29 Kasım 2011 Salı

OYAK'a Böyle KIYAK Görülmedi

Milli Savunma Bakanlığı'nın 18 milyon TL değerindeki 6 araziyi bedelsiz olarak Ordu Yardımlaşma Kurumu'na (OYAK) verdiği ortaya çıktı. Maliye Bakanlığı konuyla ilgili dava açtı.
 
Ayrıcalıklı yapısıyla dev bir şirkete dönüşen OYAK'ın, trilyonlarca lira değerindeki Hazine arazisine konduğu ortaya çıktı. 2003 yılında, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı bir protokolle, 3 milyon 315 bin 443 metrekarelik 6 Hazine arazisini OYAK'a devretti. Devir için tek yetkili olan Maliye Bakanlığı ise usulsüz protokolü yargıya taşıdı.

1960 darbesinin ürünü olan ve başta vergi muafiyeti olmak üzere sahip olduğu ayrıcalıklar nedeniyle Türkiye'nin en büyük şirketi haline gelen Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun (OYAK), Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ile yaptığı protokolle devleti trilyonlarca lira zarara uğrattığı ortaya çıktı.

6 ayrı Hazine arazisinin, MSB ile OYAK arasında imzalanan bir protokolle Maliye Bakanlığı'ndan habersiz devrinde usulsüzlük belirlendi. 2003 yılında dönemin Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Korgeneral Işık Koşaner, OYAK Genel Müdürü Şerif Coşkun Ulusoy ve OYAK Genel Müdür Yardımcısı Aydın Müderrisoğlu arasında Milli Savunma Bakanlığı'na tahsis edilen Ankara Polatlı'daki Hazine arazilerinin, Özel Bakım Verem Hastanesi yapılması kaydıyla, OYAK'a devrini öngören bir protokol imzalandı. Protokole göre; Ankara Polatlı'da 3, İstanbul Küçükçekmece'de 2 ve Tekirdağ'da 1 adet Hazine arazisi Maliye Bakanlığı'ndan habersiz OYAK'a devredildi. OYAK'ın mülkiyeti haline gelen araziye Özel Bakım Verem Hastanesi için 2002'de dönemin rakamlarına göre 17 trilyon 266 milyon 940 bin TL keşif bedeli belirlendi. Ancak aradan geçen 10 yılda hiçbir çalışmanın yapılmadığı ortaya çıktı.

Protokol kapsamında İstanbul Küçükçekmece'deki Hazine arazisinin OYAK tarafından tel örgüyle çevrildiği belirlendi. 1963'te Milli Savunma Bakanlığı'na askeri amaçlarda kullanılmak üzere tahsis edilen arazinin tahsis tarihinden sonra askeri kurumlar tarafından kullanılmadığı da Maliye Bakanlığı'na bağlı Milli Emlak tarafından belgelerle tespit edildi. Milli Emlak'ın tespit raporuna göre; Küçükçekmece İkitelli sınırları içinde bulunan 2542 parsel numaralı Hazine arazisinin işgal edildiğine ilişkin 21.10.2003 tarihinde yapılan keşifte arazinin boş olduğu ve etrafının tel örgü ile çevrildiği görüldü. Arazi üzerine OYAK malı olduğunu belirtmek amacıyla "Ordu Yardımlaşma Kurumu Arazisidir" yazılı tabelanın asıldığı belirlendi. 2004 ve 2007'deki denetimlerde de aynı tabelanın bulunduğu tespit edildi.

USULSÜZ PROTOKOL
Oysa, bu gibi arazilerin üzerindeki tahsisin kaldırılarak satışa konu edilebilmesi 189 sayılı yasanın öngördüğü şartlarla mümkün. Milli Savunma Bakanlığı'na tahsisli (fiili ya da yazılı tahsisli) olan Hazine arazilerinin satılabilmesi için bu kanuna göre; "Arazinin askeri amaçlarla kullanılmasına gerek kalmamış olması, satıştan önce Maliye Bakanlığı tarafından taşınmazın tahsisinin kaldırılması, satış işlemini Maliye Bakanlığı'nın yapması" gerekiyor.

MİLLİ EMLAK'TAN DAVA
Usulsüz protokolü belirleyen Milli Emlak Genel Müdürlüğü, sözkonusu Hazine arazisinin OYAK tarafından tel örgüyle çevrilmesi nedeniyle kuruma önce 667 bin 912,14 TL ecrimisil (işgaliye tazminatı) ödeme ihbarı gönderdi. OYAK, itiraz edince de taraflar mahkemelik oldu. İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nin OYAK'ın işgalci olduğunu kabul etti ancak ecrimisili 342.726. TL'ye düşürdü. İki tarafından karara itiraz etmesi nedeniyle açılan davada ise Danıştay, arazinin kullanmadığını bu nedenle de OYAK'ın işgalci olamayacağı kararını verdi. Ancak bu karar da temyiz edildi. Dava sürüyor.

Tabela hâlâ asılı
Dava konusu olan Hazine arazisi İkitelli mahallesindeki OYAKKENT sitesinin ön cephesinde yer alıyor. Arazisinin güvenliğini ise OYAK sağlıyor. Arazinin güney cephesinde OYAK'a ait çok sayıda şantiye bulunan arazinin güney cephesine güvenlik gerekçesi ile görevli haricinde kimse alınmıyor. Arazinin fotoğraflanmısı dahi yasak. Tel örgülerle çevrili Hazine arazisinin belirli noktalarında "OYAK'a aittir" tabelası hala asılı bulunuyor.

'Araziyi sehven çevirdik' savunması
OYAK'ın İkitelli'de bulunan Hazine arazisi üzerindeki haksız tasarrufunun tespit edilmesinin ardından Vali Yardımcısı Hamza Duygun imzalı bir yazı gönderildi. OYAK'ın 2542 ve 8 parsel numaralı Hazine arazisinin işgal edilip edilmediği sorusuna Tuğgeneral Ferit Ülker imzalı şu yanıt geldi: "2542 parselin OYAK'ın mülkiyetindeki, 3.128 parselin doğusunda, 3 pafta 8 parselin ise bu parselin ortasında kaldığı, 8 parselin zorunlu olarak, 2542 parselin ise sehven tel örgü ile çevrildiğinin değerlendirildiği, bu parsellerin İkitelli köyünde ve dağınık yörelerde bulunan 44 adet personel ile birlikte tesis yapımı karşılığı protokolle OYAK'a devrinin gündeme geldiği... "

Bu arada Hazine arazisinin OYAK'a usulsüz devredilmesine Küçükçekmece Belediyesi'ndeki bazı yetkililerin de mühadil olduğu ve pürüz çıkmaması için 'Hamur Kuralı' olarak bilenen yöntemle araziyi değersizleştirdikleri belirlendi. Böylece 2003 yılı fiyatlarına göre 11 trilyon 288 milyar 840 milyon lira değerindeki 3 milyon 315 bin 443 metrekarelik 6 parça Hazine arazisi, usulsüz şekilde OYAK'A devredildi. Adı geçen arazilerin bugünkü değerinin ise bir kaç katı olduğu tahmin ediliyor. Defterdarlık, usulsüz devir işlemlerinin ardından Küçükçekmece Belediyesi'ne 'Hazine zararına sebebiyet verildiği' gerekçesiyle idare mahkemesi nezdinde dava açtı.