16 Nisan 2013 Salı

Casusluk Çetesinin Elindeki Belgeler Gerçek

Milli Savunma Bakanlığı, İzmir'deki askerî casusluk davasına el attı. Bakan İsmet Yılmaz'ın talimatıyla görevlendirilen üç askerî müfettiş, soruşturmada ele geçirilen belgelerle Savunma Sanayii Müsteşarlığı'ndaki projeleri karşılaştırdı: Sızdırılan tüm belgeler gerçek.

3 ASKERİ MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ
İzmir'de yürütülen askerî casusluk soruşturması kapsamında, fuhuş çetesinden çıkan kritik savunma projelerine ait gizli bilgiler Ankara'yı harekete geçirdi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın talimatıyla görevlendirilen üç askerî müfettiş, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda (SSM) incelemelerde bulundu. Zaman'dan Emre Soncan'nın haberine göre Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulu'nda görevli Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri mensubu albay rütbesindeki müfettişler, toplam 6 daire başkanlığındaki projeleri araştırdı. Casusluk soruşturmasında ele geçirilen belgelerle, SSM'deki orijinal dokümanlar karşılaştırıldı. Müfettişler, hayat kadınları vasıtasıyla bürokratlardan sızdırılan belgelerin tümünün gerçek olduğuna hükmetti.

MİLLİ GÜVENLİĞİ TEHDİT EDEN BELGELER ÇETENİN ELİNDE
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianameye göre Savunma Sanayii'ndeki birçok kritik projeyle ilgili ayrıntılı bilgi ile milli güvenliği tehdit edecek birçok doküman çetenin elinde bulunuyor. Bu bilgi ve belgelerin para karşılığında yabancı ülkelerin istihbarat servislerine pazarlandığı kaydediliyor. İddianamede çeteden ele geçirilen ve SSM'nin yürüttüğü birçok projeye ilişkin bilgiler yer alıyor. Bu belgelerin, SSM ya da projelerin yüklenicisi konumundaki Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı Şirketleri'nden (TAI, Aselsan, Havelsan, Roketsan) sızdırılmış olabileceği düşünülüyor.

BULGULAR SAVCILIKLA PAYLAŞILACAK
SSM'deki projelere ilişkin dokümanları inceleyen Milli Savunma Bakanlığı müfettişleri, çetede bulunan belgelerin, orijinallerinin kopyaları olduğunu belirledi. Yani çetenin elindeki savunma projelerine ait tüm bilgiler gerçek. Müfettişler elde ettiği bulguları soruşturmayı yürüten savcılıkla da paylaşacak. Savunma kaynakları, soruşturmanın genişleyebileceği değerlendirmesinde bulunuyor.

ATAK PROJESİNİN BELGELERİ BİLE ÇETENİN ELİNDE
Örgütten ele geçirilen 'Pandora' isimli veri tabanında bazı projelerle ilgili şu ifadeler dikkat çekiyordu: "Bu projelerden Bölgesel Konumlama ve Zamanlama Uydusu projesi, bir GPS uydusu projesidir ve tahminen 2015-2016 yılında uzaya gönderilecektir. Bu proje ile askerî ve sivil alanda konum ve yer belirleme yerli imkânlarla sağlanacaktır. Dışa bağımlılığı azaltacağından önemlidir. Diğer proje Sahil Gözetleme Radar Sistemi (SGRS) projesidir. Bu proje ile deniz sınırlarının güvenliğinin, arama ve kurtarma faaliyetlerindeki etkinliğin artırılması ve denizlerdeki yasa dışı faaliyetler ve kaçakçılık ile mücadele amaçlanmaktadır. ATAK projesi, yazılımı ve donanımı milli olarak tasarlanıp yüksek teknolojiye sahip aviyonik sistemlerin helikoptere entegre edilerek Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın taarruz-keşif helikopteri ihtiyacını karşılamayı hedeflemektedir.