3 Nisan 2013 Çarşamba

'Balyoz Planı' davasına 5 savcı

Aralarında emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli orgeneraller İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan'ın da bulunduğu 365 sanıklı ''Balyoz Planı'' davasının temyiz incelemesini yapmak üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında görevlendirilen savcı sayısını üçten beşe çıkardı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 21 Eylül 2012'de karara bağlanan ve ''Balyoz Planı'' davasının dosyası, temyiz incelemesinin yapılacağı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmişti.
Davaya ilişkin bin 45 klasörden yaklaşık 400'ünün esasa ilişkin olduğu öğrenilirken, görevli savcılar başka bir işle ilgilenmeksizin, kapsamlı davaların temyiz incelemesinin daha güvenli hazırlanması için oluşturulan ''yüksek güvenlikli'' odada çalışmasını sürdürüyor.
Tutuklular bulunduğu için öncelik verilen dosyayla ilgili hazırlanan tebliğname, davaya bakacak Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne gönderilecek. Başsavcılığın tebliğnamesinin bağlayıcı niteliği bulunmuyor.
Daire, tebliğname geldikten sonra dosyayı incelemeye başlayacak. Davanın duruşmalı görülmesi istendiği için Yargıtay 9. Ceza Dairesi, duruşma isteyen sanıklar yönünden duruşma yaparak karar verecek.

Karar


İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, geçen yıl 21 Eylül'de verdiği kararla eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ı ''Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek'' suçundan 20'şer yıl hapis cezasına çarptırmıştı.
Orgeneral Bilgin Balanlı, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Orgeneral Ergin Saygun'un da aralarında bulunduğu 78 sanığı 18'er yıl, emekli Albay Dursun Çiçek ve hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 214 sanığı 16 yıl ve eski HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman'ın da aralarında bulunduğu 28 kişiyi de 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılırken, toplamda 365 sanıktan 323'üne ceza verilmişti. Bazı tutuksuz sanıklar hakkında da yakalama emri çıkartılmış, mahkeme 3 sanıkla ilgili dosyayı ayırırken, 39 sanığın beraatına karar vermişti.