25 Haziran 2012 Pazartesi

'Jet'in kimliği açıktı, vurulması ya amatörlük ya da art niyet'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye'nin düşürdüğü uçağın, silahsız, tek başına uçan, kimliği açık bir uçak olduğunu belirtti. Uçağın Suriye'ye dönük bir misyonu olmadığını kaydeden Davutoğlu, "Bundan bir tehdit algılaması çıkarmak ya art niyet taşır ya da amatörce bir yaklaşım taşır." dedi.
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TRT Haber'de canlı yayına katılıp saldırıyla ilgili bilgiler verdi: "Düşürülen uçak, silahsız ve kimliğini gizlememiş bir uçaktır. Görevi Türkiye'nin ulusal radar kapasitesini test etmektir. Suriye'ye dönük misyonu yoktur. Bundan tehdit algılaması çıkarmak ya art niyet ya da amatörce bir yaklaşım taşır. Uçağın, kısa süreli Suriye hava sahasına girmesi söz konusu, ama bu vurma olayı ile alakalı değil. Zaten süratle çıkılmıştır."

Suriye'nin cuma günü düşürdüğü Türk Hava Kuvvetleri'ne ait RF-4E keşif ve gözetleme uçağının uluslararası hava sahasında vurulduğu resmen açıklandı. Zaman'ın dün duyurduğu gelişmeyi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu doğruladı. TRT Haber'e konuşan Davutoğlu, olayın ayrıntılarını anlattı. Bakan, Şam'ın iddiasının aksine uçağın Suriye hava sahasında değil uluslararası hava sahasında vurulduğunu açıkladı. Bakan, uçağın Suriye'nin hava sahasının 13 mil dışında düşürüldüğünü kaydetti. Suriye'den gelen "Türk uçağı olduğunu bilmiyorduk; istemeden düşürdük." açıklamalarına ise Türkiye'nin itibar etmediği görüldü. Bakan Davutoğlu, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı: "Düşürülen uçak silahsız, tek başına uçan, kimliğini gizlememiş açık bir uçaktır. Görev tanımı da Türkiye'nin kendi ulusal radar kapasitesini test etmek üzere eğitim ve testtir. Kesinlikle Suriye ile ilgili ne özel ne gizli herhangi bir misyonu yoktur. Böyle bir uçuştan bir tehdit algılaması çıkarmak ya art niyet taşır ya da amatörce bir yaklaşım taşır. Uçağımızla ilgili tereddüt doğuracak herhangi bir durum, bir algı oluşturacak şey söz konusu değildir."

İHLALDEN 15 DAKİKA SONRA VURULMUŞ

Uçağın tek başına uçuş yaptığını belirten Bakan, "Eğer başka bir gündem olmuş olsa, hiçbir ülke uçağını böyle riskli bir misyon için tek başına bir göreve göndermez. Riskli bir göreve gönderilen uçak, herhalde silah donatımından arındırılmış bir şekilde gönderilmez. Ancak test ve eğitim uçuşu yapan uçaklar bu şekilde giderler ve taraflar bunu bilir." ifadelerini kullandı. Ahmet Davutoğlu, Suriye hava sahasının ihlal edildiği iddialarına ise şöyle açıklık getirdi: "Hava şartlarına ve bazen teknik sebeplere dayalı olarak kısa süreli ihlaller, her zaman karşılaşılabilen olaylardır. Bu olaydan yaklaşık 15 dakika önce böyle bir ihlal söz konusu. Ama bu ihlal esnasında Suriye tarafından verilmiş bir mesaj ya da uyarı yine yok. Aksine bizim merkezi radarımızdan uçağımıza giden bir uyarıyla 'yanlış rotaya girdin', orada çünkü topoğrafya birbirine çok benzediği için Türk hava sahasına gireceğim derken kısa süreli bir ihlal yaşanıyor. Bizim radarımızın uyarısı üzerine pilotlarımız süratle Suriye hava sahasından çıkıp orayı terk ediyorlar. Bu vurma olayından 15 dakika kadar önce."

Türkiye'nin sağduyulu davranacağı mesajını da veren Davutoğlu, "Biz fevri adım atmayız. Herhangi bir yanlış bilgiye dayalı bir eylem içinde olmayız. Önce bütün doneleri toplarız, ne olduğunu tespit ederiz sonra da adımlarımızı kararlı bir şekilde atarız. Bütün risklerden kaçınarak, ama ulusal çıkarımızı ve onurumuzu koruyacak her türlü tedbirin tarafımızca düşünüldüğünün kamuoyumuzca bilinmesi önem taşıyor." diye konuştu.