30 Kasım 2011 Çarşamba

Paşanın Başını Ağrıtacak Çarpıcı Belgeler

GATA Komutanı Korg. Akbaş’ın, komutanı olduğu dönemde, tugayda bazı mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde usulsüzlük yapıldığı iddialarıyla ilgili çok çarpıcı belgelere ulaşıldı.
GATA Komutanı Korgeneral Orhan Akbaş’ın, Bingöl 49. İç Güvenlik Piyade Tugay Komutanı olduğu dönemde, tugayda bazı mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde usulsüzlük yapıldığı iddialarıyla ilgili çok çarpıcı belgelere ulaşıldı. Askeri savcılığın görevlendirdiği bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor, birçok kalemde usulsüzlük yapıldığını, ihale işlemlerinde sahte belge hazırlandığını, ucuza yapılabilecek işlerin yüksek maliyetli gösterildiğini ortaya koyuyor.
GATA Komutanı Korgeneral Orhan Akbaş’ın adının karıştığı rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla ilgili çok çarpıcı belgelere ulaşıldı. Akbaş’ın, Bingöl 49. İç Güvenlik Piyade Tugay Komutanı olduğu dönemde, tugayda bazı mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde usulsüzlük yapıldığı öne sürülmüştü. Başlatılan kurum içi soruşturma, devletin zarara uğratıldığını doğruluyor. Askeri savcılığın görevlendirdiği bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor, birçok kalemde usulsüzlük yapıldığını, ihale işlemlerinde sahte belge hazırlandığını, ucuza yapılabilecek işlerin yüksek maliyetli gösterildiğini ortaya koyuyor. Ayrıca hazırlanan ifade tutanaklarında, 49’uncu İç G.P.Tugay Komutanlığı’na ait hurdaların sivil şahıslara satıldığı çarpıcı bir şekilde itiraf ediliyor.
HER ŞEY KILIFINA UYDURULMUŞ
Askeri bilirkişinin hazırladığı raporda, onlarca farklı malzeme grubunda aykırılık tespit edildiğine yer veriliyor. İlgili mevzuat hükümlerine uygun davranılmadığını gözler önüne seren rapor, tugay bünyesinde ‘hayali’ ihale yapıldığı, borçlanma yöntemiyle zimmete para geçirildiği şüphelerini de arttırdı. Raporda, tarihsiz ya da çelişkili tarih belirtilen belgelere dikkat çekiliyor. Bilirkişi raporunda, incelenen kalemler için ‘Usulsüzlük olduğu kanaatine varılmıştır’, ‘Nerede kullanıldığı belirlenememiştir’, ‘Eksik olduğu tespit edilmiştir’, ‘Belirtilen tarihlerde söz konusu malzemelerin imali mümkün görülmemektedir’ ifadeleri kullanılmış. İşte bazı örnekler:

ASKERİ BİLİRKİŞİNİN GÖZÜNDEN KAÇMAMIŞ
¥ “…400 ton çimento, 700m3 sıva ve ders kumu ile 400 m3 el ile elenmiş çakılın nerede kullanıldığı belirlenememiştir. 6.490 m2 kilit taşı ile 3.580 adet bordür taşının eksik olduğu tespit edilmiştir.”
¥ “…birliklere silahlık yapımı yerine masa, dolap, sehpa imal edilmiş göstererek bu malzemeleri zimmetine almıştır.”
¥ “Ayrıca malzemelere ait muayene raporunun tanzim tarihi (26 Aralık 2003) ile Sarf İmal İstihsal Belgesinin tanzim tarihi (31 Aralık 2003) arasında Ç/G-641 numaralı Sarf İmal İstihsal Belgesi ile zimmete alınan malzemelerin imalatı mümkün görülmemektedir.”
¥ “Bölük silahlık yapımı için alınan malzemelerin farklı amaçla kullanılarak sarf edildiği, sarf ve imal tutarlarının gerçeği yansıtmadığı kanaatine varılmıştır.”
¥ “Harekat ve Alarm İskan Tesislerine Yatak Levazımatı Malzeme Alımı için alınan malzemelere ait sarf ve imal tutarlarının gerçeği yansıtmadığı kanaatine varılmıştır.”
¥ “Alarm – İskan tesislerinin yatak levazımatlarının yerine yenisinin alınması adı altında alınan malzemelerin Muayene Raporunun tanzim tarihi (22 Aralık 2003) Ç/G-619 numaralı Sarf İmal İstihsal Belgesinin tanzimi arasındaki süre (belge tarihsiz olduğu için 31 Aralık 2003 tarihli olduğu kabul edilmiştir.) zarfında söz konusu malzemelerin imali mümkün görülmemektedir.”

