8 Nisan 2013 Pazartesi

Rusya, Suriye'ye donanma göndermekte ısrarlı

Yeni filo yolda

Rusya, iki yılı aşkın iç savaşın pençesindeki Suriye’ye ayda bir savaş gemisi gönderme uygulamasını Mayıs ayında da devam ettireceğini açıkladı. Bu kez dünyanın öbür ucundan, Pasifik donanmasından 5 savaş gemisi Suriye’ye gönderilecek. Üstelik Rus gemileri Suriye’nin Tartus Limanı'na içeriği açıklanmayan yük indirecek.

Japon Denizi kıyılarındaki Pasifik donanma üssü Vladivostok Limanı'ndan 19 Mart tarihinde yola çıkan Rus savaş gemilerinin Mayıs ortalarında Akdeniz’e ulaşmalarının planlandığı Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından duyuruldu.

Rusya’nın geçtiğimiz Şubat ayında Suriye kıyılarına yakın Akdeniz sularında gerçekleştirdiği büyük tatbikata Pasifik donanması gemilerinin katılmadığını vurgulayan komutanlık, sıranın bu donanmaya geldiğini söyledi.
Filoda iki büyük çıkartma gemisi “Amiral Nevelskiy” ile “Peresvet”, bir firkateyn “Amiral Panteleyev”, kurtarma gemisi “Fotiek Krilov” ve tanker “Peçonga” bulunuyor.

Rus savaş gemilerinin şimdiki Suriye seferinin en esrarengiz tarafı iki büyük çıkartma gemisinin Suriye’nin Tartus Limanı'na demir atacağı ve içeriği açıklanmayan bir yükü buraya boşaltacağı açıklaması oldu. Dünyanın öbür ucundan Suriye’ye ne getirecekleri söylenmeyen Rus savaş gemilerinin yol üzerinde sırasıyla Vietnam ve İran’a da uğrayacakları biliniyor.

Moskova’daki yabancı askeri gözlemciler Rusya’nın şimdiki Suriye yönetimiyle zamanında imzaladığı bazı askeri anlaşmaları yerine getirmeye devam ettiğini vurgulayarak, geçen yıl Rusya ile batı ülkeleri arasında patlak veren Suriye’ye savaş helikopterleri krizini hatırladı. Rusya’da tamir edilen birkaç savaş helikopteri 2012 yılında Avrupa kıyılarından Suriye’ye ulaştırılması girişimi sert bir şekilde engellenmişti. Helikopterleri taşıyan ticari geminin sigorta poliçesi iptal edilerek yola çıktığı Rus limanına geri dönmek zorunda kalmıştı.
Rusya, SSCB’nin dağıldığı 1991 yılından sonra Küba ve Vietnam’daki üslerini bir bir kapatmış, ancak Suriye’deki Tartus deniz levazım üssünü kullanmaya devam etmişti.