15 Haziran 2010 Salı

4 Milyar Dolarlık İhalede Karar Günü

TSK'nın ihtiyaçları da dâhil genel maksatlı 123 helikopter alımı ihalesi bugün sonuçlanıyor.

Türk savunma tarihinin en büyük alımlarından birinin gerçekleşeceği ihale için son kararı Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) verecek.

Komiteye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül katılacak. 4 milyar dolarlık dev ihale için son ikiye ABD'li Sikorsky ile İtalyan Agusta Westland şirketleri kaldı. Sikorsky Türkiye'ye T-70 Blackhawk model ini önerirken, Agusta'nın masaya koyacağı model TUHP 149.

Sikorsky, ihaleyi alması halinde, Türk savunma sanayiinin 25 yılda 8 milyar dolar kazanacağını söylüyor.Blackhawk'ların Türkiye'de üretileceği sözünü veren firma, 1 milyar dolarlık helikopter parçası siparişi taahhüdünde bulunuyor. Agusta ise Türkiye'yi 16 milyar dolarlık bir helikopter pazarının en büyük oyuncusu haline getireceğini vaat ediyor. Savunma sanayii kulislerinde Sikorsky'nin en büyük avantajı olarak daha önce Türk ordusu tarafından denenmiş ve beğenilmiş olması olarak gösteriliyor. Agusta Westland'ın artıları ise hassas teknolojileri Türkiye'de üretme vaadinde bulunması ve kaynak kodları vereceğini açıklaması olarak gösteriliyor. SSİK toplantısından kararın bugün çıkması bekleniyor.