30 Ocak 2009 Cuma

Iraklı eski komutanın eşi Ergenekon davasına müdahil olmak için başvurdu

Mesud Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin peşmerge komutanı Mehmet Maho Geftan'ın (Mehmet Kılıç) eşi Safiye Kılıç, Ergenekon davasında müdahil olmak için dilekçe gönderdi. Geftan'ın 21 yıl önce sığındığı Türkiye'de askerliğini yaparken, Albay Arif Doğan'ın bilgisi dahilinde Antalya'daki birliğinden kaçırılarak, 100 bin dolar karşılığında Baasçılara teslim edildiği öne sürüldü.
Bu olay Diyarbakır 3. Ağır Ceza'da görülen JİTEM davasının iddianamesinde ve eski Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş'ın Susurluk raporunda ayrıntılarıyla yer alıyor. Susurluk raporunda bu durum şöyle anlatılıyor: "1989'da JİTEM subayları, Türk vatandaşlığına geçmiş ve vatanî görevini yapan Mehmet Kılıç'ı (Mehmet Maho Geftan) getirmemizi istedi. Birliğinden aldığımız bu kişi daha sonra 100 bin dolar karşılığında Irak istihbaratına iade edildi." Söz konusu müdahillik talebi JİTEM'in bir başka komutan infazını daha aydınlatacak. Susurluk raporunda yer alan bilgilere göre yaşanan bu olayı öğrenip şikâyetçi olmak isteyen Yüzbaşı İsmail Öztoprak da öldürülmüş.
Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen JİTEM davasının iddianamesinde 1989 yılında Maho Geftan' isimli Iraklının Türkiye'ye gelerek TC vatandaşı olup Mehmet Kılıç adını aldığı, Antalya'daki alay komutanlığında askerlik yaparken 100 bin dolar karşılığında Irak'a teslim edildiği belirtiliyor. İddianamede, yer alan bilgilere göre teslimat işi, Astsubay Şaban Bayram, Tokatlı Erol adlı bir er ve itirafçı sanık Hacı Hasan (İbrahim Babat) tarafından gerçekleştiriliyor. Antalya'daki birliğinden, 'Türk yüzbaşıyı şehit etmiş, sorgulayacağız' denilerek Silopi'ye getirilen Geftan'ın, Ersever tarafından Iraklı yetkililere teslim edildiği, Ersever'in karşılığında 30 bin dolar aldığı belirtiliyor. İbrahim Babat'ın Susurluk Raporu'nda yer alan ifadesinde ise teslimat olayı ayrıntılı olarak anlatılıyor.
'Yüzbaşının katili JİTEM elemanı' iddiası
JİTEM davasının iddianamesinde yer alan bilgilere göre bu olaydan rahatsızlık duyan ve ilgili birimlere olayın yanlış olduğunu anlatan Yüzbaşı İsmail Öztoprak da kaza görüntüsü verilerek öldürülüyor. Öztoprak mevzileri geçerken silahla infaz ediliyor. İddialara göre infazı gerçekleştiren kişi asıl adı Hacı Hasan olan PKK itirafçısı İbrahim Babat. JİTEM'in bu teslimat olayından haberdar olan Öztoprak durumu üst rütbelilere bildiriyor, ancak yüzbaşının amirlerinin de işin içinde olduğu iddiaları sonunu hazırlıyor. Bu şikâyet üzerine Babat ile tartışınca öldürülüyor. Babat cinayetten sonra bir süre İstanbul'da saklanıyor. 4 ay sonra Arif Doğan tarafından bölgeye çağırılıyor. JİTEM'de faaliyet gösteren itirafçıların koordinasyon işi bu olaydan sonra İbrahim Babat'a verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder