24 Şubat 2016 Çarşamba

İdil'de Kobra helikopterleriyle operasyon

Cehennem Deresi olarak bilinen bölgenin savaş helikopterleri Kobralarla bombalandığı haberleri geliyor.
Doğan Haber Ajansı (DHA) haberinde, Kobra tipi helikopterlerin, ilçe merkezine sızmaya çalışan kalabalık bir grup PKK'lıyı ateş altına aldığını; Anadolu Ajansı da, 'Cehennem Deresi' olarak bilinen bölgenin hedef alındığını duyurdu.
İdil Belediye Başkanı Mehdi Aslan ise, Cehennem Deresi'nin bombalandığını teyit edemediklerini, hava saldırısında 'Yeni Mahalle'nin tarandığını' söyledi.
DHA, İdil ve çevresinde 4 bin polis ve jandarma özel harekat timinin katıldığı operasyonların devam ettiğini belirtirken, güvenlik güçlerinin bölgede arazi arama tarama çalışması yaptığını da kaydetti.
Anadolu Ajansı ise haberinde "Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, ilçede 'Cehennem Deresi' olarak adlandırılan bölgede bir grup terörist tespit edildi. Bunun üzerine bölgeye giden güvenlik güçlerince yapılan hava destekli operasyonda, güvenlik güçleri ile teröristler arasında çatışma çıktı. Çatışmada, ilk belirlemelere göre 9 terörist etkisiz hale getirildi" dedi.

İdil Belediye Başkanı: Yeni Mahalle tarandı

İdil Belediye Başkanı Mehdi Aslan, Kobra tipi helikopterlerin sabah 06.00’dan beri hendeklerin yoğun olduğu Yenişehir mahallesi üzerinde uçtuğunu ve helikopterlerden mahallenin tarandığı haberinin geldiğini söyledi.
İdil’de bulunan HDP Şırnak milletvekili Ferhat Encü, Mehdi Aslan’ın aktardığı bilginin doğru olduğunu teyit ettiklerini söyledi:
“Cehennem Deresi 5-6 km uzak. Oranın havadan bombalandığını teyit edemedik ama sabah 06:00’dan Yeni mahalle üzerinde aralıksız uçan helikopterler var. Elimize bazı görüntüler geçti. O görüntülerde iki Kobra helikopterinin mahalleyi taradığı çok net bir şekilde görülüyor. Helikopterler yaklaşık bir dakika dolaşıyor sonra birkaç saniye aralıkla mahalleyi tarıyorlar. Havadan taranan mahalleye aynı zamanda tank atışları da yapılıyor.”

Sivil ölümleri iddiaları

HDP Milletvekili Encü, Atakent Mahallesi’nde fırıncılık yapan ve evde yalnız kalan Mehmet Bozderi adlı bir bir vatandaşın ise 'evinde infaz edildiğini' iddia etti:
“Fırın işletiyormuş. Ailesi Diyarbakır’da. Kalp hastasıymış. İlaçları bitmiş. İlaç istemek için ambulansı aradığı söyleniyor. Dün evinde, yatağında göğsünden vurulmuş bir halde bulunmuş. Polis, belediyeyi arayarak cenazeyi almalarını istemiş.”
Bugün hastaneye kimliği belirsiz bir cenazenin götürüldüğünü aktaran Encü, üç gün önce de Dirsekli Köyü sakinlerinden Ramazan Zan adlı yaşlı bir adamın kalp krizi geçirdiğini, ambulans gidemediği için hayatını kaybettiğini aktardı.
Ferhat Encü, “Yasağın uygulandığı yerlerde olduğu gibi burada da polis morgun anahtarını hastane yönetiminden almış durumda. ‘Artık morgla biz ilgileneceğiz’ demişler" diye konuştu.
Bölgedeki sivil ölümleri iddiaları konusunda hükümetten ya da güvenlik kaynaklarından herhangi bir resmi açıklama yapılmış değil.