26 Mart 2013 Salı

SSİK Toplantısı Nisan Ayına Ertelendi

Türkiye'nin füze savunma sistemi için açtığı ihalenin de değerlendirileceği Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin (SSİK) bu yılki ikinci toplantısının Nisan ayı ortasında yapılması bekleniyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı'ndan oluşan Komite, normalde yılda iki ya da en fazla üç kez toplanıyor. Komite son toplantısını 3 Ocak 2013'te yapmıştı.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) yetkilisinden edinilen bilgiye göre, İcra Komitesi'nin bu yılki ikinci toplantısının taslak tarihi olarak bugün belirlenmişti ancak toplantı Nisan ayı ortasına kaldı.
Yetkili, tarih değişikliği için herhangi bir neden göstermedi.
SSİK'nin ikinci toplantısında da birincisinde olduğu gibi Türkiye'nin 4 milyar dolarlık füze savunma sistemi ihalesinin ele alınması öngörülüyor. Bu yılki ilk toplantıda ihalede yarışan firmaların teklifleri değerlendirilmiş ancak sonuç açıklanmayarak, tekliflerin iyileştirilmesi için görüşmelere devam edilmesi kararlaştırılmıştı.
Füze savunma ihalesinde ABD'den Patriot PAC-3, Rus yapımı Antey-2500, Çin'den FD-2000 ve Fransa-İtalya ortalığındaki Eurosam'ın geliştirdiği Samp-T sistemleri yarışıyor. Pazarlıklarda, fiyat-yerli katkı kriterleri özel bir formül ile kıyaslanarak, optimum değere ulaşılmaya çalışılıyor.