23 Mart 2009 Pazartesi

Hipnozlu sorguya suç duyurusu

Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Komutanlığı'nda yaşanan 'yasadışı sorgu skandalı' kamuoyunda büyük yankı buldu. Tutuklanan Astsubay Ali Balta'ya 'hipnoz ve işkence' ile sorgu yaptıkları iddia edilen Hava Kuvvetleri Komutanlığı Hakim Albay Askeri Savcı Dr. Ahmet Zeki Üçok ve emekli Yarbay Gürol Doğan hakkında Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.
Astsubay Ali Balta'nın avukatları önceki gün yayınlanan 'F Tipi astsubayın fişleme itiraflar' başlıklı çarpıtma haberlerle ilgili bir açıklama yaptı. Avukatlar Mustafa Dokumacı ve Çağatay Sakaoğlu tarafından yapılan yazılı açıklamada Astsubay Ali Balta'nın gözaltına alındıktan sonra kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğinin altı çizildi. Müvekkilleri ile görüşmek için gerekli izinleri aldıkları halde görüşemediklerini kaydeden avukatların açıklamalarında "Müvekkilim Ali'nin ifadesinin alınması için ben Kayseri Barosu'nda hazırda beklediğim halde vekaletli avukatı olarak benim yerime ilgili komutanlık tarafından Kayseri Barosu'ndan müvekkilimin ifadesine katılmak üzere CMK'dan görevli avukat talep edilmiş ve bu avukat huzurunda ifadesinin bir kısmı alınmıştır. Bir kısmı diyorum çünkü sayın meslektaş ifadeye katılmadan evvel müvekkilim Ali'ye el yazısıyla 17 sayfa ifade yazdırılmış ve bu ifade meslektaşa üstünkörü bilgi verilerek kalan kısmı da avukat huzurunda alınmıştır." denildi. Müvekkilleriyle görüştürülmemesi hususunda 9-10 Mart tarihlerinde Kayseri, Ankara baroları ve Genelkurmay Başkanlığı ile 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'na durumun resmî olarak bildirildiğini söyleyen avukatlar, bütün bu süreçten sonra basına açıklama yapmak zorunda kalmışlar.
Tüm bu aşamalardan sonra 11 Mart'ta askerî savcı A. Zeki Üçok'u saat 18.00'de aradığını aktaran avukat Mustafa Dokumacı, telefon görüşmesinde; "Her türlü hukukî işlemler hukuksuz olarak yapıldıktan ve müvekkili Ali Balta'nın ifadesi alındıktan sonra gelmenin hiçbir faydasının kalmadığını, yasal haklarının bir ulufe gibi verilmeye çalışılmasını ve adeta yapılan bütün hukuksuzlukların kendisine tasdik ettirilmeye çalışılmasını kabul etmediğini, bunun hesabının mahkemede sorulacağını" söyleyerek uyarmak zorunda kalmış.
Avukatlar, baba Mesut Balta'nın müvekkilleri Ali Balta ile 15 Mart'ta 4 saatlik bir bekleme sonrası 20 dakika görüşme yapabildiğini belirterek "Müvekkilin babası Mesut, oğlu ile görüşüp yanıma geldikten sonra, bana ağlayarak "Oğlum psikolojik olarak bitmiş, bu çocuk benim değil" demiştir. Avukatlar, medyada çıkan haberlerin asılsız olduğunu müvekkilinin ifadelerini tamamen çarpıtıldığını belirtti.
Ergenekon'daki 'medya etiği', Kayseri'de unutuldu
Ergenekon terör örgütü soruşturmasında 'iddianameyi görmeden haber yapmayız' diyen medya, Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Komutanlığı'nda bir astsubayın işkence altında alınan ifadelerini sayfalarına taşımakta bir beis görmedi. Hürriyet gazetesi başyazarı Oktay Ekşi, 16 Temmuz 2008 tarihli yazısında şöyle demişti: "..Ama asıl önemlisi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı'nın 'İddianame hakkında bilgi verilmesi yasak' demesi, ardından birilerinin bu uyarıyı hiç ciddiye almayıp aynı tür haberleri medyaya sızdırmasıdır."
Aynı Hürriyet dün Kayseri'de işkence altında alınan ve mahkemede reddedilen bir ifadeyi, "Astsubayın 'ışık evleri' itirafları" başlığıyla yayınlamakta sakınca görmedi. Gazete, Ergenekon soruşturmasındaki 'etik' anlayışını Kayseri'de unuttu. Astsubay Balta'nın avukat ve babasının açıklamalarını görmedi.
Tarafsız olacağı iddiasıyla yayın hayatına başlayan Habertürk Gazetesi ise önceki gün ifadeleri yayınladıktan sonra dün de soruşturmanın ne kadar yasalara uygun olarak yürütüldüğünü kanıtlama çabası içindeydi. Astsubay Balta'nın avukatının sorguya çağrılmayışının sebebini açıklamaya çalışan Habertürk, avukat ve sanık yakınlarına ait görüşlere haberinde yer vermedi. Vatan ve Radikal gazeteleri de işkence altında alınan ifadeleri doğruymuş gibi yansıttı.
Masuniyet karinesi nerede?
Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Ergenekon soruşturmasının basına sızdırılmasına tepki göstermişti. Gürak 'Masuniyet karinesi', 'adil yargılanma hakkı' gibi en temel hukuk ilkelerinin ihlal edildiği görülmektedir." demişti. Gürak, soruşturmanın Habertük'e nasıl sızdığı konusunda ise tek kelime etmedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder