29 Nisan 2013 Pazartesi

Mehmetçiğin yeni tüfeğinin üretimine başlanıyor!

Sır gibi saklanan yüzde 100 yerli Mehmetçik-1 adlı piyade tüfeği ile ilgili ayrıntılar ortaya çıktı.
İlk prototip tesleri olumlu olan yeni tüfekten bir set daha üretilerek test edilecek ve üretime başlanacak.
Sır gibi saklanan milli piyade tüfeği Mehmetçik-1, dünyada kullanılan 3. jenerasyon piyade tüfeklerinin en iyi özelliklerini üzerinde barındırıyor. 3 Temmuz 2011'de üretime başlandığı, 2012 yılı başlarında ise Mehmetçik tarafından kullanılmaya başlanacağı açıklanan ancak bu gerçekleşmediği için akıllarda soru işaretleri oluşturan tüfeğin, 7-10 Mayıs tarihleri arasında düzenlecek IDEF'13 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda sergilenmesi gündemde. Bu konuda son kararı ise Savunma Sanayii Müsteşarlığı verecek.

Benzerlik iddiaları
Yerli piyade tüfeği projesi gecikmeye uğrayınca, birçok iddia ortaya atıldı. Üç adet örneği üretilen tüfeğin "Alman malı HK-416"ya benzediği ve Alman Heckler & Koch firmasının konuya müdahil olarak bu konuda lisans alınması zorunluluğunu dile getirdiği" de bu iddialar arasındaydı. Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, bu iddiaları yalanlayarak, "Şu anda tüfeğimiz bilinmiyor. Hiçbir yerde gösterilmedi. Bu iddialar doğru değil. Milli piyade tüfeğinde ilk prototiplerimizin testleri olumlu. Şimdi bir set daha tüfek üretiyoruz. Onları da bir teste tabi tutacağız. Onların da sonuçları olumlu çıkarsa üretime geçeceğiz" açıklaması yapmıştı.

İsteğe uygun
Mehmetçik-1 TSK istekleri esas alınarak geliştirildi. Tasarımdan itibaren tamamen özgün üç ayrı prototip 14 ay içinde MKE Kırıkkale Silah Fabrikası'nda üretildi. Tüfeğin üzerine gece görüş dürbünü, ışıldak, laser, bomba atar gibi aksesuarlar takılabilmesi öngörüldü.

400 metre menzilli
Vatan, sır gibi saklanan o tüfeğin hem görüntüsüne hem de teknik özelliklerine ulaştı. Ağırlığı 4.3 kilogram, mermi çapı 7.62, boyu: 88 cm, dipcik uzatılınca 105 cm (20 adet mermi alıyor), mermi çıkış hızı, saniyede 810 metre olan "Mehmetçik-1"in etkili menzili ise 400 metre. Tüfeğin, Mayıs-Haziran 2010 içinde ilgili kurumlardan uzman personelin de katılımıyla yapılan test ve atışları başarıyla tamamlanmıştı. G3'lerin yerini alacak tüfeği, dünyada kullanılan 3, jenerasyon piyade tüfeklerinin en iyi özelliklerini üzerinde topladı.