orhanakbas.jpg

SATIŞI YASAK OLAN HURDALAR MÜTEAHHİDE VERİLMİŞ
Hurda skandalına ilişkin ulaşılan ifade tutanakları da Korgeneral Orhan Akbaş’ın komutanlığı döneminde Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’na (MKE) teslim edilmesi gereken hurdaların satıldığını gözler önüne seriyor. MKE’yle yapılan protokol gereği birliklerdeki hurdalar satılamıyor. Ancak satışı yasak olan tugaya ait hurdalar, Abdülrezzak Değişmen isimli müteahhide satılmış.

AKBAŞ TUGAY KOMUTANLIĞI GÖREVİNDEN AYRILDIKTAN SONRA İTİRAF ETTİLER
Hurda ve diğer yolsuzluk iddialarıyla ilgili Orhan Akbaş ve kurmayları ayrıldıktan sonra 2006 yılında 49’uncu İÇ. G.P. Tugay Komutanlığı Disiplin Mahkemesi’nde ilgililer hakkında işlem başlatılmış. İdari Tahkikat Heyet Başkanı Piyade Binbaşı N. Korkmaz Gürel, konuyla ilgili Piyade Yüzbaşı Ersin Özcelep ile Ordu Yüzbaşı Cengiz Doluca’nın ifadesine başvuruyor. Hazırlanan ifade tutanağında Akbaş’ın emrindeki iki subay, devlet malının sivil şahıslara satıldığını doğruluyor.

‘SENİ ORHAN PAŞA’YA SÖYLERİM’ TEHDİDİ!
Bildiklerini anlatması istenen Yüzbaşı Özcelep, “Müteahhit Abdülrezzak Değişmen ve adamlarının günlerce hurdalıkta çalışarak demirleri beton molozlardan ayırıp kamyonlarla birlik dışına taşıdıklarına şahit oldum” ifadesini kullanıyor. İfadesinin devamında tugayda imza atılan usulsüzlükleri anlatan Özcelep, Tugay Komutanı Korgeneral Orhan Akbaş’ın sağ kolu Kurmay Başkanı Kur. Kd. Albay Harun Özdemir’e ağır suçlamalarda bulunuyor. Özcelep, Özdemir’in usulsüz şekilde hazırlanan bir belgeye imza atması konusunda kendisini zorladığını savunarak, “Durum Kurmay Başkanı’na (Harun Özdemir) arz edildiğinde kendisinin imzalamamı, imzalamazsam konunun Tugay Komutanı’na (Orhan Akbaş) arz edilmesini istediği tehditvari bir şekilde bana bildirildi” diyor.

AKBAŞ’IN EMRİYLE Mİ SATILDI?
Yüzbaşı Doluca da ifadesinde, İs. Ş. Md. İs. Yüzbaşı Ali Yıldırım’ın ‘hurdaların satılması emrini Tugay Komutanı Akbaş’ın verdiğini söylediğini’ aktarıyor.

DOSYA GENELKURMAY MAHZENİNDE ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ
Bingöl 49. İç Güvenlik Piyade Tugay Komutanlığı’ndaki yolsuzluk iddialarını soruşturan 8. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı, dönemin Tugay Komutanı Akbaş general olduğu için yetkisizlik kararı vererek dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na göndermişti. Kolordu Savcılığı, sahte belge tanzim etmek ve ihaleye fesat karıştırmakla suçlanan Akbaş’ın sağ kolu Kurmay Başkanı Harun Özdemir’in dosyasını da Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndermişti. Aradan yıllar geçmesine rağmen Genelkurmay Başkanlığı, hakkında soruşturma izni vermediği gibi Korgeneral Akbaş’ı GATA Komutanlığına kadar yükseltti.

ÖZEL DE SELEFLERİ GİBİ Mİ YAPACAK?
Daha önce Akbaş’a ait soruşturma dosyasının Genelkurmay’da sümenaltı edildiğini yazılmıştı. Her fırsatta hukuka saygılı olduğunu dile getiren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in, seleflerinin soruşturma izni vermediği Akbaş için nasıl bir tavır takınacağı merak konusu.