26 Mart 2009 Perşembe

Ergenekon davasında komutanların konumları / Fikret Bila

Ergenekon’un ikinci iddianamesi de açıklandı. İddianame mahkeme tarafından kabul edildi. İlk duruşma 20 Temmuz’da yapılacak.İkinci iddianame, davanın ana ekseninin darbe girişimleri olacağını gösteriyor. Nitekim kamuoyuna yansıyan “Sarıkız”, “Ayışığı”, “Yakamoz” ve “Eldiven” adı verilen ve darbe planları olduğu belirtilen dokümanlar da iddianameye girmiş durumda.İddianamede dönemin komutanları hakkında iddialara ve değerlendirmelere yer veriliyor.İddianamelerdeki verilere bakarak, dönemin komutanlarının, Ergenekon davasındaki konumlarını şöyle özetleyebiliriz.
Hilmi Özkök
Dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök, iddianamede darbe girişimini önleyen komutan olarak yer alıyor. Savcıların yaptığı değerlendirmede, darbe girişimlerinin, “Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök’ün yaklaşımı ve olumsuz koşullar nedeniyle” gerçekleştirilemediği belirtiliyor. Bu ifade, Ergenekon savcılarının Özkök Paşa’yı “darbeyi önleyen komutan” olarak gördüklerini yansıtıyor.Bu durum, Özkök Paşa’nın, darbe girişimleri nedeniyle sanık olarak görülmediğini ortaya koyuyor. Bu bilgiler ışığında Hilmi Özkök Paşa’nın, tanık olabileceği söylenebilir.Özkök Paşa, daha önce mahkemenin davet etmesi halinde tanık veya sanık olarak, mahkemeye gideceğini açıklamıştı. Özkök Paşa’yla ikinci iddianame açıklandıktan sonra dün de görüştüm. İddianamenin içeriğiyle ilgili olarak konuşmasının uygun olmayacağını, yargıyı beklemek gerektiği görüşünü yineledi.
Aytaç Yalman
Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Aytaç Yalman’la ilgili durum, Özkök Paşa’nın durumundan farklı. İddianamede Aytaç Yalman Paşa ile birlikte dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Özden Örnek ve Hava Kuvvetleri Komutanı Org. İbrahim Fırtına’nın, askeri darbeye zemin oluşturma çalışmalarına doğrudan katıldıkları iddia ediliyor. Bu komutanlarla ilgili belgelerin tefrik edildiği (ayrıldığı) ifade ediliyor.Bu komutanlarla ilgili evrakın “tefrik” edildiğinin (ayrıldığının) belirtilmesi önemli. İddianamede bu komutanlar sanık olarak yer almıyor. Ancak savcılar, kuvvet komutanlarının eylemlerinin sivil yargı yetkisinde olduğunu belirtiyorlar. Bu durumda, iki olasılıktan söz edilebilir. Yargıçlar, savcıların görüşüne katılmazlarsa, kuvvet komutanlarıyla ilgili evrak askeri yargıya gönderilebilir. Bu durumda da askeri yargı süreci Genelkurmay Başkanı’nın iznine tabi olur. Savcıların bu ifadesi ve bu ifadesine karşılık komutanların sanık olarak yer almamaları, üçüncü bir iddianame hazırlanacağına da işarettir. Yargıçlar, savcıların görüşünü uygun bulurlarsa, bu kez yargılama sivil mahkemede devam eder. Darbe girişimleriyle ilgili olarak Aytaç Yalman Paşa’nın darbe girişimini belli bir aşamadan sonra desteklemediği yönünde bilgiler yer almıştı. Bu bilgiler, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Özden Örnek’e ait olduğu iddia edilen günlüklere dayanıyordu.
Özden Örnek
Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Özden Örnek, tuttuğu iddia edilen günlüklerle de kamuoyuna yansımıştı. Bu günlükler de iddianamede yer aldı. Örnek’e ait olduğu öne sürülen günlüklerde, Aytaç Paşa gibi kendisinin de darbe girişiminden vazgeçtiği kaydı düşülmüştü. İddianamede Örnek’le ilgili evrakın da tefrik edildiği belirtiliyor. Özden Örnek’le ilgili durumun da, Aytaç Paşa’nın durumuyla aynı olduğu söylenebilir.
İbrahim Fırtına
Dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına’nın konumu da Yalman ve Örnek’in konumuna benziyor. Evrakının tefrik edildiği belirtiliyor. Fırtına’nın da üçüncü bir iddianameye konu olabileceği, mahkemenin kararına göre askeri yargı ya da sivil yargı tarafından bu davanın ele alınabileceği söylenebilir.
Eruygur ve Tolon
Dönemin Jandarma Genel Komutanı Org. Şener Eruygur ile 1. Ordu ve Ege Ordu komutanlıkları yapan Org. Hurşit Tolon’un konumları diğer komutanlardan farklı. Eruygur ve Tolon, iddianamede bir ve iki numaralı sanık olarak gösteriliyor. Anlaşılıyor ki bu iki komutan, emekli olduktan sonraki faaliyetleri nedeniyle Ergenekon davasında sivil mahkemede yargılanacaklar. Belki görevde oldukları dönemdeki faaliyetleri askeri yargıya, sonraki dönem için sivil yargıya bırakılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder