16 Aralık 2015 Çarşamba

ABD Savunma Bakanı: “Türkiye’nin hem hava hem de kara gücü katkısını bekliyoruz”


ABD Savunma Bakanı: “Türkiye’nin hem hava hem de kara gücü katkısını bekliyoruz”
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Türkiye'den IŞİD'le mücadele için sadece hava gücüne katkısını değil, "kara gücüne de katkı beklediklerini" açıkladı.
Türkiye’de bulunan ABD’nin İncirlik Askeri Üssü’ne ziyaret gerçekleştiren ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, IŞİD’le mücadele konusunda Türkiye’nin hava gücü desteğinin yanında kara gücü desteğini de beklediklerini açıkladı.

ABD, IŞİD’le mücadele konusunda Türkiye’den beklentisini en net dille açıkladı. İncirlik’te gelerek, burada görev yapan ABD ve koalisyon askeri birliklerini ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, yolda yaptığı açıklamada, Türkiye’nin İncirlik üssünü koalisyon güçlerine açmakla çok önemli bir rol üstlendiğini söyledi, ancak bunun yeterli olmadığı mesajını verdi. Carter, “Türk güçlerinin mümkün olduğunda hava ve kara gücüne katılmasını bekliyoruz” dedi.
Daha önce Amerikalı yetkililer, Türkiye’nin IŞİD’le mücadelede hava gücüne destek vermesini açık ifadelerle istemişlerdi. Ancak ilk kez Amerikalı bir üst düzey yetkili, Türkiye’nin IŞİD’le mücadelede “kara gücü” olarak alanda askeri destek vermesi beklentisini açıkça dile getirdi.

“TÜRKİYE SINIRINI KONTROL ETMELİ”

ABD Savunma Bakanı Carter, Türkiye’den bir başka önemli beklentinin ise, Suriye ile sınırının tam kontrolünü sağlaması olduğunu söyledi. Carter, “Türkiye’nin en önemli katkısı ise, coğrafyasının gerekli kıldığı, kendi sınırlarını kontrol etmesidir” diye konuştu.