30 Mart 2009 Pazartesi

TERMOS BOMBACISI İFADE DEĞİŞTİRDİ

Termos bombacısının mahkemede ifadesini değiştirmesi akıllarda soru işaretleri bıraktı

Diyarbakır'da 7'si çocuk 10 kişinin feci şekilde ölümüne yol açan termos bombacısının, eylem talimatını 'derin odaklar'dan aldığı iddia ediliyor. Emniyet'teki sorgusunda saldırıyı asteğmen olarak görev yaptığı İzmir'de üsteğmen A.Ş.'den aldığını anlatan sanık Hikmet Topal'ın, mahkemede ifadesini değiştirmesi akıllarda soru işaretleri bıraktı. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı şimdi Ergenekon iddianamesinde de bahsedilen 'naylon terör örgütü' yapılanması üzerinde duruyor. Derin yapılarla ilişkisi olan Topal'ın PKK sempatizanı çevrelerle irtibata geçerek eylemlerini terör örgütünün üzerine atmış olabileceği belirtiliyor.
12 Eylül 2006'da Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı'nın önünde termos içine koyduğu bombayı patlatan sanık, ifadesinde tüyler ürpertici itiraflarda bulunmuştu. Bombayı kendisinin yaptığını, düğmesine de evinin balkonundan basarak katliamını izlediğini anlatmıştı. Patlamayla ilgili 23 Mart'ta 10 kişiyle birlikte gözaltına alınan bombacı, 27 Mart'ta tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Polisteki ilk ifadesinde saldırı talimatını, askerliğini yaptığı İzmir'de görevli üsteğmen A.Ş.'den aldığını söyleyen Topal'ın, savcılık ve nöbetçi mahkemede ifade değiştirmesi dikkat çekti. Emniyet'te Ağustos 2006'da asteğmen olarak askere alındığını belirten sanık, memleket meseleleri ve Türk İntikam Tugayı (TİT) üzerine A.Ş. ile sık sık konuştuklarını aktarmıştı. Diyarbakır'daki bombalama eylemini de birlikte kararlaştırdıklarını iddia etmişti. Saldırıyı dağıtım iznine çıktığında yapmaya karar verdiklerini, A.Ş.'nin kendisini Diyarbakır'da görevli Sedat isimli astsubaya yönlendirdiğini ifade etmişti. Askeri çevrelerle irtibatının öğrencilik yıllarında başladığını dile getiren Topal, öğrenciyken Ü.T. isimli bir yüzbaşıdan burs aldığını da bildirmişti: "Ödeme yapanlardan biri yüzbaşı Ü.T.'ydi. Benim orduya ve askere karşı sevgi ile bakmamı sağlamıştı. Üniversite yıllarında okurken asker kişilerle gezip polis noktalarına gidip gelmemden dolayı PKK terör örgütünün gençlik yapılanması tarafından tehdit edildim. Hakkımda infaz kararı verildi." Sanık bu ifadelerinin aksine mahkemede eylem talimatını devlet görevlilerinden almadığını söyleyerek çark etti. Saldırıyı TİT adına yaptığı yönündeki önceki ifadelerinin sebebinin hedef saptırmaya yönelik olduğunu ileri sürdü. "Askerde A.Ş. diye bir üsteğmenimiz vardı. Onun hakkında ilk ifademde verdiğim beyanların hiçbiri doğru değildir. Soy ismini bildiğim ve bu nedenle verebileceğim tek kişi oydu. Bunu da inandırıcı olmak için kullandım. Onunla TİT konusunda konuşmam olmadı, kendisine, 'Vatandaş olarak biz ne yapabiliriz?' diye sormadım. O da Diyarbakır'da Sedat astsubay diye birisini arayıp herhangi bir talimat vermedi. Dolayısıyla Sedat astsubay diye biriyle buluşmam söz konusu değil. Bir önceki ifademde bu tarz bir ifade verme nedenim, tamamen kafa karışıklığına ve hedef saptırmaya yönelikti. Eylem için devlet görevlilerince bana verilmiş herhangi bir emir ve talimat yoktur."
Bu arada Topal, asteğmenken İzmir'de de 3 eylem gerçekleştirdiğini itiraf etmişti. İkisinin başarısız olduğunu ancak Bornova'da 12 Mayıs 2007'de düzenlediği saldırıda 1 kişinin öldüğü, 16 kişinin yaralandığını söylemişti. Savcılık, sanığın bu eylemlerini de incelemeye aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder