24 Şubat 2016 Çarşamba

IŞİD’lilerin TSK askerleriyle temasları savcılık kayıtlarında: ‘Gayet iyi çalıştık’


Ankara Başsavcılığı’nın yürüttüğü IŞİD soruşturması kapsamında yapılan incelemelerde, örgüt yöneticisi Mustafa Demir ile TSK mensubu rütbeli askerler sınırda rehine pazarlığı yaptığı ortaya çıktı.
isid-sinir-2
Fotoğraflar: DHA
Cumhuriyet’ten Kemal Göktaş’ın haberine göre telefon kayıtlarında Astsubay Özgür Örs’ün kaçırılmasının ardından Yüzbaşı A.’nın, Demir’i arayarak, “Bizim personeli geri verin”, istediği yanıtı alamayınca da, “Sen bizi aradığında biz böyle davranmadık” dediği belirlendi.

IŞİD’li Demir: Askerle gayet iyi çalıştık

Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki IŞİD dava dosyasında Demir’in 1 Ocak 2015 gecesi  IŞİD mensuplarıyla yaptığı telefon görüşmelerinde sınırdaki askerlerin kendisini iyi tanıdığını söyleyip, “Gayet iyi çalıştık, burada araba meselesinde çok yardımcı oldular, sağ olsun, kaç tane araba teslim ettim onlara” dediği de yer aldı.
Fotoğraf: DHA
Aynı soruşturmada Demir ile Türk askerleri arasında yapılan görüşmeler kayıtlara yansımış, araç alışverişi gerçekleştiği ortaya çıkmıştı.
Geçen haziran ayında Tel Abyad’ı ele geçiren IŞİD’den kaçan binlerce kişi Türkiye sınırına sığınmıştı. Sınır tellerine kadar yaklaşarak bölgede bekleyenleri silah zoruyla geri götüren IŞİD militanları, Türk askerlerine ‘Sus’ işareti yapmış, gülücük göndermişti.

Savcılık görüşmenin kaçakçılarla yapıldığını iddia etmişti

Ankara Başsavcılığı, Gaziantep Askeri Savcılığı’na gönderilen telefon görüşmeleriyle ilgili olarak ‘IŞİD mensupları ile askerler arasında görüşme olmadığını’ ileri sürmüştü. Görüşmelerin kaçakçılarla askerler arasında olduğunu ileri süren başsavcılık, suçun da ‘kaçakçılık’ faaliyeti kapsamında olduğunu belirtmişti.
isid-sinir
Kayıtlarda Demir’in Astsubay Örs kaçırıldıktan sonra Çobanbey Karakol Komutanı Yüzbaşı A. ve jandarma istihbaratçısı Y. ile yaptığı görüşmelerin dökümü de yer aldı.