3 Haziran 2010 Perşembe

Emekli generalin Osmanlı rahatsızlığı Emekli generalin Osmanlı rahatsızlığı

Necati Özgen paşa, El Arap gazetesi yazarı ile canlı yayında tartıştı. Türkiye'nin tarihi bir misyonu olduğunu ve Osmanlı'nın mirasını üstlenmesi gerektiğini söylen Arap yazara Necati Özgen'in tepkisi sert oldu.

Fatih Altaylı’nın sunduğu Teketek programına katılan Emekli generallerden Necati Özgen ile Katar Al Arab Gazetesi yazarı Dr. Muammed Adil arasında Osmanlı Devleti ile Laik Türkiye konusunda sert tartışma çıktı. Arap yazar Türkiye’nin Osmanlı’nın devamı olduğu sözlerine Necati Özgen karşı çıktı.

Muhammed Adil Türkiye’nin Osmanlı gibi büyük bir devletin devamı olduğunu belirtirken Özgen Paşa Türkiye’nin Osmanlı ile eş tutulmasına karşı çıktı.
Muhammed Adil Türkiye’nin büyük bir devlet olduğunu, bunu hem kendine hissettirmesi ve yaşaması gerektiğini belirterek “İsrail’e muhakkak cevap vermesi gerekmektedir. Ama bunun nasıl verileceği konusunu siyasetçiler bilir” dedi.

Necati Özgen, Arap ülkelerinin tarih boyunca anlaşamadığını bir araya gelemediğini 6.5 milyonluk İsrail’e karşı bile Türkiye’yi neden Arap ülkelerinin desteklemediğini, Türkiye büyük devlet laflarını söylediklerini ama Arapların bir şey yapmadığını söyledi.

Muhammed Adil bu soruya cevabında ise Arapların Mısır da dahil maalesef devlet olamadığını, 22 Arap ülkesindeki rejimlerin kendi halkları ile uğraştığını, halklar ile devletin de karıştırılmaması gerektiğini savundu. Muhammed Adil, Türkiye devleti ve halkının Araplar gibi olaya bakmaması gerektiğini söyledi. Muhammed Adil demokrasi olmadığı zaman siyasetin de olmasının mümkün olmadığını dile getirdi.

Türk devletinin şu anda tarihi bir sorumluluk üstlendiğini bunu sadece Araplar için değil aynı zamanda kendi halkı için de yaptığını anlatan Muhammed Adil’in “Biz dışarıdan Türkiye’ye bir Osmanlı devleti olarak bakıyoruz.” Sözüne emekli general Necati Özgen karşı çıktı.

Necati Özgen, “Ne alakası var. Türkiye laik bir ülkedir.” Dedi.

Muhammed Adil, “Türkiye’de belli bir kısım bu tarihi reddediyor ama Araplar için Türkiye budur. Türkiye kendi tarihini kabul etmesi ve iftihar etmesi gerekiyor. Biz böyle bir Türkiye istiyoruz. Türkiye kendi tarihini reddederse o zaman hiç büyük devlet olamaz” dedi.

Program konuğu emekli büyükelçi İlter Türkmen de Türkiye’nin tarihini sevdiğini tarihine saygı duyduğunu ancak Osmanlı’nın devamı olmadığını, buna Dışişleri Bakanlığı’nın da karşı çıktığını söyledi. İlter Türkmen Türkiye’nin Osmanlı’nın devamı olarak ortaya çıkmasından Arap devletlerinin memnun olmayacağını sandığını söyledi.

Vakit gazetesi yazarı Sibel Erarslan da Türkiye’nin Osmanlı’nın mirasına sahip çıkması gerektiğini belirterek “ Osmanlı’nın Ortadoğu başta olmak üzere Viyana’dan Hindistan’a kadar olan interlandda oluşturduğu bir sistem vardı. Osmanlı çöktükten sonra hala bu dengeler kurulamadı. Özellikle Ortadoğu’da bu dengeler kurulmadı. Sınırları cetvelle çizilmiş halkları ile kopmuş veya ayrıştırılmış, hukukun üstünlüğünü kesinlikle uygulamayan ve devlet gelenekleri köklü olmayan ülkeler oluşturduğunu söyledi.

Programı sunan Fatih Altaylı ise Arap ülkelerinde Osmanlıya yönelik olumlu bir izlenim bulunmadığını, Arap ülkelerinde birer tane şehitler anıtı bulunduğunu ve bunu Osmanlı’nın yaptığı katliamı kınamak için oluşturduklarını söyledi. Altaylı bunu gözleri ile gördüğünü söyledi.

Bunun üzerine söz alan El Arab Gazetesi yazarı Muhammed Adil bu öngörünün doğru olmadığını bugün Arap ülkeleri gezildiğinde çok farklı bir durumun söz konusu olduğunu söyledi. Sibel Erarslan’ın Suriye’yi örnek göstermesi üzerine Altaylı 1999 yılında Türkiye’nin Suriye ile savaşacak noktaya geldiğini hatırlattı. Erarslan bunun üzerine 1999 ile 2010 arasında çok şey yaşandığını söyledi.

Programda daha sonra Necati Özgen Arapların Laik Türkiye Cumhuriyeti’ni örnek alması gerektiği sözlerine Muhammed Adil’in laiklik olmadan da demokrat olunabildiğini ifade etmesi tartışmayı çok daha sert boyutlara taşıdı.