9 Haziran 2010 Çarşamba

İSTİHBARAT 6 AY ÖNCE GELDİ

İskenderun'da Şehit Er Remzi İlboğa Kışlası’na yapılan saldırının altı ay önceden bilindiği ve saldırıyla ilgili bir tutanak tutulduğu ortaya çıktı.

Hatay’ın İskenderun İlçesi’nde Deniz Üs Komutanlığı’na bağlı Deniz İkmal Destek Komutanlığı Şehit Er Remzi İlboğa Kışlası’na yapılan saldırının altı ay önceden bilindiği ve saldırıyla ilgili bir tutanak tutulduğu ortaya çıktı.

Geçen yıl iki ayrı operasyonda ölen PKK’lıların üzerinde, altı askerin şehit olduğu Remzi İlboğa Kışlası’na ait fotoğraf ve video görüntüler ele geçirildi.

İskenderun’a yapılacak saldırı bilgisi, 2009 Aralık’ta çatışmada hayatını kaybeden PKK’lıların üzerinde çıkan fotoğraf ve video kayıtlarıyla öğrenilmiş. Video ve fotoğraf görüntüleri, saldırının yapıldığı Şehir Er Remzi İlboğa Kışlası ve 51. Bakım Merkezi Komutanlığı’na ait. Fotoğraf ve videoların incelenmesinin ardından askeri bir heyet oluşturulup, ilgili komutanlıklara resmi bir ziyaret gerçekleştirilmiş. Burada PKK’lılarda yakalanan görüntüler ilgili komutanlara gösterilip, birliklere baskın olabileceği dile getirilmiş. Ayrıca “Mevcut bir terörist eylem tehdidine karşı ne gibi önlemler alabilecekleri hususunda bilgi alışverişinde” bulunulmuş.

Baskın ‘geliyorum’ demiş
İşte altı erin şehit olduğu, yedi askerin yaralandığı İskenderun saldırısının ‘geliyorum’ diyen tutanağındaki çarpıcı bilgiler...

İskenderun saldırısını haber veren tutanak 16 Aralık 2009 tarihine ait. Tutanakta Hatay İl Jandarma Komutanı Albay Vedat Çolak, Kurmay Yarbay Agah Çelik ve Jandarma Üsteğmen Gökhan Bakışkan’ın imzası var. Tutanakta Hatay İl Jandarma Komutanı tarafından verilen emir gereği 17 temmuz ve 7 ağustos tarihlerinde PKK’lılarla çatışma yaşandığı ve ölenlerin üzerinde ele geçirilen fotoğraf ve video kayıtlarının çıktığı belirtiliyor.

Yapılan incelemede bu görüntülerin 51. Bakım Merkez Komutanlığı ve Şehit Er Remzi İlboğa Kışlası’na ait olduğu tesbit edilmiş. 16 Aralık 2009 günü iki birliğe de resmi ziyaret yapılmış ve ilgili fotoğraf ve görüntüler önce 51. Bakım Merkez Birlik Komutanı Albay Hasan Biçer’e gösterilmiş. Ardından da diğer birliğe geçilmiş ve aynı görüntüler Güvenlik Bölük Komutanı Deniz Üsteğmen Erhan Akargöl ve İkmal Yüzbaşı Erol Buğran’a gösterilmiş. Tutanakta her iki birlik komutanının da PKK’nın yapacağı saldırı konusunda bilgilendirildiği notu düşülmüş. “Her iki birlikle de mevcut bir terörist eylem tehdidine karşı ne gibi önlemler alabilecekleri hususunda bilgi alışverişinde bulunulmuştur” denen tutanakta, İskenderun saldırısı öncesi birliklerin haberdar edildiği ve saldırıya karşı ne gibi önlemler alacaklarının bilindiği açıkça görülüyor.

Köylülerin ihbarı da değerlendirilmedi
Altı ay önce yaşanan ve tutanakla baskın olacağı önceden haber verilmesine rağmen, 31 Mayıs 2010 günü Deniz İkmal Destek Komutanlığı Şehit Er Remzi İlboğa Kışlası’nda nöbet değişimi yapan askeri araca PKK’lılar roket ve uzun namlulu silahlarla saldırdı. Saldırı sonrası altı er şehit olurken, yedi asker yaralandı. Baskının ardından ilginç bir bilgi daha ortaya çıkmıştı. Taraf’a konuşan Güzelköy sakinlerinden M.B ve C.B, 29 mayıs günü köylerine 3-4 kilometre mesafede silahlı altı kişi gördüklerini, durumu köy muhtarıyla birlikte jandarma karakoluna giderek anlattıklarını söyledi. İhbarı yapan ve kuzen oldukları öğrenilen söz konusu iki kişi, Jandarma’nın, “Gördüklerinizi anlatırsanız Türkiye karışır” dediğini aktarmıştı.

İskenderun’a özel inceleme
Terörle Mücadele ve Harekât Daire Başkanlığı’ndan Sorumlu Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Osman Çapalı ve İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Hüseyin Özbilgin, beraberlerindeki istihbarat ve terör uzmanlarıyla Hatay’ın İskenderun İlçesi’nde inceleme yaptı.

Deniz İkmal Destek Komutanlığı İlboğa Kışlası’nda 31 Mayıs tarihinde nöbet değişimi yapan askerî araca PKK’lılar tarafından düzenlenen saldırıda altı askerin şehit olması, 3 haziranda da Papalık Anadolu Temsilcisi Piskopos Luigi Padovese’nin şoförü tarafından bıçaklanarak öldürülmesiyle gündeme gelen İskenderun için Emniyet Genel Müdürlüğü özel bir çalışma başlattı.

Terör uzmanlarıyla toplantı
Osman Çapalı, Hatay’da yapılan istihbarat ve değerlendirme toplantısının ardından İskenderun’a geçti. Çapalı ve Hüseyin Özbilgin ile genel müdürlük bünyesindeki terör ve istihbarat uzmanları ilçede çeşitli görüşmelerde bulundu. Çapalı ve beraberindekiler, saldırının yaşandığı Modernevler Mahallesi’ndeki kışlaya geçerek inceleme yaptı. Askerî yetkililerin de katılımıyla 1.5 saat süren görüşme ve incelemenin ardından Çapalı ve beraberindekiler askerî birlikten ayrıldı. Çapalı’nın, Ankara’ya geri dönerek bir rapor hazırlayacağı öğrenildi.