24 Mart 2009 Salı

Ergenekon’a Kutlu Savaş raporu lazım / Enis Berberoğlu

ERGENEKON iki ayrı düzlemde farklı viteste ilerliyor. Operasyonlar tam gaz, ama hukuk peşinden yetişemiyor.İddianame yani resmin tamamı bir türlü ortaya çıkmıyor.Fili tarif eden görme özürlü misali tuttuğumuz yerden konuşuyoruz.Hayvanın bacağına yapışan "sütun" diye bağırıyor. Kulağını tutan "yelken", kuyruğunu elleyen "yılan" diyor!
Filin vesikalığını çekmek, elhak, hakikaten zor.Savcılara dört bin beş yüz sayfa iddianame yetmedi.Anlaşılan bir o kadar daha geliyor.İşbu sebeple hemen ilk önerimi dile getiriyorum: Necip Türk milleti 40 sayfalık gazeteyi okurken zorlanıyor. Kaldı ki binlerce sayfayı okuyacak...Türlü çeşit örgüt ve şahıs ismini ezberine alacak...
Aradaki karmaşık ağ labirentinde kaybolmadan ilerleyecek.Haydi imkánsız demeyelim, ama kabul edin ki çok zor.O yüzden bence Ergenekon’a yönetici özeti lazım. Hani Susurluk’ta Kutlu Savaş’ın yazdığı gibi. Kısa, vurucu, kolay anlaşılır ve şematik.Peki, bu raporu kim yazacak?Bence Başbakan’ın görev vereceği özel bir müfettiş olabilir.Hem sürecin adaleti sınanır, hem de kamuoyu bilgi alır.
* * *
Savcılığa göre, Ergenekon’un marifeti çok. O yüzden çok sayıda olay/dava aynı çuvala tıkılıyor.Ergenekon tabir yerindeyse "torba dava" haline geliyor.Oysa bu niyete en büyük engel bizatihi Türk hukuk sistemi.Baksanıza daha Danıştay davası ile Ergenekon birleştirilemedi. Daha sırada 33 erin şehit edilmesi, Sivas katliamı, Gazi olayları var.Ve daha niceleri...Bırakın bu davaların görülmesi, birleşmesi yıllar alır.O yüzden ikinci önerimiz bu soruna dönük olacak.Bence Ergenekon savcıları bütünü yeterince gördü, anlattı.Artık davayı daha spesifik alt başlıklara ayırabilirler.Danıştay saldırısı, askeri darbe hazırlığı, faili meçhuller gibi.
* * *
Ergenekon bekçileri bu iki öneriyi "sulandırma" amaçlı sanabilir.Öyleleri hakikaten umurumda değil; ama size iki bilimsel hatırlatmam var.
1) Uzun ve ayrıntılı metinle anlatacağınız her doğruyu kısaca özetlemek de mümkündür.
2) Analiz, ismi üstünde bütünü parçalara ayırarak anlamaya çalışmaktır.Ve üçüncü olarak, biz gazeteciler hayatımızı analiz ederek, kısa yazarak kazanırız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder