8 Nisan 2013 Pazartesi

'Paşayı teröristler vurdu' diyen PKK'lı hayali çıktı

1993 yılında şehit edilen Tuğgeneral Bahtiyar Aydın için o dönemde kurulan TBMM komisyonuna jandarmanın olayla ilgili bir kişinin yakalandığını bildirdiği, ancak bu bilginin doğru olmadığı ve kimsenin yakalanmadığı ortaya çıktı.
Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, Diyarbakır Lice’de Jandarma Asayiş Bölük Komutanlığı’nın bahçesine helikopterle indikten sonra alnından ‘Kanas’ tipi suikast silahı ile vurulmuştu. Cinayetin zamanaşımına girmesine 6 ay kala Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı dosyayı yeniden incelemeye aldı. Milliyet gazetesinin haberine göre dosyadan, suikasttan sonra bölgede incelemelerde bulunan TBMM İnsan Hakları Araştırma Komisyonu’na 1994’te gönderilen bir belge çıktı. Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı’ndan komisyona gönderilen belgede saldırganın kimliği, “Diyarbakır merkez Kolludere köyü nüfusuna kayıtlı olup, merkez Bağlar ilçesi Göçmenler caddesi Özgür Apartmanı 1. kat, 4 numaralı dairede ikamet etmektedir.” şeklinde ifade edilmiş. Söz konusu belgenin devamında ise PKK terör örgütü mensubu olduğu belirtilen zanlının kimlik bilgilerinin ise sorgusu halen gizli biçimde devam ettiği için açıklanamadığı dile getirilmiş. Yine aynı belgede zanlı ile ilgili, “Bu kişi Aydın suikastıyla ilgili bilgi sahibi olup alınan beyanında, suikastın ‘Ape Hüseyin’ kod adlı Kadri Çelik komutasında 20 kişilik bir grup tarafından gerçekleştirildiği şeklinde ifadesi alınmıştır. Ancak soruşturmanın gizliliği nedeniyle bu kişinin bilgilerini veremeyeceğiz.” sözlerine yer verilmiş

    Belgeyi inceleyen savcılık, bunun üzerine, komutanlığa bir yazı göndererek, bu kişinin akıbetini sordu. Komutanlığın savcılığa gönderdiği cevabi yazıda, yaptıkları araştırmada arşiv kayıtlarında yakalanmış veya teslim olmuş böyle bir terör örgütü mensubu olmadığı belirtildi. Ayrıca Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na 1994’te gönderilen ifade örneğinin de kayıtlarda geçmediği bildirildi. Başsavcılık, bu kez Bahtiyar Aydın’ın öldürüldüğü ‘Kanas’ suikast silahına ait boş kovan ve mermi çekirdeğini komutanlığa sordu. Gelen yazıda, boş kovan ve mermi çekirdeğinin de jandarmada olmadığı belirtildi.

    Savcılık suikastin gerçekleştirildiği tarihte PKK Diyarbakır bölge sorumlusu olan Şemdin Sakık’ın ifadelerine başvurdu. Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesi yönünde kendisine herhangi bir talimat gelmediğini söyleyen Sakık, “Bu olayı örgüt yapmadı.” diye konuştu. Bu arada paşanın şehit edildiği olaydan sonra tutulan tutanaklarda 11 teröristin ölü ele geçirildiği belirtilmişti. Araştırmalarda ölen kişilerin PKK’lı değil sivil vatandaş oldukları ve yasa kapsamında da devletten maddî ve manevî tazminat aldıkları tespit edildi.