26 Aralık 2008 Cuma

Haftalık Bilgilendirme Toplantısı

Haftalık basın toplantısında Irak Başbakanı Maliki'nin ziyaretine yönelik soruları yanıtlayan Genelkurmay İletişim Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, "Irak'la ilgili söylediğim gibi bütün gelişmeleri takip ediyoruz. Irak'ın bölücü terör örgütüyle mücadeleye katkıda bulunması bizim de arzu ettiğimiz bir konudur" dedi.
Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay eski başkanı Hilmi Özkök'ün yaptığı açıklamaları değerlenrdirirken de "Gerçek anlamda hiçbir kimseye tam yarar sağlamadığını düşündüğümüz bu şekildeki haberlerin ve yorumların medyada yer almasından Türk Silahlı Kuvvetleri olarak üzüntü ve rahatsızlık duyuyoruz" dedi.
Genelkurmay İletişim Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Hasan Tahsin Basın Merkezi'nde yaptığı toplantıya 24 Aralık 2008 tarihinde Cizre'de bölücü terör örgütünün saldırısı sonucu şehit olan Piyade Çavuş Erhan Karakaş, Piyade Onbaşı Zeki Yolcu ve Piyade Er Turan Damgacı'nın şehit olduğu olayla başladı. Hudut Tabur komutanlığından görevlendirilen 1 timin, araçla hudut görevine giderken saat 17.30 sularında Cizre şehir merkezinde teröristlerin ateşine maruz kaldığını açıklayan Tuğgeneral Gürak, şunlara söyledi: "2 kişi olduğu değerlendirilen teröristlerin yakın mesafeden açtığı ateş sonucu 3 personelimiz şehit olmuş, 3'ü ağır olmak üzere 9 personelimiz yaralanmıştır. Araç sürücüsü ve araç komutanı yaralanmasına rağmen sağduyulu davranarak aracı, süratle olay bölgesinden uzaklaştırmış ve devlet hastanesine ulaştırmıştır. Hastane önünde toplanan Cizre'li vatandaşlarımız askerlerimize yardım etmiş ve onların malzemelerine sahip çıkmışlardır. Olayla ilgili çok yönlü inceleme ve soruşturma devam etmektedir. Temennimiz olayın gerçek faillerinin yakalanıp adalet karşısına çıkarılmasıdır."
Irak kuzeyine yapılan hava harekatları hakkında bilgide veren Tuğgeneral Gürak, Irak'ın kuzeyindeki bölücü terör örgütünün barındığı bölgelere yönelik olarak, 16 Aralık 2007 tarihinden bu güne kadar icra edilen hava harekâtları ile "Irak'ın kuzeyi, büyük ölçüde bölücü terör örgütü için emniyetli bir bölge olmaktan çıkarılmış, Bölücü terör örgütüne ciddi sayılacak boyutta zayiat verdirilmiş, Terör örgütünden kaçışlarda artışlar olmuş, faaliyetleri ve hareketleri önemli ölçüde kısıtlanmış,terör örgütü mensupları arasında moralsizlik ve gruplaşmalar had safhaya çıkmış, lojistik imkanlarına darbe vurulmuştur. İcra edilen bu harekatlarda sivil halkın zarar görmemesi için her türlü tedbir alınmıştır" dedi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bölücü terör örgütü ile mücadelesinde 19 Aralık'tan bugüne kadar toplam 14 iç güvenlik olayı meydana geldiğini söyleyen Tuğgeneral Gürak, bu olaylarda toplam 1 patlayıcının güvenlik kuvvetleri tarafından yerinde imha edildiğini ifade etti. Dönem içinde Güvenlik kuvvetleri tarafından 2 teröristin etkisiz hale getirildiği 2 teröristin ise teslim olduğunu bildirdi.
Türk Silahlı Kuvvetlerince; 19- 26 Aralık 2008 tarihleri arasında toplam 7 adet Arama Kurtarma faaliyeti icra edildiğinin altını çizen Tuğgeneral Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca 76 kişi denizden sağ olarak kurtarıldığını söyledi. Basın merkezine 26 Eylül 2008 tarihinden bugüne kadar geçen sürede "toplantı esnasında 103, e-posta ile 35, soru formu ile 7 olmak üzere bugüne kadar toplam 145 soru" sorulduğunu söyleyen Tuğgeneral Gürak, bu sorulardan 136 tanesine basın toplantıları esnasında, 6 tanesine e-posta ile olmak üzere toplam, 142 soruya cevap verildiğini kaydetti.

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, haftalık bilgilendirme toplantısının soru cevap bölümünde ise Cizre'de gerçekleşen saldırı sırasında elektrik kesintisinin olup olmadığı yönündeki bir soruya, "Bu konuyla ilgili araştırmalarımız devam ediyor. Belki kısmi olarak o bölgede sönmüş olabilir. İlgililerden bilgi alıp size daha sonra bildireyim" dedi.
Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök'ün yaptığı açıklamaları hatırlatan bir gazeteciye Tuğgeneral Gürak, "Bizim bu konuda söyleyebileceğimiz tabi gerçek anlamda hiçbir kimseye tam yarar sağlamadığını düşündüğümüz bu şekildeki haberlerin ve yorumların medyada yer almasından Türk Silahlı Kuvvetleri olarak üzüntü ve rahatsızlık duyuyoruz" yanıtını verdi.
Kuzey Irak'a yapılan operasyonda kaç sorti yapıldığı, kaç ton bomba kullanıldığı ve kaç kamp etkisiz hale getirildiği yönündeki bir başka soruya Tuğgeneral Gürak, "Bu bilgileri şu anda vermemiz mümükün değil. Bu bilgileri internet sayfamıza veriyoruz zaten yapıldıkça. Ama spesifik olarak 'şu kadar terörist saf dışı bırakıldı' diye bir şey söylememiz mümkün değil, zaten size genel bir değerlendirme yaptık bu hava harekatları sonucu" dedi.
Irak Başbakanı Maliki'nin yaptığı ziyarete ilişkin soruları "Bizim bu konudaki bakış açımız Irak'ın bölücü terör örgütüyle mücadeleye katkıda bulunması bizim de arzu ettiğimiz bir durumdur. Biz de gelişmeleri takip ediyoruz" diyerek cevaplayan Tuğgeneral Gürak,
Zeli kampındaki gelişmeleri de şöyle aktardı: "Geçmişte terör örgütüne karşı yapılan mücalede yerel gruplarla müştereken veya sadece yerel grupların katıldığı ve tarafımızdan desteklenen operasyonlar yapılmıştır. 92 yılı Ekim ayında yapılan sınır ötesi harekatta bölücü terör örgütü büyük bir darbe almıştır. Sınır bölgesine yakın yerlerde bulunan ve operasyon neticesinde bu bölgeleri terk etmek zorunda kalan binden fazla terörist daha güneydeki bölgelere gitmiştir. Bu bizim operasyonumuz sonucu ve aldıkları darbe sonucudur. Bu teröristlerin Türkiye tarafından çeşitli gerişimler yapılmasına rağmen Türkiye'ye geri verilmeleri sağlanamamıştır. Durum böyleyken gündemi değiştirmek amacıyla geçmiş dönemde yaşanan bazı olayları değiştirerek ve gerçekle ilgisi olamayan şekilde bir takım basın yayın organlarıyla konu kamuoyuna aktarılmaktadır. Takdir kamuoyunundur"
Tuğgeneral Gürak, ayrıca hafta başında Deniz Kuvvetleri'nin Somali'deki faaliyetleriyle ilgili bilgi notu dağıtılacağını açıkladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder