17 Şubat 2016 Çarşamba

TSK mensuplarına rüşvet iddiası: Almanlar denizaltı ihalesini soruşturuyor


Almanya’da Türkiye’nin denizaltı ihalesine usulsüzlük karıştırdığı iddiasıyla Atlas Elektronik adlı şirkete baskın yaptığı ortaya çıktı. İkisi TC. vatandaşı 14 kişi soruşturuluyor.
denizalti
Görsel: denizhaber.com.tr
Elmas Topçu’nun Cumhuriyet’te yayımlanan haberine göre Bremen başsavcılığı, Türkiye’de yapımı süren, yeni tip denizaltı projesi ihalesine rüşvet karıştırdığı iddiasıyla şirkette arama yaptı. İki gün süren aramalarda çok sayıda belgeye el konduğu duyuruldu.
Bremen Başsavcılıgı Sözcüsü Frank Passade çoğu şirket çalışanı, 14 kişi hakkında soruşturma başlattı. Passade, şüphelilerden ikisinin T.C. vatandaşı olduğunu ve Almanya’da ikamet etmediğini belirtti. Bu da şüphelilerden ikisinin Türkiye’de yaşıyor olma ihtimalini güçlendiriyor.

‘Ordu mensuplarına rüşvet’

2009 yılında Türkiye ile Alman ThyssenKrupp Marine System (HDW) şirketi arasında, altı adet 214 sınıfı yeni tip denizaltı üretimi konusunda işbirliği anlaşması imzalanmıştı. HDW, 2011 yılında Türkiye’nin ön ödemeyi yapmasıyla tasarımı ve mühendislik hizmetini verdiği yeni tip denizaltı inşaasının başladığını duyurmuştu. 10 yıl sürecek proje kapsamında denizaltıların Gölcük Tersanesi’nde tamamlanması bekleniyor.
Denizaltıların komuta kontrol sistemlerinin, sonarlarının ve konsollarının tedarikinin Alman Atlas Elektronik şirketinden yapılacağı açıklanmıştı. Bremen Başsavcılığı’nı harekete geçiren ise Atlas Elektronik’in bu ihaleyi almak için Türkiye’de ‘ordu mensupları rüşvet verdiği’ iddiası.
Atlas Elektronik’in yüzde 51’i ThyssenKrupp, yüzde 49’u ise Airbus‘a ait; dolayısıyla Türkiye ile imzalanan denizaltı projesinin yöneticisi HDW yani ThyssenKrupp Marine System ile iç içe geçmiş durumda.

İlk değil

Atlas Elektronik hakkında, Yunanistan ile yaptığı denizaltı projesinde de ihaleye rüşvet karıştırmak iddiasıyla 2013 yılında soruşturma açılmıştı. Türkiye’ye yönelik rüşvet iddialarının da bu soruşturma kapsamında ortaya çıktığı ileri sürülüyor.

Şirket soruşturma başlattığını duyurdu

Atlas Elektronik, savcılıkla her konuda işbirliğine hazır olduğunu duyurdu ve şirket içinde de disiplin soruşturması başlattığını, buna dair bilgileri de yetkililere ilettiğini açıkladı.
Türkiye’de askeri projelere ‘Savunma Sanayii İcraa Komitesi’ karar veriyor. Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı’nda oluşan bu komitenin aldığı kararları uygulayan kurum ise Savunma Sanayii Müsteşarlığı.