16 Haziran 2010 Çarşamba

İsrail yok, İran var!

'Hayır' oyundan sonra İran'ın geldiği tatbikata, yaptırım kararı uygulanan İsrail davet edilmedi

İsrail Ordusu’nun Mavi Marmara gemisine düzenlediği askeri operasyon nedeniyle ısınan Doğu Akdeniz, Şehit Teğmen Caner Gönyeli - 2010 Arama Kurtarma Tatbikatı’na ev sahipliği yapıyor. Tatbikatın dünkü ilk bölümünde, senaryo gereği İzmir’den kalkan ve Ercan Havaalanı’na inmek üzereyken St. Hilarion bölgesinde düşen bir uçakla ilgili arama - kurtarma tatbikatı yapıldı. KKTC’de icra edilen tatbikata gözlemci olarak 56 ülke davet edilirken, Türkiye’nin yaptırım kararı çerçevesinde İsrail davet edilmedi. Gambia, Pakistan, Azerbaycan, İran, BAE, Bahreyn ve Türkmenistan gözlemci gönderen ülkeler oldu. Tahran yönetimine yönelik yaptırımlar konusunda BM’de yapılan oylamada Türkiye’nin “Hayır” oyu kullanmasının ardından gerçekleşen tatbikata İran’ın gözlemci göndermesi ise dikkat çekti.

Gönyeli’nin annesi de geldi
Tatbikat öncesi gazetecilere brifing veren KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Abdullah Recep, şehit Teğmen Gönyeli’nin annesi Kezban Gönyeli’ye de şilt taktim ederek elini öptü. Şehit annesinin adada Türk varlığının sonsuza kadar sürmesi dileğine yanıt veren Recep, “Sizden aldığımız güçle bu varoluşu sonsuza kadar sürdüreceğiz” dedi.

Cener Gönyeli tatbikatını daha önce bizzat yöneten Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ise Ka-fes soruşturması için İstanbul’a gidince KKTC’ ye gelmedi. Sağdıç’ın yerine tatbikatı Aksaz Üs Komutanı Tümamiral Yalçın Kavukçuoğlu yönetti.

KİMLER KATILDI?
St. Hilarion bölgesindeki tatbikatı, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Abdullah Recep’in yanı sıra KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu ile askeri yetkililer ve yabancı gözlemciler izledi. Tatbikatta bugün deniz safhası icra edilecek.