27 Ocak 2009 Salı

Ergenekon soruları / Enis Berberoğlu

BUGÜN Ergenekon’la ilgili kafama takılan bazı soruları paylaşmak istiyorum.
* * *
Danıştay rötarı: Emniyet Genel Müdürlüğü, geçen hafta Ergenekon soruşturmasının 2001 yılında Tuncay Güney’in verdiği ifade üzerine değil... 2006 yılı Mayıs ayındaki olaylar nedeniyle başladığını açıkladı. Yani Ergenekon’un miladı, sanıldığı gibi Güney’in hezeyanları değil, Danıştay’a kanlı baskın ve arkasındaki karanlık, karmaşık ilişki ağının su üstüne çıkması. Eğer 2006 Mayıs ayı gazete koleksiyonlarına, hatta bu köşenin arşivine göz atarsanız, Danıştay saldırısıyla ilgili haklı çıkan bazı soru işaretlerine rastlarsınız. Muzaffer Tekin, İbrahim Şahin gibi isimlerin telefon irtibatına "flaş haber" muamelesi yapmazsınız. Yani polisin o tarihte iyi çalıştığını görürsünüz.
Soru bir: Danıştay baskınının daha ilk haftasında bugüne yakın bilgi ve kanıta ulaşılmış olmasına rağmen, neden dosyanın üstü örtüldü, bir yıl beklendi?
* * *
Silah kardeşliği:Ankara Sincan’da bulunan cephanelik soruşturması sürüyor. Ama nedense daha önceki bomba ve silah kardeşliği üzerinde durulmuyor. İzmir’deki İbrahim Çiftçi cinayetinde kullanılan bombalar Ümraniye (Danıştay) ve Cumhuriyet kafilesinden. (Çiftçi’nin Necip Hablemitoğlu cinayeti faili olduğu yolunda ihbarlar vardı.) Yine 1999 yılında Şırnak’taki Hizbullah operasyonlarında ele geçen bombalar da aynı kafileden.Son olarak Ankara cephaneliğinde yakalananlarla MLKP örgütünün bombaları da aynı kafile ve seriden.
Soru iki: Birileri ordu cephaneliğini kevgire çevirmiş, istediği ağır silahı dışarı çıkartıyor. Ya kasıtlı olarak örgütlere dağıtıyor veya sahip çıkamıyor(!). Sonuçta o silahların namlusu bize dönüyor. Neden engellenmiyor?
* * *
Azeri modeli mi?:1995 yılı Mart ayında Azerbaycan’da Haydar Aliyev’e karşı başarısız darbe girişiminde bulunan OMON birlikleri, Türkiye’deki polis özel harekát timlerini model almıştı. Zaten eğitimlerinden İbrahim Şahin sorumluydu. Şahin ile OMON Komutanı Ruşen Cevadov yakın ilişkideydi. İbrahim Şahin’in evinde bulunan ve Ergenekon’un 11. dalgasında çok sayıda özel harekátçı polisin gözaltına alınmasına, tutuklanmasına yol açan S-1 listesi... Azerbaycan’da denenen başarısız darbenin benzerinin hazırlığı olmasın.
Soru üç: Bakü’deki darbe hazırlığını 3 ay önceden duyan... Dışişleri, Başbakan ve 9. Cumhurbaşkanı’na haber veren. Bu sayede Aliyev iktidarını kurtaran MİT bu kez Ankara kaynarken, neden kulağının üstüne yattı?
* * *
Karayılan paketi:2007 genel seçimi öncesinde Murat Karayılan’ın paketlenip Ankara’ya getirilmesi amacıyla özel bir ekibin Başbakanlık izniyle kurulduğu söylentisi yayıldı. Aynı söylentiye göre ekibin başına Ergenekon’un 10. dalgasında tutuklanan Güneydoğu kahramanı emekli albay Levent Göktaş getirildi. Hatta Göktaş’ın MİT’te önemli bir göreve getirilmesi söz konusuydu.
Dördüncü ve son sorum basit: Bu söylentiler doğru mu, Göktaş’a görev teklif edildi mi?Ve eğer öyleyse, devlet dediğin bu kadar çabuk karar değiştirir mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder