15 Haziran 2010 Salı

SAVUNMA SANAYİ İCRA KOMİTESİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında Genel Maksat Helikopter Projesi ile alçak ve orta irtifa hava savunma füze sistemlerine ilişkin projelerin ele alınması bekleniyor.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. tarafından yürütülen Genel Maksat Helikopter Projesi kapsamında 123 helikopterin tedarik edilmesi öngörülüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en büyük ihalelerinden biri olan genel maksat helikopter projesinde ABD'li havacılık ve savunma sanayi şirketi Sikorsky ile İtalyan savunma sanayi şirketi AgustaWestland çekişiyor.

Sikorsky Türkiye'ye T-70 Blackhawk'ı, AgustaWestland ise TUHP 149'u (Turkish Utility Helicopter-Türk Genel Maksat Helikopter) öneriyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Emniyet ve Orman Genel Müdürlükleri için TAI/TUSAŞ tesislerinde üretilmesi planlanan genel maksat helikopteri projesindeki son kararın bugün verilmesi bekleniyor. Genel maksat helikopterlerinin üretiminde TAI-TUSAŞ ana yüklenici olacak.

Proje kapsamında Jandarma Genel Komutanlığına 30, Kara Kuvvetleri Komutanlığına 20, Hava Kuvvetleri Komutanlığına 6, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına 6, Sahil Güvenlik Komutanlığına 6, Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığına 2, Özel Kuvvetler Komutanlığına 11, Emniyet Genel Müdürlüğüne 20, Çevre ve Orman Bakanlığına 20, Başbakanlık'a 2 adet helikopter tedarik edilmesi planlanıyor. Müsteşarlığın üzerinde çalıştığı projeye göre, bir dönem F-16 savaş uçakları üretilen TAI/TUSAŞ'da (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii), saldırı helikopterinin yanı sıra genel maksat helikopterinin de üretim bandı kurulacak.

Helikopterin bakım ve eğitim üssünü bünyesinde bulunduracak olan Türkiye, helikopterin üçüncü ülkelere satış haklarını da alacak. Helikopterler, azami ölçüde yerli imkanlar kullanılarak, TAI'nin Ankara'daki mevcut tesislerinde üretilecek. Hava sıcaklığından etkilenmeden yüksek irtifada ve gece şartlarında uçuş yapabilecek helikopterler için gerekli olan finansman Savunma Sanayii Geliştirme ve Destekleme Fonu kaynaklarından karşılanacak. Söz konusu helikopterler, muharebe sahasında personel ve malzeme naklinin yanı sıra; insani yardım, doğal afetlerde arama-kurtarma, elektronik harbe karşı koyma ile ambulans gibi özel görevlerde de kullanılabilecek.

Öte yandan alçak ve orta irtifa hava savunma füze sistemlerine ilişkin projelerde, üretimin yerli imkanlarla gerçekleştirilmesine yönelik sözleşme değişikliklerinin yapılmasında, Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkilendirilmişti. Doğrudan tedarik ve yerli ortak yapım yolu ile de tedarik edilecek alçak irtifa hava savunma füze sistemleri opsiyonel olarak 27 adete kadar çıkabilecek. Ayrıca 18 adet alçak irtifa hava savunma füze sistemlerinin destek teçhizatları ile ilgili eğitim hizmetlerinin tedariği de planlanıyor. Orta irtifa hava savunma füze sistemleri projesi, ilgili sistem ve donanımları ve eğitim hizmetlerini de içine alan 1 adet füze sisteminden oluşuyor.