29 Aralık 2008 Pazartesi

Veli Küçük Paşa Çok Haklı...

Veli Küçük haklı, failleri çok belli
Bingöl’de kayıp ilan edilen Kemal Bektaşoğlu’nun adı Palmiye operasyonu tutuklusu JİTEM’ci astsubay Uğur Doğan Er’in telefon konuşmasında. Karşıdaki soruyor: Bektaşoğlu çatışmada öldürüldü değil mi?
Uluslararası göçmen kaçakçılığı yapan çeteye yönelik Konya merkezli ‘Palmiye Operasyonu’nda, Malatya’daki misyoner katliamının yanı sıra yaklaşık üç yıl önce esrarengiz şekilde ortadan kaybolan Bingöllü Kemal Bektaşoğlu’nun akıbetine de ışık tutabilecek bir ipucu yakalandı. Konya Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, insan kaçakçılığı yapan bir çeteye yönelik bir yıl önce operasyon başlatmış; aralarında Konya İl Jandarma Alay Komutanlığı’nda görevli Başçavuş Uğur Doğan Er’in de bulunduğu 83 kişi geçen mayıs ayında tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Soruşturmayı yürüten Konya Cumhuriyet Savcısı Yusuf Yıldırım, 83’ü tutuklu olmak üzere toplam 186 sanık hakkında geçen ay ağır ceza mahkemesine dava açmıştı.
‘Zirve’yle bağlantısı çıktı
Palmiye iddianamesinde, Malatya’daki misyoner katliamının derinine ışık tutabilecek bilgilere yer verilmişti. Davada tutuklu sanıklardan Uğur Doğan Er’in, başka bir tutuklu sanık Özkan Han’la misyoner katliamından 34 gün sonra yaptığı bir telefon konuşmasında, katliamda öldürülen Necati Aydın’la ilgili bir haberi işaret edip “aramızda kalsın” derken dinlemeye düştüğü ortaya çıkmıştı. Necati Aydın’ın İzmir’de misyonerlik yaparken geçirdiği soruşturmalar nedeniyle AİHM’e şikâyet ettiği JİTEM’ci Uğur Astsubay’ın, Uğur Doğan Er olduğu saptanmıştı.
Telefon kaydı dosyada
Taraf’ın ele geçirdiği Palmiye Fezlekesi ve Palmiye İddianamesi’nde, yaklaşık üç yıl önce kaybolan Bingöllü Kemal Bektaşoğlu’nun akıbetine ışık tutabilecek bilgiler de yer aldı. Uğur Doğan Er ile Özkan Han arasında geçen başka bir konuşmaya da Kemal Bektaşoğlu konu oldu. Konya polisi, iki zanlı arasında 21 Nisan 2007 tarihinde gerçekleşen görüşme üzerine Bingöl Kiğı Eskikavak Köyü nüfusuna kayıtlı, Mehmet ve Elif’ten olma 1968 doğumlu Kemal Bektaşoğlu dosyasını soruşturmaya dahil etti. Adaklı’da arıcılık yapan Bektaşoğlu’nun, 1 Mart 2006 tarihinden itibaren kayıp olduğu bilgisine ulaşıldı. Baba Mehmet Bektaşoğlu’nun, 22 Nisan 2006’da Adaklı İlçe Emniyet Amirliği’ne oğluyla ilgili kayıp başvurusu yaptığı belirlendi. Adaklı’nın Aysaklı Köyü’nde arıcılık yapan Bektaşoğlu’nun, 70 kovan arısını 2005 yılının ekim ayında Adaklı’ya getirdiği; kovanları akrabası Nebi Erkek’in bahçesine yerleştirdiği; ilçe merkezindeki afet konutlarında ev kiralayarak burada yaşamaya başladığı; 1 Mart 2006’da motosikletiyle birlikte esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolduğu anlaşıldı.
