26 Mart 2009 Perşembe

Şemdinli savcısı Sarıkaya haklı çıktı

Albay Temizöz’ün "adam öldürmeye azmettirmek" suçundan tutuklanması, HSYK tarafından mesleğinden atılan Savcı Sarıkaya'yı haklı çıkardı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na iki tanığın verdiği ifadeler doğrultusunda gözaltına alınan Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz, Şırnak’ın Cizre ilçesinde görev yaptığı 1993-1996 yılları arasındaki dönemde kaybolan kişilerle ilgili ifadesinin ardından savcılık tarafından tutuklandı. Cizre’de sürdürülen kazı çalışmalarında bulunan kemiklerle ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı doğrultusunda gözaltına alınan Albay Temizöz, sorgusunun ardından sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Temizöz’ün, iddiaları kabul etmediği öğrenildi. Şırnak’ın Silopi ilçesindeki ölüm kuyularının açılmasıyla adı gündeme gelen ve gözaltına alınan Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz’ün ‘’adam öldürmeye azmettirmek ve silahlı örgüt üyesi olmak’’ suçundan tutuklandığı öğrenilirken gizli tanıkların verdiği ifadeler de netleşmeye başladı.
GİZLİ TANIKLARDAN ŞOK İFADELER
İfadelerinde gizli tanıklar Temizöz’ün kendisine koruculardan ve itirafçılardan özel bir tim kurduğunu öne sürerlerken, Temizöz’ün Cizre’de görevli olduğu yıllarda ise bazı faili meçhul olayların emrini de veren kişi olduğunu iddia ettiler. Oluşturulan ekibe özel işkence evlerinin hazırlandığını da iddia eden gizli tanıklar, evlerin alt kısımlarının sığınak olarak düzenlenip buralarda çok sayıda insanın sorgulandığını ifadelerinde belirttiler.
SARIKAYA TESPİTİNDE HAKLI ÇIKTI
Temizöz’ün ‘’adam öldürmeye azmettirmek ve silahlı örgüt üyesi olmak’’ suçundan tutuklanması ise “Şemdinli Davası”nın iddianamesini hazırlayan ve daha sonra HSYK tarafından meslekten atılan Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın haklılığını ortaya koydu. Sarıkaya’nın hazırladığı iddianamede Temizöz’ün adı, ‘Diyarbakır İl Jandarma eski Personeli’ sıfatıyla, ‘suç işlemek için örgüt kurmak, görevi kötüye kullanmak ve sahte belge düzenlemek’ suçlamasıyla yer alıyordu. Diyarbakır savcılığının tutuklama kararı ile Sarıkaya’nın iddianamesinde yer alan suçlamanın aynı olması ise hukukçuları hareketlendirdi.
“HSYK’NIN KARARININ İDEOLOJİK OLDUĞU BELGELENDİ”
Vakit’e konuşan eski Savcı Gültekin Avcı, “Savcılığın tutuklama kararının, savcı Sarıkaya’nın iddianamesinde yer alan bilgiler ile aynı” olduğunu belirterek, “Bu tutuklama ve soruşturma Savcı Sarıkaya’nın haklılığını bir kez daha ortaya koyarken, HSYK’nın kararlarının yargıya açık olmamasından kaynaklanan linçleri de gündeme tekrar getirmiş oldu. HSYK kararları derhal yargıya açılmalı ve Savcı Sarıkaya’ya kendini savunma hakkı verilmelidir... HSYK’nın kararlarının ideolojik olduğu da bu son karar ile belgelenmiştir” diye konuştu.
AVCI UYARDI: “İPİN UCUNU KAÇIRMAYIN”
Son tutuklamanın bölgede ‘illegal komiteciliği’ ortaya çıkarttığını da belirten Avcı, “Bu işler tek başına yapılamaz. Soruşturma iyice genişletilmelidir. Bu ekibin faaliyetleri ortaya çıkarsa kazanan ülke olur. çeteye Şemdinli ile işaret edilmiş ancak sonuç alınamamıştı. Şimdi ise işler değişmeye başladı. İpin ucu kaçırılmasın” diye uyardı.
“SARIKAYA’NIN HAKLILIĞI ONAYLANDI”
Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ise, “Sarıkaya sonuna kadar haklıydı ama HSYK’nın siyasi kararı onu mesleğinden etti” dedi. Diyarbakır savcılığının tutuklama kararı sonrasında ise Sarıkaya’nın haklılığının tasdik edildiğini belirten Elçi, “Şimdi ise haklılığı belge üzerinde teslim edildi. Bu haklılığın yargı önünde de teslim edilmesi için HSYK artık derhal yargı denetimine açılmalıdır. Sarıkaya’nın Şemdinli’de belirttiği hususların haklılığı ortaya çıkmışken bunlar yok sayılmaz” şeklinde konuştu.
“BöLGEDEKİ OLAYLARA MERCEK TUTULACAK”
Elçi, Albay Temizöz’ün tutuklanmasını şu sözlerle değerlendirdi: “Sarıkaya ile yakalanan şans bugün tekrar yakalanmıştır. çok önemli bir gelişmedir. Bölgede yaşanan olaylara mercek tutacak gelişmeler yaşıyoruz. Bu gelişmelerde siyasilerin, duyarlı medyanın ve kamuoyunun katkısı büyüktür. Gerçeklerin ortaya çıkması için büyük bir mücadele veriliyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder