30 Ocak 2009 Cuma

Yorum - Eser Karakaş / Ergenekon'u halk anladı, vatandaş anlamamazlıktan geliyor

Ekrem Dumanlı, Zaman gazetesinde 27 Ocak günkü köşesinde Ergenekon davası ve yurttaşların ilgisi konulu bir yazı yayınladı. Ben de bugün Ergenekon konusuna ilişkin yurttaşların görüşlerini Yorum köşesine taşımak istiyorum.
126 haftadır Mehmet Altan, Şahin Alpay ve bendeniz Mehtap televizyonunda pazartesi geceleri Akıl Defteri isimli bir program yapıyoruz; bu programa da izleyiciler SMS'lerle ya da elektronik posta mesajlarıyla katılıyorlar. Son bir-iki programda doğal olarak tartışmalar ve izleyici mesajları Ergenekon konusuna odaklanıyor. Geçen hafta yani 19 Ocak tarihli programımıza mesaj atan bir yurttaş (ismi bende var ama izni olmadığı için kullanamıyorum) Ekrem Dumanlı'yı da kıskandıracak bir yorum, bir tek parti dönemi valisine de gönderme yaparak (halk plajlara üşüştü, vatandaş denize giremiyor) çok hoş bir yorum yapıyor: "Halk Ergenekon olaylarının farkında ama vatandaş ısrarla anlamamazlıktan geliyor. (M.Ş.)" Geçen hafta televizyon programımıza gelen bu mesajı da ben bugünkü Yorum yazıma başlık olarak koymayı istedim. Bugünkü Yorum yazımı da böylece bizim programın izleyicilerine bırakmak, izinleri olmadığı için de isimlerinin sadece baş harflerini ya da telefon numaralarının son iki rakamını kullanarak yorumlarını buraya taşımak istiyorum. 19 Ocak tarihli ilk mesaj dışında tüm diğer mesajlar 26 Ocak Pazartesi gecesi programa gelen mesajlar:
Halk Ergenekon olaylarının farkında ama vatandaş anlamamazlıktan geliyor. (M.Ş.)
Mustafa Özbek tutuklanmamalı, Maliye bakanı yapılmalıydı; işçilikten bu kadar servet sahibi olan biri harcanmamalı. (E.K.)
Allah aşkına sosyal demokrat CHP, Ergenekon tutumu konusunda lütfen açıklama yapsın. (Ş.Ö.)
Bence CHP sadece iktidara değil, dünyaya, insanlığa, doğruluğa, dürüstlüğe muhalefet ediyor. (...80)
Terör hız kesti, bunun Ergenekon davasıyla bir ilişkisi olabilir mi? (M.K.)
Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası'nı değiştirmeye ne zaman sıra gelecek? (Y.G.)
CHP'nin Ergenekon'a inanması için daha nelerin olması gerek, ne kadar daha silahın ele geçirilmesi gerekecek? (M.O.)
90'lı yıllarda JİTEM tarafından eğitilip ölüm makinesi haline getirilen Hizbullah örgütünün Ergenekon'la bağlantısı yok mu? (M.)
Eski bir Genelkurmay başkanının 'Müslüman ülke demokrat olamaz' demesini Genelkurmay'ın alanı daralır, siyasete müdahil olamaz diye okuyorum. (H.M.)
Saygın kişiler Ergenekon gibi oluşumların içinde olamazlar; çünkü bugüne kadar darbeleri benim gibi işportacı, inşaat işçisi, simitçiler vs. yaptı. (O.S.)
Ordunun komuta kademesi, hakkında çok sayıda faili meçhul cinayet iddiası bulunan bir emekli albayın yargılanmasına izin vermeyip bir de cenaze törenine tam kadro katılarak, mahkeme kararıyla tutuklu bulunan Tolon ve Eruygur'u cezaevinde TSK adına ziyaret ettirip destek çıkarak, bu ve benzeri tavırları ile komutanların kendisi ordunun yıpranmasına neden olmuyorlar mı? (H.T.)
Vatanını en çok seven, görevini demokratça yapandır. (B.T.)
Türkiye'nin Ergenekon'dan kurtulması çağdaş Türkiye'nin doğuşu olacaktır. (O.T.)
