22 Haziran 2012 Cuma

DAĞLICA'DA ACEMİ ERLER BÖYLE VURULMUŞ

Kamil'de acemi erler şehit olurken, aynı anda Dağlıca Taburu'nda baskın yiyen profesyonel askerler, kayıp yaşamadan ateşe cevap vermiş.

Dağlıca Taburu’na bağlı Yeşiltaş Karakolu’na yapılan saldırıyla ilgili Ankara’da ilginç bir iddia konuşuluyor. Yeşiltaş’ta ikâmet eden köylülerden bazıları, baskından hemen önce karakol komutanıyla görüşüp, “Köyden bir kişi kayboldu, onu aramak için köyden çıkacağız” demiş. Köyün büyük bir bölümü de boşaltılmış. Ankara’da konuşulan bu iddiaya göre, bu durum, baskının ve köylülerden bazılarının baskından haberdar olduğunun bir emaresi.

Bu iddia üzerine dün Yeşiltaş Karakol komutanıyla görüştük. Komutan baskından önce böyle bir durumun gerçekleştiğini doğruladı, ancak bunun baskın emaresi olmadığını da söyledi. Kaybolma durumu gerçekmiş ve köylülerden bazıları bu kişiyi aramak için köyden ayrılmak durumunda kalmışlar. Komutana köyün boşaltıldığı iddialarını da sorduk. Komutan bu durumu kesin dille yalanladı. Köyün boşaltılmadığını, sadece kaybolma durumunun, köylülerden bazılarının aramaya gittiklerinin gerçek bilgi olduğunu söyledi.

İlk hedef “Kamil” ve “Çelik”

Sayılarının 200’e yakın olduğu tahmin edilen PKK’lı grup, önce Yeşiltaş Karakolu’nu ve köyü koruyan üs mevzilerden “Kamil” ve “Çelik” üslerine saldırı gerçekleştirmişler. Bu üslere daha önce burada şehit olan “Kamil” ve “Çelik” isimli iki askerin isimleri verilmiş. PKK ilk saldırıyı “Kamil” üssüne yapıyor ve sekiz asker de burada hayatını kaybediyor. “Kamil” üssü bir süreliğine PKK’lıların eline geçiyor. Ardından karakoldan ateş açılması sonucu üs tekrar geri alınıyor. Yeşiltaş Karakolu, 2007 yılında baskın yapılan Dağlıca Taburu’na yaklaşık 4 kilometre mesafede. PKK’lılar aynı anda Dağlıca Taburu’na da taciz ateşi ve baskın gerçekleştiriyorlar. Ancak burada Jandarma Özel Harekât Uzman Erbaşlar bulunduğu için, profesyonel askeri eğitim alan birlikler herhangi bir can kaybı olmadan ateşe cevap veriyorlar.

Karakolda sekiz askerin hayatının kaybetmesinin nedeni ise acemi erler olması. Yeşiltaş Karakolu bundan bir süre öncesine kadar Jandarma Genel Komutanlığı bünyesindeydi. Burada Jandarma Özel Harekat birlikleri vardı. Ancak 2010 yılında yapılan protokol çerçevesinde burası Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na devredildi.