19 Şubat 2016 Cuma

BU ZAAFİYET DEĞİL, DİREK İHANET


Ankara’daki patlamada kullanılan otomobil, 2 ay önce İzmir’de kiralanmış. İstanbul’da sahte plaka takılmış. Diyarbakır’a gitmiş. Şubat başında Ankara’ya giriş yapmış. Tüm aramalara rağmen bulunamamış.

Ankara’da 28 kişinin hayatını kaybettiği, 61 kişinin yaralandığı patlamanın detayları netleşti. Patlamayı yapan Suriye doğumlu 24 yaşındaki Salih Necar. PKK-YPG mensubu olduğu söylenen Necar’ın ailesinin Beşar Esad ile irtibatlı olduğu da iddia ediliyor. Patlamada kullanılan araç spor bir otomobil. Çalıntı durumuna düşen otomobil neredeyse bütün yurdu turlamış.

CANLAR GİTTİ HİKAYELER KALDI
4 AY ÖNCE ANNESİNE KREDİYLE EV ALDI
AİLEMİ GÖREBİLECEĞİM DİYE SEVİNİYORDU 
Başçavuş 35 yaşındaki Eren Ördek’in İzmir’de yaşayan annesi Rahime Ördek’e şehit olduğu haber verilemedi, yaralı denildi. Ağrılı ve Kürt kökenli olan şehit, annesine 4 ay önce kredi çekerek ev almış.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda Marmaris Aksaz’da görev yapan Ördek’in 4 ay önce de tayini kara birliklerine, Ankara’ya çıktı. Kara birliklerinde görev yapacak olması nedeniyle büyük mutluluk yaşayan şehidin yakınlarına, “Artık ailemi ve çocuklarımı daha çok görebileceğim, onlara biraz daha vakit ayırabileceğim” dediği öğrenildi.
Babasını 6 yıl önce kanserden kaybeden şehidin Yaren (9) ve Ceren (4) adında iki kızı var. Şehidin akrabası Mehmet Tota, “Bu işin Türk’ü Kürt’ü yok. Yeter artık” dedi. 
GARDAKİ PATLAMAYA ÇOK ÜZÜLMÜŞ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Tarım TV’de muhabir olarak çalışan Gülşen Yıldız, patlama sırasında boğazına saplanan cam parçaları dolayısıyla yaşamını yitirdi. Yıldız, Ankara Üniversitesi İletişimi Fakültesi’nden 2006 yılında mezun oldu. Kahramanmaraş Elbistanlı olan Yıldız’ın geçen Ekim ayında Ankara Garı’nda meydana gelen patlama sonrasında çok ağladığı ve Facebook’taki profilini kararttığı ortaya çıktı. Yıldız, TRT sınavlarına girmişti ve sonucunu bekliyordu.
TERHİSİNE 73 GÜN VARDI
Açık Öğretim Fakültesi’nde okuduğu için askere geç giden şoför er Ali Öztaş’ın şehit olduğu haberini alır almaz Adana’da oturan babası Mehmet Öztaş, oğullarının cenazesini almak için Ankara’ya gitti. Sinir krizi geçiren anne anne Miyeser Öztaş, oğlu ile her gün telefon ile görüştüğünü belirterek, “Oğlum yanmış” diye ağıt yaktı. Dayı Veli Çelik, yeğeninin terhis olmasına 73 gün kaldığını, 1 ay önce Adana’ya izne geldiğini söyledi. Yeğeninin çok iyi niyetli bir çocuk olduğunu belirten dayı Çelik, “Sivil yaşamında şoförlük yaptığı için askerliğini de şoför olarak yapıyordu. Belki de patlatılan servisi kullanıyordu. Teröre lanet olsun, vatan sağ olsun. Yapacak bir şey yok” dedi.


KAYSERİ’NİN İLK KADIN ŞEHİDİ Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda 5 yıldır sivil memur olarak çalışan 32 yaşındaki Ayşegül Pürnek, Kayseri’nin ilk kadın şehidi oldu. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ni bitirdikten sonra, Ankara’da çalışmaya başladı. Pürnek’in şehadet haberi Kayseri’deki annesi Gülay ile ağabeyi Enver Pürnek’e verildi. Baba Fuat Pürnek’in ticaretle uğraştığı ve bir iş için Ordu’da bulunduğu öğrenildi. Pürnek Cuma namazı sonrasında düzenlenecek törenin ardından cenaze namazı kılındıktan sonra defnedilecek.

UNUTMA TÜRKİYE
Ailesi Bursa’nın Mudanya ilçesinde oturan 25 yaşındaki Muhabere Astsubay Kıdemli Çavuş Feyyaz İlhan, 7 Şubat’ta Facebook sayfasına, “Unutma Türkiye bu ülkede bizim çocuklarımız gülsün diye kendi çocuklarını yetim bırakan yiğitler var” yazmış.
Şehidin Van’ın Başkale ilçesinden Mudanya ilçesine gelen babası bir fabrikada işçi olarak çalışıyor. Erkek kardeşi Gökhan İlhan ise berber. Fenerbahçe taraftarı olan şehidin cenazesini almak için ailesi Ankara’ya geldi.
BANKADAN AYRILIK ANKARAYA GELMİŞ Ankara’daki terör saldırısında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda sivil memur olan 25 yaşındaki Orçun Münyas’ın Muğla Fethiye’de oturan annesi Gürsel ile babası Mehmet Münyas oğullarının cenazesini almak için ilk uçakla Ankara’ya gitti. Şehit memurun 1,5 yıldır Ankara’da çalıştığı, daha önce bankacı olduğu öğrenildi.
2 KIZIZ YETİM KALDI Kıdemli Astsubay Cüneyt Sertel, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevliydi. Haymanalı şehidin evli olduğu, Zeynep (18) ve Ceren (8) isimli iki kız çocuğu bulunduğu öğrenildi.
19 YIILIK ASKER
Islâhiyeli şehit 38 yaşındaki Hava Astsubay Başçavuş Mehmet Yener, 19 yıldır ordu mensubuydu. 5 yıldır da Ankara’da çalışıyordu. Eşi öğretmen olan 2 çocuk babası Mehmet Yener için Isparta’da polis olan ağabeyi Ömer Yener de Ankara’ya geldi.
ABİSİ SERVİSE BİNMEYİNCE KURTULDU
Patlamada şehit düşen ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda sivil memur olarak çalışan Cumali Akman’ın aynı yerde görevli abisi Mesut Akman da her akşam aynı servisi kullanıyordu. Abi Akman başka bir görevlendirme nedeniyle o gün servise binmedi. Kardeşi Cumali Akman, 3 yıllık evliydi ve 1 çocuğu vardı.

CUMA AKMAN Cumali Akman’ın hemşerisi 3 yıllık Hava Astsubay Mehmet Koray Pınar da patlamada şehit düştü. 28 yaşındaki oğlu Hava Astsubay Koray Pınar’ı Adli Tıp önünde bekleyen anne Pınar’ı, oğluyla aynı birlikte görev yapan rütbeli bir asker teselli etti.
Pınar, “Nasıl dayanacağım bu acıya? Koray’ın düğününü yapacaktım” diyerek feryat etti.
Çankırı’nın Ilgaz ilçeside 1986 yılında dünyaya gelen Pınar’ın ailesi daha sonra Bursa’ya göç etti. Şehit, Pınar ailesinin isteği üzerine Bursa’nın Gemlik ilçesinde toprağa verilecek. KİMSESİZ MEMUR ÖNCE KIZINI SORDU
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde görevli Şenay Şenses, 4,5 yaşındaki kızı Buse’yi Genelkurmay Başkanlığı’nın kreşinde alıp evine dönmek üzere servise bindi. Patlama anında ağır yaralandı. Kimsesi olmayan Şenses’e sahip çıkanlardan biri de görev yaptığı yerdeki komutanı oldu.
Şenses, kendine gelir gelmez önce kızını sordu. Buse’nin başka bir hastanede olduğunu söyleyen dedesi İsmail Selvi, “Torunum, cam kenarında oturuyormuş. Belden yukarısına cam kırıkları saplanmış. Camlar ameliyatla çıkarıldı. Hastaneye getirildiğinde sürekli annesini sormuş. Allah onları ayırmasın” dedi. 

OTOMOBİL ÇALINTI ÇIKTI

Saldırıda kullanılan coupe spor otomobilin, 11 Aralık 2015 günü İzmir’deki bir oto kiralama şirketinden çalıntı ehliyetle kiralandığı ortaya çıktı. Bir haftalığına kiralan spor otomobil teslim edilmeyince şirket polise başvurdu. 
 
Araç plaka tanıma sistemi araştırmasında aracın kiralandıktan bir gün sonra 12 Aralık’ta İstanbul’a giriş yaptığı belirlendi. Tüm aramalara rağmen bulunamayan araca sahte plaka takıldığı ve İstanbul merkezli oto hırsızlık şebekesince internet üzerinde 4 Ocak’ta satıldığı ortaya çıktı. 
 
Otomobil, satışın yapıldığı gün Diyarbakır’a götürüldü. Bölgede bir süre dolaşan araç, şubat ayının başında Ankara’ya giriş yaptı. İzmir, İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Adana ve Tekirdağ’da araç satışı ve teröristle bağlantılı olduğu şüpesiyle 14 kişi gözaltına alındı. 
Mülteci gibi girmiş

Ankara’da bombalı saldırıyla 28 kişiyi katleden Suriyeli Salih Necar’ın 8 Temmuz 2015 tarihinde Mardin’den sığınmacı gibi Türkiye’ye giriş yaptığı ortaya çıktı.
 
Necar’ın diğer Suriyelilerle birlikte Türkiye’ye sığınmacı gibi girdikten sonra, Emniyet ve Göç İdaresi’ne kendisinin başvurduğu belirtildi. Neccar’ın, rutin kayıt işlemleri sırasında fotoğrafı çekilip, parmak izi alındı, ‘biyometrik kimlik kaydı’ yapıldı. Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamında yabancı kimlik numarası alan Necar, değişik illerde bulundu ancak herhangi bir suça karışmadı.
 
TESİRİ ARTSIN DİYE KURŞUN YELEK GİYMİŞ
 
Ankara salıdırısını gerçekleştiren terörist 1992 Amude şehri doğumlu Salih Neccar’ın Türkiye’deki ikametinin ise Mardin’de olduğu tespit edildi. Necar saldırıda, TNT-RDX ve mazon karışımından elde edilen bir patlayıcı düzeneği kullandı. Saldırganın fark edilip kendisine müdahale edilmesi halinde üzerindeki bombanın patlamasını ve tesirini arttıracak kurşun alaşımlı bir malzeme giydiği aktarıldı. 
 
KİMLİĞİ NASIL KISA SÜREDE TESPİT EDİLDİ?
Saldırının ardından sabah saatlerinde teröristin kimliğini açıklanması sosyal medyada tartışma konusu oldu. Edinilen bilgiye göre olay yerinde 29 ceset bulundu. 20’sinin asker kökenli olması ve hepsinin de parmak izi bulunması nedeniyle, 8 vatandaşın kimliği de kısa sürede tespit edildi. Kalan sivil 9’uncu cesedin de teröriste ait olduğu anlaşıldı. Parmak izi karşılaştırması sonucu Necar’ın kimliği ortaya çıktı.

SALDIRIYI KİM YAPTI?
DAVUTOĞLU: DOĞRUDAN YPG
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara’daki kanlı saldırıyı Türkiye içindeki bölücü terör örgütü mensupları ile Suriye’den sızan YPG mensubu bir kişinin birlikte gerçekleştirdiğini açıkladı. Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ı ziyareti sonrası yaptığı açıklamada, “Bu intihar saldırısını gerçekleştiren Salih Necar isimli, 1992 Amûde doğumlu. Saldırının doğrudan YPG irtibatı ortaya konmuştur” dedi.
 
DELİLLER ELİMİZDE
Saldırının açık bir şekilde YPG’nin bölücü terör örgütünün bir parçası olduğunu gösterdiğini aktaran Davutoğlu, “Elimizde bütün deliller mevcut, nereden gelmişler, nasıl organize olmuşlar… P5 üyeleri olmak üzere bütün ülkelere dağıtılacak ve ‘YPG terör örgütü değildir’ diyenlere de belgeleriyle ortaya konulacak. Kesin ve tartışmasız bir dayanışma bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
ESAD’DA SORUMLU
YPG’nin, Suriye rejiminin bir piyonu olduğunu dile getiren Davutoğlu, “Bu saldırıdan Suriye rejimi doğrudan sorumludur. Suriye rejimine dönük her türlü tedbiri alma hakkı da bizde mahfuzdur. YPG’ye açık bir şekilde ofis açarak ya da onunla irtibat kuran ülkeler var.  Başta ABD olmak üzere hiçbir NATO üyesi ülkenin Afganistan’da omuz omuza durduğumuz ülkenin Türkiye’nin kalbinde bize saldırı yönelten bir terör örgütü ile ilişki kurmasını maruz görmeyiz. Bizim için YPG ile PKK arasında bir fark yoktur” diye konuştu.
 
PKK-PYD BAĞLANTISINI DOSTLARIMIZ GÖRMÜŞTÜR
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Ankara’daki terör saldırısına ilişkin, “PYD ve YPG ile Türkiye’deki PKK’nın ne denli güçlü bağlantısı olduğunu söylediğimiz halde inandıramadığımız dostlarımızın herhalde bu olay karşısında bu işi daha iyi anlamalarına bu vesile olacaktır. Biz tabii belgelerle, bilgilerle bunları kendilerine hep ulaştırdık, kendilerine söyledik. Ama ne yazık ki bizim söylediklerimiz bizde kaldı. Biz yine söylemeye devam edeceğiz” dedi.
YPG: BİZ YAPMADIK
PKK terör örgütünün Suriye’deki uzantısı PYD’nin eşbaşkanı Salih Müslim, bir televizyona telefon bağlantısıyla katılarak Ankara’daki terör saldırısını YPG’nin gerçekleştirdiği yönündeki açıklamayı reddettiklerini belirtti. “Hayır efendim, kesinlikle reddediyoruz. Böyle bir şey yapılmamıştır bizim tarafımızdan. Ne yakından ne uzaktan hiçbir ilişkimiz de yoktur” dedi.
 
TÜRKİYE’NİN İÇ İŞLERİ BİZİ İLGİLENDİRMİYOR
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından saldırının faili olarak açıklanan Salih Necar’ı tanımadıklarını savunan Müslim, “Hiçbir ilişkimiz de olmamıştır. Böyle bir şey olmamıştır, olmayacaktır. Biz hiçbir zaman Türkiye’nin içine veyahut şeyine karışmıyoruz. Şiddeti tırmandırmak, böyle bir şeyde bulunmak ne Türkiye’nin ne de bölge halkının yararınadır” ifadelerini kullandı.
 
CEMİL BAYIK: KÜRDİSTAN’DAKİ KATLİAMLARA MİSİLLEME KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, saldırıyla ilgili “Kimler yapmıştır bilemiyoruz. Ama daha önce Kürdistan’daki katliamlara misilleme olarak bu tür tepki eylemleri yapanların olduğunu biliyoruz. Bizim savaşı Türkiye’ye taşıma gibi bir anlayışımız yoktur. Bizim Türkiye halkıyla, Türkiye toplumuyla herhangi bir sorunumuz yoktur” dedi. Eylemi yapanların neden yaptıkları konsuna açıklık getireceğini zannettiğini söyleyen Bayık, “Bu eylemleri kimin yaptığını bilmiyoruz; ancak Türkiye’nin aydınları, yazarları, basıncıları, siyasetçileri Türk devletinin bu zalimliğine karşı çıkmazsa; öfkeli Kürt gençleri de bu Kürt halkına yapılan saldırılara misilleme yapabilirler” diye tehdit etti.

BAHÇELİ’DEN SORUMLULARA SERT İFADELER
 
BU NE ŞEREFSİZLİKTİR BU NASIL BİR KAN TUTKUSU
 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara’daki terör saldırısında hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayınladı. Bahçeli, “Ankara’nın bağrında, devletin ana karargahında bomba patlarken, istihbarat ve güvenlik birimleri nerededir? Ne yapmaktadır? YPG’li bir cani Ankara’ya kadar bomba dolu araçla gelirken hiç mi yolu kesilmedi? Hiç mi yol kontrolüne uğramadı?” diye sordu. Twitter hesabından tepkisini gösteren Bahçeli, isim vermeden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sert ifadelerle yüklendi: “Ey diye seslenenlere ben de söyleyin artık ne söyleyecekseniz diyorum… Dünden bugüne 36 evladımızı kaybettik. Bu ne hüsrandır? Bu ne şerefsizliktir? Bu nasıl bir kan tutkusu, öldürme arzusudur?”
 
HAVA KUVVETLERİ 27 GÜN ÖNCE UYARMIŞ: TEYAKKUZDA OLUN
Önceki gün askeri servislere yönelik bombalı saldırıda yine güvenlik zafiyeti tartışılırken, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ilgili güvenlik birimlerini ve personelini 27 gün önce uyardığı ortaya çıktı. 20 Ocak 2016 tarihinde yayınlanan belgeyi kamuoyuna açıklayan CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, “Bu raporu yayınlayan istihbarat, neden hiçbir tedbir almamıştır; niçin alınmamaktadır?
20 Ocak 2016 tarihli bu raporda Türkiye’ye yönelik DAİŞ terör örgütünün askeri noktalara saldırı yapacağı ve PYD’ye ait terör unsurlarının da sızma yaptığı ifade ediliyor. Aradan 27 gün geçiyor, Ankara’da Meclis’e 5 dakika mesafede saldırı gerçekleşiyor. Her terör saldırısından sonra MİT’in olaydan haberi olduğu ama engelleyemediği gerçeğiyle yüzleşiyoruz” iddiasında bulundu.
MECLİS KARIŞTI
Dün akşam Meclis, CHP’nin grup önerisi görüşüldüğü sırada karıştı. CHP milletvekilleri ile AK Parti milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürümek istedi. Tartışma, yumruklu kavgaya dönüşmeden son anda önlendi.