1 Haziran 2010 Salı

Mayın Davasına Erteleme

Komutanı Yarbay Onur Dirik’in emriyle gömülü mayını elleriyle imha etmeye çalışırken şehit düşen Üsteğmen Çağlar Canbaz'ın davası ertelendi...

PKK’nın döşediği uzaktan kumandalı mayının patlaması sonucu şehit olduğu açıklanan ancak dönemin Dağlıca Tabur Komutanı Yarbay Onur Dirik’in emriyle elle mayını imha ederken hayatını kaybettiği ortaya çıkan Üsteğmen Çağlar Canbaz’ın duruşması ertelendi. Dün Van Askeri Mahkemesi’nde görülen davaya her iki tarafın da avukatları katıldı. Dirik’in avukatlarının süre vermesi üzerine mahkeme duruşmayı 10 Hazirana erteledi.

Üsteğmen Canbaz, 6 Ağustos 2007 tarihinde birliğine yakın bir noktada toprak altına gömülü patlayıcı tespit etmiş ve hemen durumu dönemin Dağlıca Tabur Komutanı Yarbay Onur Dirik’e bildirmişti. Dirik’in yetkisizce verdiği emirle Üsteğmen Canbaz, patlayıcının kablolarını elle kesmiş, bir sonraki gün de ikinci bir emirle mayını topraktan elle çıkarmıştı.

Olayı kapatmaya çalıştılar
Komutanının bu kanunsuz emriyle mayını çıkartmaya çalışan Üsteğmen Canbaz, yaşanan patlamanın ardından olay yerinde şehit oldu. Genelkurmay Başkanlığı da aynı gün kamuoyuna PKK’nın döşediği uzaktan kumandalı mayının patlaması sonucu üsteğmenin şehit olduğunu duyurdu. Ancak bu olaydan yaklaşık sekiz ay sonra aileye postayla bir zarf gönderildi. Zarfın içindeki belgelere göre üsteğmen mayına basarken değil, komutanının kanunsuz emriyle şehit olmuştu. Üstelik yapılan ilk soruşturmada Komutan Dirik’in cezalandırılması da isteniyordu. Ancak ortadaki tüm bu belgelere rağmen, olay PKK’nın üzerine yıkılarak kapatılmıştı.

Mahkemeden karar bekleniyor
Postayla gelen belgelerle, askeri yetkililerin açıklamalarının çelişkili olduğunu ve olayın örtbas edildiğini düşünen şehit Üsteğmen Çağlar Canbaz’ın annesi Çınar Yenigün, hukuksuz bir şekilde emir veren Yarbay Onur Dirik’in cezalandırılması için Van Askeri Mahkemesi’ne suç duyurusunda bulundu. Mayıs 2009 tarihinde de Dirik hakkında 10 yıla kadar hapis cezasıyla dava açıldı. Kanunsuz bir şekilde emir verip, emrindeki bir üsteğmenin şehit olmasına neden olan Onur Dirik hakkında açılan davanın dördüncü celsesi dün yapıldı. 10 Haziran’a ertelenen duruşmada mahkemenin kararını vermesi bekleniyor.