29 Nisan 2013 Pazartesi

Tuğgeneral Musa Çitil'in yargılanmasına, Çorum'da devam edildi


 


  Mardin'in Derik ilçesinde 1993-1994 yılları arasında Jandarma Komutanı olarak görev yaptığı dönemde 13 kişinin öldürülmesiyle ilgili hakkında dava açılan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil'in yargılanmasına, Çorum'da devam edildi. Tuğgeneral Musa Çitil'in 13 kez ağırlaştırılmış hapis cezasıyla yargılandığı davanın 3'üncü duruşmasına Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

    Davaya ölen 13 kişinin yakınları olduğu öğrenilen 20'ye yakın aile ile avukatlar katıldı. Musa Çitil ise 3. kez sağlık sorunlarını gerekçe gösteren mahkemeye rapor sundu ve davaya katılmadı. Müştekilerin avukatları davanın Çorum'a alınmasına tepki göstererek, JİTEM adı altında Çitil'i adam öldürmek ve işkence yapmakla suçladı. Avukatlar taleplerini mahkeme başkanına sundu.

    Ankara Jandarma Bölge Komutanı Musa Çitil'in mahkemeye gelmemek için her seferinde rapor aldığını savunan avukatlar, mahkeme başkanından Çitil'i tutuklama talebinde bulundu. Mahkeme başkanı ise Çitil'i tutuklama talebini reddetti.

    MÜŞTEKİLER BEYANDA BULUNMADI

    Musa Çitil'in duruşmaya katılmaması nedeniyle duruşmada müşteki sıfatıyla bulunan 12 kişinin, sanığın hazır edilmemesi nedeniyle beyanda bulunmak istemedikleri avukatlar tarafından mahkemeye bildirildi. Mahkeme başkanı bunun üzerine 'Desene dükkanı erken kapatıyoruz' demesi ile müşteki avukatları da evet dedi. Avukatlar ayrıca halen devlet görevinde bulunan Musa Çitil'in devlet görevinde bulunması nedeniyle güçlü olduğunu söyleyerek, sanığın derhal tutuklanması gerektiğini belirtti.

    YARGILAMA İŞLEMLERİ KÜRTÇE YAPILSIN TALEBİ

    Müşteki avukatlarının bazı vatandaşların Türkçe bilmediğini belirterek yargılamanın Kürtçe devam etmesi talebi ise yine mahkeme tarafından reddedildi. Duruşmanın ardından İnsan Hakları Derneği Çorum Temsilciliği tarafından müştekiler ve avukatları tarafından adliye önünde basın açıklaması yapıldı.

    Müşteki avukatlarından Erdal Kuzu, mahkeme çıkışı gazetecilere yaptığı açıklamada Tuğgeneral Musa Çitil'in Kürt coğrafyasında cumhuriyet kurduğunu iddia etti. Çitil'in 3'üncü mahkemeye de gelmediğini belirten Kuzu, ailelerin adalet arayışı olduğunu söyledi. Kuzu şöyle devam etti: ''Barış sürecini konuşuyoruz. Tamda bu süreçte ailelerin adalet arayışına bir cevap verilmesi gerekir. 90'lı yıllarda işlenmiş bütün cinayetlerin sistematik köy yakmaların, işkence ve kötü muamelelerin faillerinin hepsinin yargı önüne çıkartılması gerekir. Burada görülen duruşma Kürt coğrafyasındaki devlet adına hareket eden örgütlü yapının duruşmasıdır. Fakat mahkeme tarafından tüm taleplerimiz reddedildi. 3 celsedir mahkeme önüne çıkmayan gerçeklerden kaçan sanık hakkında bir tedbir kararına başvuru yapmadı. çok belliki sanığın taşımış olduğu apoletler kendisini koruyor. Sanığın şu anda bulunmuş olduğu görev onun yargı önünde dokunulmaz hale getiriyor. 700 kilometre öteden geldik. Bu mesafeyi biz ikinci defa da geleceğiz, üçüncü defa da geleceğiz. '' şeklinde konuştu.

    Ölen 13 kişiden birinin oğlu olan Yasin Avcı ise anayasa ve hukuka bir kez daha güvenlerinin sarsıldığını söyledi. Sanık Çitil'in 90'lı yıllarda bir çok katliam yaptığını savunan Avcı, aileler olarak mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.

    "JİTEM ADI ALTINA YAPILAN CİNAYETLERİN HERKES TARAFINDAN BİLİNMESİNDE FAYDA VAR"

    Avukat Kuzu, JİTEM adı altında katliamlar yapıldığını savunarak bu katliamların herkes tarafından bilinmesinde fayda olduğunu söyledi. Hukusal mücadelelerinin devam edeceğini kaydeden Kuzu, ailelerin hukuk mücadelesinin devam edeceğini aktardı.


    DURUŞMA 1 TEMMUZ'A ERTELENDİ

    Sanık Musa Çitil'in Avukatı Yurdakan Yıldız ise iddianamenin çok özensiz hazırlandığını söyledi. Müvekkilinin görev yaptığı dönemde terör örgütüne büyük zarar verdiğini söyleyen Yurdakan, örgütün de, şimdi karşılığını almak istediğini beyan etti.