Devlet derin değil uygar olmalıdır, uygar; devlet derinleşirse çukura düşme ihtimali yükselir, uygarlaşırsa zirveye doğru yükselir. (H.T.)
Mustafa Muğlalı ismi neyi hatırlatıyor acaba? 33 yurttaşı yargısız infaz ettikten sonra suçu sabit görülüp ceza alan bir paşaya yıllar sonra suçu işlediği ilçedeki kışlaya ismini vermekle onurlandırdı bu zihniyet. (F.G.)
Sizce asit çukurlarına atılan insanların fosillerinden devlete katkı olsun diye petrol rezervi mi oluşturmak istediler vatanseverler? (İ.)
Ergenekon'un kötü niyetlerinin tam karşısında acaba AK Parti kararlı ve demokrat politikasıyla var mı? Varsa devlet ve siyaset kadrolarına gerçek liberal ve demokrat kişiler, referansı din olmayan kişiler neden konmuyor? Neden bu kadrolara sadece muhafazakâr demokrat şahıslar layık görülüyor? Bir tek Sayın Ertuğrul Günay yeterli midir? (S.S.)
Kılavuzu Encümen-i Daniş olan ülkenin burnu Ergenekon'dan kurtulmazmış. (B.H.)
Ergenekon'dan başlayarak geriye doğru gidin, 28 Şubat'ı, Susurluk'u, tüm darbeleri, 6-7 Eylül'ü, Varlık Vergisi'ni, vs. bunların tümü bir mantalitenin ürettiği işlerdir ve de devam edecektir, ta ki bu mantık yani etnik milliyetçilik, ittihatçılık ve düşünce tarzı değişip demokrasi egemen olana kadar. (G.K.)
Dünya Mars'a insan göndermeyi planlarken Ergenekon bizi merkeple su taşımaya mahkum etmiştir. (H.K.)
İş Bankası'nın ortağı CHP; tek parti dönemini eleştiren bir kitabı tabii ki yayınlamayacaktır. (B.H.)
55 yaşındayım, sürekli bombalama, suikastlar ve darbelerden bıktım, bunlardan kurtulmanın zamanı gelmedi mi? (H.Ç.)
Yeni derin devlet, eski Türkçü derin devleti tasfiye ediyor. (B.Ö.)
Ergenekon'da sona gidilmez ise Türkiye'yi nasıl bir son bekliyor? (....75)
Demokrasi ile birlikte sunulmayan bir laiklik despot bir laiklik oluyor, insanlar inanç özgürlükleri ile okuma hakları arasında seçim yapmak zorunda bırakılıyorlar. (E.Y.)
Başsavcının evinin aranmasına tepki gösterenler Şemdinli savcısının başına gelenlere tepki göstermediklerinden tamamıyla samimiyetsizdirler ve hukuku ideolojilerine alet etmişlerdir. (M.B.)
Ergenekon'da kutuplaşmayı başlatan karanlık çevreler kah hukuka zarar verildiğinden kah toplumda korku yaratıldığından dem vuruyorlar; ben hiç korkmuyorum. Koyunlarını otlatan Hasan Ağa da korkmuyor, fabrikada çalışan Hacer Abla da korkmuyor, PTT'den emekli babam da korkmuyor. Bu korkanlar kimlerdir ve niye korkmaktadırlar? (A.B.)
Işıkları söndürün, lağım fareleri rahatsız oldu. (M.K.)
Bu işin garip yönü bu insanlar yaptıklarının suç olduğunu düşünmüyorlar, o kadar alışmışlar ki hükümet kurmaya, yıkmaya, vurmaya, öldürmeye, çok enteresan... (....67)
Türkiye asırlık oyunları Ergenekon operasyonuyla aşacaktır. (...68)
Ergenekon terör örgütü maddi olarak Türkiye'de nelere mal olmuştur, insanımızın refahından neler alıp götürmüştür? I. Dünya Savaşı'na beraber girdiğimiz devletler şimdi nerede, biz nerede sayıyoruz? (F.Ü.)
***
Bu alıntılar, bize gönderilen mesajlar arasından rastgele seçtiklerim.Doğrusu gerçekten halk Ergenekon meselesini anladı da vatandaş anlamamakta biraz ısrarlı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder