18 Nisan 2013 Perşembe

"Hakim Camiası” / Yener Dönmez

Son yazımda belirttiğim üzere İzmir casusluk iddianamesiyle ilgili detayları yazmaya başlıyorum. Önce askeri hakimlerle ilgili bölümler üzerinde duracağım. Tabii bu arada gündem de aktığı için zaman zaman ara verip gündem konularına değineceğim.

Malumunuz olduğu üzere zamanında Genelkurmay Askeri Mahkemesinin Kıdemli Hakimliğini yapmış Ali Rıza Bildik Ankara’da gözaltına alınmış, İzmir’e götürülmüş, İzmir’de sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklanmamıştı. Bu kişi, akrabalarının PKK bağlantıları sebebi ile istifa etmek zorunda kalmıştı. Genelkurmay Askeri Mahkemesi Kıdemli hakimliği askeri yargı alanında en önemli makamlardan biri. Zira Türkiye’deki tüm general ve amiraller bu mahkemede yargılanıyorlar.

İstisna ise Yüce Divan’ın yetki alanına giren kişiler. Yani kuvvet komutanları ve Genelkurmay Başkanı. Ali Rıza Bildik’i oraya getiren ise Hıfzı Çubuklu. Hıfzı Paşa malumunuz olduğu üzere hükümeti devirmeye teşebbüs suçlamasıyla Ergenekon’dan tutuklu. Çubuklu’nun getirdiği Bildik, askeri yargının en önemli makamlarından birinde bulunan kişiydi. Hakkında iddianamede neler var neler. İşte ilk örnek: “-ALİ RIZA BİLDİK’İN GETİRDİĞİ VEYA YÖNLENDİRDİĞİ PERSONELLE (HAKİMLE) ÖZEL İLGİLENİLECEK HER TÜRLÜ İSTEKLERİ MUTLAKA YERİNE GETİRİLECEK. BUNUNLA ALAKALI VİP KIZLAR KULLANILACAK.”

Bu kayıt, casusluk yapan örgütün yöneticilerinden olan Coşkun Bağbuğ’un Pandora denen veri bankasında yer alan kayıtlardan birisi. Örgütün veri bankası olarak kullandığı Pandora’da başka bir kayıtta, örgütün kullandığı kızlardan Huzur Kazancı’ya ait. Bu kayıtta; “Ali Rıza Bildik, KKK, Askeri Hakim, Mahkeme belgeleri. Benim getirmemi istedi. Coco’ya gidecekmiş. Değer” şeklinde.. Yani Yüksek Mahkeme’nin yüksek hakimi, eskort kızlarla bağlantılı.

Bildik, emekli olunca, yerine Askeri Hakim Mehmet Yüzbaşıoğlu getirildi. Yüzbaşıoğlu’yla ilgili bir iki kez yazmıştım. Hatırlarsınız; Yarbay Dönmez’in dosyasına bakıp daha sonra görevsizlik kararı veren kişi. Dursun Çiçek, ıslak imza ile ilgili olarak tutuklanmaya sevk edildiğinde tutuklamayan hakim.. Mustafa Balbay’la sıkı fıkı bir ilişkiye sahip.
Emekliliğinde İşçi Partisi’ne katılan Bahadır Berk’le kankalar.  Aynı zamanda Çorlu’da görev yaparken üç-dört kez soruşturma geçirmiş.

Bakın; örgüt üyesi sanığı Ali Rıza Bildik, örgüte gönderdiği bilgiler içinde Mehmet Yüzbaşıoğlu ile ilgili neler yazmış: “Hakkındaki referanslar çok iyi. Mustafa Balbay ile tanışıyor. Babası CHP ile irtibatlıdır. Balığı ve kadını sever. Bize yanlış yapmaz. Çorlu’da askeri savcı olarak çalışırken, eşine iş yönlendirmeden dolayı soruşturma geçirmiş, bu nedenle Hıfzı’yı ikna etmek zor oldu. Mahkemeye katıldıktan sonra kendini ispatladı. Çiçek’i tutuklamadı. Heyetinde yer alan albayı iyi ikna etti. Kâtiplerden Nilgün ile ilişkisi var. Gözü kara. Hukuk mukuk dinlemiyor. Kendisine ne söylediysem yaptı. Ergenekon’dan içeri alanların büyük kısmıyla irtibatlı. Eşi A….. da güvenilir. Serbest ……olarak çalışıyor”

Yine hatırlarsınız; Dönmez’in krokisinden elde edilen bilgilerden hareketle Zir vadisinde kazılar yapılmış ve Dönmez, Askeri Eşyayı Gizlemek suçundan Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde yargılanmış, sonra da M. Yüzbaşıoğlu’nun başkanlığındaki mahkeme tarafından görevsizlik kararı verilerek dosya İstanbul’a gönderilmişti. Ancak bu dosyanın önceki aşamaları da var. Birkaç kez Askeri Yargıtay’a gidip gelmişti. Mustafa Dönmez’in mahkumiyeti orda bozulmuştu. İddianamede bu bilgiler de var. Ali Rıza Bildik Askeri Yargıtay Başkanı Hasan Dengiz ile ilgili örgüte bilgi gönderirken şunları yazmış: “Bizden. Şuurlu, çalışkan, sabırlı, dincilerle uğraşan birisidir. Hıfzı Paşa ile devre arkadaşıdır ve arası iyidir. Paşa yapılmasında katkısı olan komutanların her isteğini yerine getirir. Toplantılarımıza gelir. Askeri Yargıtay üye seçiminde bizim arkadaşların ön sıralarda listeye girmesi için nüfuzunu kullanmaktadır. Mustafa Dönmez hakkında Genelkurmay askeri mahkemesinde askeri eşyayı gizlemek suçuyla ilgili dosya bizim için çok önemlidir. O dosyadaki delillerin F Tipi tarafından oluşturulduğuna ilişkin karar çıkarmak, Beşiktaş’daki davaları bizim lehimize çevirebilecektir. Mahkumiyet kararını Askeri Yargıtay’da takip edip, birçok noktadan bozulmasını sağladı. Dosyayı 2. Daireden arkadaşımız Levent BİLGİ’ye düşürdü. Daireler Kurulunda da arkadaşımız Erkan Karadeniz’e düşürdü. Dosya şu anda arkadaşımız M. Yüzbaşoğlu tarafından istediğimiz şekilde yönlendiriliyor. Balyoz ve İnternet Andıcı davalarını olumlu görev uyuşmazlığı çıkarıp Askeri Yargıtay’a alabilirsek nüfuzunu kullanıp davaları kısa sürede lehimize sonuçlandırabileceğini belirtiyor. Her türlü talebi titizlikle takip edilip karşılanmalı, kendisiyle azami oranda gizlilik içinde ve istisnai olarak irtibat kurulmalı.”

Yarbay Dönmez’le ilgili dosya bozulduğunda; “Bu kadar bomba var, krokiler var. Jandarma bile ‘kroki Dönmez’in elinden çıkma’ dedi. Nasıl bozulur?” diye çok düşündüm. İddianamedeki bu bilgiyi görünce taşlar yerine oturdu. Dosya yönlendiriliyormuş. İddianameye dikkatlice baktım. Mehmet Yüzbaşıoğlu iddianamede ne diye yer alıyor diye. Mağdurlar içinde yer almıyor. Sanık olarak da iddianameye alınmamış. Ancak İzmir’deki soruşturmanın kapanmamış olduğunu, bazı incelemelerin halen devam ettiğini öğrendim. Açıkçası rahatladım. Zira bir dosyayı istenilen şekilde götürdüğü iddia edilen bir kişi ile ilgili herhangi bir talep olmaması garibime gitmişti.