in de bulunduğu yerli ve yabancı gözlemciler ile diğer davetliler Gazimağusa Limanı'ndan TCG Gökçeada Fırkateyni'ne bindi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Başbakan Küçük, Korgeneral Zorlu ve aralarında Gambiya Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Madani Senghore'nin de bulunduğu bazı yabancı gözlemciler, gemiye binişlerinde Aksaz Deniz Üs Komutanı Tümamiral Yalçın Kavukçuoğlu tarafından askeri törenle karşılandılar.

''Silistre'' adı verilen selamlama düdüğünün çalmasının ardından gemiye binen protokol üyeleri, denizcilik kuralları kapsamında önce Türk bayrağını ardından kendilerini karşılayan gemi personelini ve tören kıtasını selamladılar. Tatbikat ve gemide uyulması gereken emniyet kurallarıyla ilgili verilen brifinglerin ardından TCG Gökçeada Fırkateyni limandan demir aldı. Tatbikatın deniz safhası iki saha ve iki ayrı senaryo ile gerçekleştirilecek. Birinci senaryoda, Gazimağusa açıklarında yardım çağrısında bulunan bir feribotta, ikinci senaryoda ise Zeytin Burnu açıklarında tehlike sinyali veren bir deniz uçağında arama-kurtarma çalışmaları yapılacak.

Tatbikatı, Şehit Teğmen Caner Gönyeli'nin annesi Kezban Gönyeli ile kardeşi Alpay Gönyeli de izliyor.