Kayıpken adına telefon alınmış
Cep telefonuna da ulaşılamayan Bektaşoğlu’nun evinin arandığı; ancak nerede olduğunu gösteren herhangi bir ipucuna rastlanamadığı saptandı. Kaybolduktan sonra bir hafta sonra Kemal Bektaşoğlu adına 538 874 56 XX numaları bir hat alındığı; 7 Mart 2006 tarihinde kısa süreli aktif hale geçtiği tespit edildi. Hattın nereden ve nasıl alındığını belirlemek için çalışma başlatıldı.
PKK’lı değil, jandarmayı ararmış
Çatışmada öldürüldüğü bilgisinden hareketle Kemal Bektaşoğlu ya da ailesinden herhangi birinin PKK’yla bağlantısı olup olmadığını da araştıran polis, ne kayıp arıcının ne de birinci ve ikinci derece bir akrabasının PKK’yla bağını gösteren bir bilgiye ulaşabildi. Bektaşoğlu’nun, kaybolmadan önce kullandığı cep telefonuyla defalarca Bingöl İl Jandarma Komutanlığı ile Konya İl Jandarma Alay Komutanlığı’nı aradığı saptandı. Tutuklanmadan önce Konya’da görev yapan Başçavuş Er’in, daha önce de Bektaşoğlu’nun memleketi Bingöl’de görevli olduğu belirlendi. İddianamede, “Şüpheli Uğur Doğan Er’in Bingöl ve Konya’da görev yapması ve Kemal Bektaşoğlu’nun da Er’in görevli bulunduğu bu illerdeki jandarma komutanlıkları ile görüşmelerinin bulunması, Er’in Bektaşoğlu ile irtibatının bulunduğunu göstermektedir” dendi.Öldürülen bir kişi var amaBingöl İl Jandarma Komutanlığı, 2 Ağustos 2007’de yaptığı bir açıklamada; 26 Temmuz 2007 günü Yedisu İlçe Jandarma Komutanlığı’na gelip teslim olan Suriyeli ‘Şernaz’ kod ve ‘Ömer Korhamdu’ adlı PKK’lının üstlendiği eylemler arasında Kemal Bektaşoğlu’nun öldürülmesi olayını da saymıştı. Korhamdu’nun, 2006 yılı nisan ayında Kiğı ve Yedisu arasındaki Maltepe Vadisi’ne avlanmaya giden Bektaşoğlu’nun öldürülmesi olayında yer aldığını itiraf ettiği açıklanmıştı. Ancak Palmiye dosyasında, Korhamdu’nun öldürdüğünü söylediği Kemal Bektaşoğlu emniyet ve savcılık kayıtlarında hâlâ kayıp görünen Kemal Bektaşoğlu’yla aynı kişi olup olmadığına dair herhangi bir bilgi yer almadı.
Dinlemeye takıldılar
Er ve Han arasında geçen 21 Nisan 2007 tarihli görüşme şöyle:
Ö. Han: Temiz mi telefonun?
U. D. Er: E sayılmaz.
Ö. Han: Tamam. Dosyalar geldi.
U. D. Er: Tamam abi, görüşürüz.
Ö. Han: Manyak bişey bu.
U. D. Er: Tamam.
Ö. Han: Düşündüğünden daha fazla.
U. D. Er: İyi, sende mi?
Ö. Han: Bende şu an.
U. D. Er: Bana aktarma şansın olacak mı?
Ö. Han: Tabi ki...
U. D. Er: Nasıl yani, mailden mi nasıl yapacağız yani?
Ö. Han: Mail olarak geçecem birazdan.
U. D. Er: Tamam dedeciğim, sağol.
Ö. Han: Şeyi hatırlıyor musun, Kemal Bektaşoğlu.
U. D. Er: He.Ö. Han: Öldürüldü di mi, çatışmada?
U. D. Er: E isim yabancı değil, ama net.
Ö. Han: Şeyde, Dersim’de, operasyonda, 2006 Mayıs.
U. D. Er: Tamam karıştırma, hadi.Ö. Han: Tamam, anladın di mi olayı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder