4 Aralık 2015 Cuma

TSK, dün Ergenekonla tırpanlanmıştı bugün de MİT tırları ile / Ünal Tanık

 
Rus savaş uçağının düşürülmesi ile ilgili yazdığım “24 Kasım 2015, 29 Ekim 1914 etkisi oluşturacak” başlıklı yazıda pek çok bölümü yazdıktan sonra silip ifadelerimi daha muğlak hale getirmeye çalıştım.
 
Bazı konuları zamanından önce yazmak, zihinlerimizin sırtında yük haline geliyor. 101 yıl öncesine atıfta bulunduğum konu, Osmanlı savaş gemilerinin Rusya’nın Karadeniz’in kuzeyindeki Rus limanlarını bombalaması ile başlayan gelişmeler idi.
 
Bugüne gelirsek…
 
Rus uçağının düşürülmesi sonrasındaki gelişmeler, MİT tırları konusunda yaşananlarla paralel yürüyor.
 
Kamuoyunda “MİT tırları” olarak bilinen olayla ilgili müthiş gelişmeler yaşanıyor. Ayrıntılarını yargılama süreci başladığında daha iyi göreceğiz. Bir satranç oynanıyor.
 
TSK, Balyoz ve Ergenekon olayında ketum ve sabırlı davrandı. Bunda da aynı sabır atmosferinde. 
 
TSK içinde Ergenekon yapılanması yok muydu? Elbette vardı. Bugün de var.
 
Bir dönem kamu adına bürokraside görev yapanlar, siyasi iradenin önlerine koyduğu sorgulama ve yargılama görevini fazla içsellemişlerdi. Bu verilen görev üzerinden kim bilir belki kişisel hesaplarını da görmeye kalktılar.
 
Ergenekon yapılanmasını kırma bahanesiyle harekete geçenler, zaman içerisinde bu yapıyı her şeyi ile bir heyulaya dönüştürdü. Yaş da kuru da aynı havuza atıldı. Böylece suçlu-suçsuz birbirine karıştırıldı.
 
Peş peşe yapılan Ergenekon gözaltı ve tutuklamaları ile başka hesaplar devreye girdi. Bizler “askeri vesayetten kurtuluyoruz” diye düşünürken, TSK yıpratılmış oldu.
 
Şimdi MİT tırlarını durdurdukları gerekçe gösterilerek TSK’nın canına okumaya çalışılıyor. Özgür Düşünce gazetesi yazarı Tarık Toros bugün (4 Aralık 2015) tarihli yazısında tutuklanan general, subay ve alt rütbeli askerlerin listesini yayınlamış. (Alttaki liste)
 
Yeniçağ Gazetesi yazarı Ahmet Ünal’a bakarsanız, buradan başlatılan operasyonun Genelkurmay karargahına kadar tırmandırılacağı görüşünde.
 
Ahmet Ünal’ın yazısında dikkat çektiği bir nokta ise, Ağustos 1990 hatırlatması. Ünal yazısında “Irak’ın önüne atılan Kuveyt yemi” ifadesini kullanıyor. Operasyonel hale getirmek için Türkiye’nin çekilmek istendiği ortama dikkat çekiyor.
 
TSK, dün Balyoz Ergenekon gerekçesiyle budanıp kolu kanadı kırılmaya çalışılırken, aynı operasyon bugün de MİT tırları bahane edilerek yapılıyor.
 
Öbür tarafta ise düşürülen Rus uçağı ve sonrasında gündemimize girecek olan Güneydoğu’ya BM gücü konuşlandırma çabaları ile TSK, içeride ve dışarıda kımıldamaz hale getirilmek isteniyor.
 
Şimdi tekrar başa dönelim. Seçimlerden önce 25 Ekim’de yazdığım “Asıl oyun 1 Kasım’da başlıyor” başlıklı yazıda ve onun öncesinde 9 Ekim’de yazdığım “ABD ve Rusya iki koldan Türkiye’yi BOP’a hazırlıyor” başlıklı yazıda Türkiye’nin sürüklenmek istediği yeri anlatmaya çalıştım.
 
Rusya ile yaşanan uçak gerginliğinde orta yerde NATO ve ABD’yi görüyor musunuz? Arada söylenen birkaç cümle laftan öte bir şey yok.
 
Rusya, soğuk savaş döneminde ilk kez yaşadığı uçağının düşürülmesi olayında karizmasını çizdirmenin verdiği gerginliğin öfkesini yaşıyor. Putin, aslında biraz da bunu bahane ederek, milliyetçi duyguları köpürtmek suretiyle, yaşanan ekonomik sıkıntılarda dikkatleri dışarı çevirmek istiyor. Böylece milliyetçi köpürme ile kenetlenme ve sıkıntıları unutturma peşinde.
 
Rusya, daha doğrusu Putin, Türkiye’ye kustuğu öfke ile bunları kotarma gayretinde. Türk Hava Kuvvetlerinin uçakları bir anlamda sınıra yaklaştırılma
 
Öyle görünüyor ki TSK’yı budama ve bölgede kımıldamaz hale getirme çabası çok net bir şekilde uygulamaya konulmuş.
 
Adım adım “ABD ve Rusya iki koldan Türkiye’yi BOP’a hazırlıyor”.
 
MİT TIRLARI DOLAYISIYLA TUTUKLU BULUNAN ASKERLER
Tümgeneral İbrahim Aydın
Tuğgeneral Hamza Celeboğlu
Albay Özkan Çokay
E.Albay Burhanettin Cihangiroğlu
Yarbay Erdal Turna
Binbaşı Bekir Karataş
Binbaşı Mehmet Fırat
Yüzbaşı Hakan Gençer
Yüzbaşı Orhan Şahin
Üsteğmen Hayati Özcan
Üsteğmen Gökhan Bakışkan
Üsteğmen Önder Kır
Üsteğmen Hüseyin Özmen
Üsteğmen İbrahim Aslan
Üsteğmen Hakan Kaplan
Üsteğmen Mehmet Çelik
Teğmen İsmail Önder
Astsubay Halil Alp
Astsubay Gültekin Menge
Astsubay Halil İbrahim Köse
Astsubay Mahmut Özcan
Astsubay İdris Karaçizmeli
Astsubay Sezai Akyüz.