29 Ocak 2009 Perşembe

'JİTEM beni yetim bıraktı, hakkımı helal etmiyorum'

İtirafçı Abdülkadir Aygan'ın ifşaatları, Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan cinayet ve dramları da gündeme getirdi. Aygan, Taraf gazetesine verdiği röportajda, İhsan Haran isimli inşaat işçisinin JİTEM tarafından öldürüldüğünü anlattı.
PKK'lı olduğu iddia edilen Haran'ın JİTEM'e alınıp sorgulandığını, sonra da Silvan tarafındaki bir arazide kafasına kurşun sıkılıp bırakıldığını söyledi: "Komutan Abdülkerim Kırca'dan duydum. Meğer o genç ölmemiş. Batman'a kadar yürüyüp hastaneye gitmiş. Yaşadığı olayı anlatmış. Kırca bunu duyunca yanına personelini alarak hemen Batman'a gidiyor ve o genç tekrar araziye götürülüp infaz ediliyor."
24 Aralık 1994'te kaçırılan Haran, geride 3 yetim çocuk bıraktı. Babasını kaybettiğinde 4 aylık olan Bermal, şimdi 14 yaşında. Lise birinci sınıfa gidiyor. Babasız büyümenin acısını anlatmakta zorlanıyor, sadece "Beni 4 aylıkken yetim bıraktılar, hakkımı helal etmiyorum." diyor. Annesi Nesibe Haran ise, eşinin ölümünden sonra çocuklarını zorluklar içinde büyütmüş, temizlikçilik yapmış. Şimdi Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) Diyarbakır bürosunda temizlikçi olarak çalışıyor. Lice'nin Arıklı köyünde yaşayan Haran ailesi, köyün güvenlik gerekçesi ile boşaltılması üzerine Diyarbakır'a taşınmış. JİTEM tarafından kaçırılan Haran'ın bir kardeşi ve kuzeni de PKK'ya katılmış. Nesibe Haran, kocasının bu yüzden kaçırılıp öldürüldüğünü düşünüyor. "Bir suçumuz varsa yargılasalardı. Böyle kaçırarak yok etmek olur mu?" sorusunu yöneltiyor. Bütün faili meçhullerin açığa çıkarılmasını isteyen Nesibe Haran, Ergenekon soruşturmasını fırsat olarak görüyor: "Ergenekon'un en köküne kadar inseler keşke. Buradaki cinayetlerde onların parmağı var."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder