19 Mart 2013 Salı

Savcı 64 sanık için müebbet istedi

Ergenekon davasında Savcı Pekgüzel, mütalaasını mahkemeye sundu. İlker Başbuğ dahil 64 sanık için ağırlaştırılmış müebbet istendi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada esas hakkındaki mütalaasını okuyan Cumhuriyet Savcısı Mahmet Ali Pekgüzel, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Orgeneral Nusret Taşdeler'in de aralarında bulunduğu birçok sanığın TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca, ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını istedi.

Bu sanıkların Terörle Mücadele Kanunu'nun 5'inci maddesi uyarınca da cezalandırılmasını talep eden Pekgüzel, Yargıtay içtihatlarına göre bu sanıkların terör örgütü yöneticiliğinden cezalandırılmasına yer olmadığını kaydetti.

HURŞİT TOLON VE TUNCAY ÖZKAN

Mehmet Ali Pekgüzel, tutuklu yargılanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve gazeteci Tuncay Özkan'ın da aynı madde gereğince, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.
''Ergenekon'' davasının tutuksuz sanıklarından emekli Orgeneral Şener Eruygur hakkında TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istendi.
Savcı Pekgüzel,  tutuklu sanıklarından emekli Tuğgenerel Levent Ersöz'ün de aynı madde gereğince, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi. 
GÜRÜZ, PERİNÇEK VE HİLMİOĞLUSavcı Pekgüzel, mütalaasında, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz için de TCK'nın 312/1 maddesi gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.
Pekgüzel, Perinçek'in Yargıtay içtihatlarına göre örgüt yöneticiliğinden cezalandırılmasına gerek görmedi.
Savcı Pekgüzel, tutuklu yargılanan eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu için de aynı madde uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.
Pekgüzel, tutuksuz yargılanan eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi.  
Avukat Kemal Kerinçsiz'in ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi. 
Davanın tutuklu sanıklarından CHP Milletvekili Mehmet Haberal'ın TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istendi.
Savcı Pekgüzel, Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bora Perinçek, Ali Yasak, Emin Şirin, Güler Kömürcü Öztürk ve Tanju Güvendiren'in de bulunduğu 96 sanığın ''Ergenekon  terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7.5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi.
DANIŞTAY FAİLİNE 4 KEZ MÜEBBET İSTENDİCumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Danıştay saldırısının faili, tutuklu yargılanan Alparslan Aslan'ın da 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

5 SANIĞIN DOSYALARININ AYRILMASI İSTENDİ
Cumhuriyet savcıları Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş tarafından dönüşümlü olarak sanıkların hukuki durumlarının okunduğu mütalaada, eski MİT görevlisi Özel Yılmaz'ın dosyasının MİT görevlileriyle ilgili çıkarılan yasa gereği izin alınması gerektiği gerekçesiyle ayrıldığı kaydedildi.
Mütalaada, bu nedenle Yılmaz hakkında hüküm kurulmasına yer olmadığı belirtilerek, haklarında yakalama kararı bulunan firari sanıklar Bedrettin Dalan, emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Turan Çömez, Emrah Gönenci ve Saipir Deblevidze'nin ise yakalanamadığı kaydedildi.
Bu nedenle firari olan bu 5 sanığın dosyasının ayrılması istenilen mütalaada, Danıştay dosyasın sanıkları Salih Kurter ve Süleyman Esen ile Ümraniye'deki gecekonduda ele geçirilen el bombalarının bulunduğu evde kiracı olarak kalan Ali Yiğit'in beraatine karar verilmesi öngörüldü.
Mütalaada, dava açıldıktan sonra yaşamanı yitiren İlhan Selçuk, Engin Aydın ve Murat Özkan'ın da dosyalarının ölüm nedeniyle ayrılması talep edildi.
Yine Adem Uzun ve Erdal İrten'in de beraati istenilen mütalaada, Ayhan Parlak ve Oğuzhan Arslan hakkında hüküm kurulmasına yer olmadığı kaydedildi.
AKIL HASTALIĞI NEDENİYLE CEZA İNDİRİMİ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in TCK'nın 312/1'inci maddesinden cezalandırılması ancak akıl hastalığı nedeniyle cezasının 37.5 yıla indirilmesi istendi. 
Pekgüzel, Şahin hakkında Yargıtay içtihatları nedeniyle terör örgütü yöneticiliğinden ceza verilmesine yer olmadığını belirtti.
Şahin hakkında TCK'nın 311/1'inci maddesinden de cezalandırılması istemiyle dava açıldığını ifade eden Pekgüzel, sanıkların eylemlerinde ''yürütme organına karşı eylemlerin'' öne çıktığını kaydetti.
Sanığa, ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini öngören Pekgüzel, ancak Şahin'in akıl hastalığı nedeniyle cezasında indirim uygulanarak 37.5 yıla düşürülmesini talep etti.
BALBAY VE AYGÜNİstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Cumhuriyet savcıları tarafından hazırlanan esas hakkındaki mütalaada Mustafa Balbay'a, TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istendi.
Mütalaada, tutuksuz sanık eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran'ın da aynı suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.
''Ergenekon'' davası kapsamında tutuksuz yargılanan eski Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı CHP Milletvekili Sinan Aygün'ün, TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.
YALÇIN KÜÇÜK'E MÜEBBET''Ergenekon'' davasında tutuksuz yargılanan ''Odatv'' davasının  tutuklu sanığı Yalçın Küçük'ün, TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi. 
VELİ KÜÇÜK'E 6 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBETTutuklu sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün TCK'nın 312/1'inci maddesi gereğince bir kez, Danıştay saldırısına ilişkin ''adam öldürmeye azmettirmek'' suçundan bir kez, 4 kişiyi ''öldürmeye teşebbüs etmek'' suçlarından da 4 kez olmak üzere toplam 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.
A'DAN Z'YE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI İSTENİLENLER
Alaettin SevimAlparslan ArslanBekir ÖztürkCemal GökçeoğluCihandar Hasan HanoğluDoğu PerinçekDurmuş Ali ÖzoğluDursun ÇiçekEmin GürsesErgün PoyrazErhan TimuroğluErol ManisalıFatih HilmioğluFerit İlseverFuat SelviÜmit SayınKemal GürüzHasan Ataman YıldırımHasan Atilla UğurHasan IğsızHayrettin ErtekinHayrullah Mahmut ÖzgürHıfzı ÇubukluHulusi GülbaharHurşit TolonHüseyin GörümHüseyin Nusret Taşdelerİbrahim Şahinİsmail Hakkı Pekinİsmail Sağırİsmail YıldızKemal AydınKemal KerinçsizKemal AlemdaroğluLevent ErsözMehmet ErözMehmet İlker BaşbuğMehmet HaberalMehmet Fikri KaradağMehmet OtuzbiroğluMehmet Şener EruygurMuammer AkbulutMuhittin Erdal ŞenelMurat UslukılıçMustafa BalbayMustafa YurtkuranMustafa DönmezMustafa KoçFerit BernayMuzaffer TekinNeriman AydınOktay YıldırımOrhan GüçlüOsman YıldırımSedat ÖzüerSerhan BollukSevgi ErenerolSinan AygünTekin IrşiTuncay ÖzkanVeli KüçükYalçın KüçükYusuf ErikelZiya İlker Göktaş
YAKALAMA KARARI TALEBİ REDDEDİLDİSavcı Mehmet Ali Pekgüzel mütaalasında aralarından Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, eski sendika yöneticisi Mustafa Özbek, Muhittin Erdal Şenel, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Prof. Dr. Erol Manisa, eski rektörler Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran ile Ferit Rıza Bernay ve Ferit İlsever'in de bulunduğu tutuksuz 19 sanık hakkında yakalama kararı verilmesini talep etti. Ancak mahkeme heyeti savcılığın bu talebini reddetti.
TAHLİYESİ İSTENİLEN İSİMLERFatma Cengiz, Bülent Sarıkahya, Ulaş Özel, Oğuz Bulut, Mehmet Zekeriya Öztürk ve İbrahim Özcan.

5 SAAT SÜRDÜ
275 sanık hakkında, hazırlanan mütalaanın okunması yaklaşık 5 saatte sürdü. 3 savcı tarafından okundu. Mahkeme heyeti, savcı ve sanık avukatlarının taleplerini değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi.
DURUŞMAYA 8 NİSAN'DA DEVAM EDİLECEKErgenekon davasında bugün açıklanan esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için sanıklar ve avukatlara 3 hafta süre verildi. Duruşma 8 Nisan 2013 tarihine ertelendi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında sanık ve avukatların taleplerinin değerlendirilmesi için duruşmayşa 4 saati aşkın ara verildi. Alınan ara karar saat 23:15'te Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından okundu.
Ara kararda sanıklar ile avukatların taleplerinin büyük bir bölümü, "Davaya bir yenilik katmayacağından", "Hükümle birlikte karara bağlanmasına", "Davayı uzatmaya yönelik olduğundan", "Savunma ile ilgili olmadığından", "Daha önceden bu konuda karar verilmiş olduğundan" gibi gerekçelerle reddine karar verildi. Ayrıca bazı taleplerin de savunma kapsamında olduğu belirtilerek dilekçelerin dava dosyasına konulması karara bağlandı.
Ayrıca sanıklar ile avukatların CMK 210/1 ve CMK 178 maddelerinde belirtildiği üzere 'duruşmada hazır edilen tanıkların dinlenmesi zorunludur' hükmü gereği tanık dinletme talepleri bulunduğu belirtildi. Bu talepler de daha önceden de verilen ara karar gereği ve CMK 206/1-c maddesinde belirtilen 'Davayı uzatmaya yönelik' hükmü gereği reddedildi.
Bugünkü duruşmada duruşma savcıları tarafından verilen mütalaada 19 sanık hakkında yakalama kararı verilmesi istendiği hatırlatılan ara kararda, bu sanıklardan hakkında yurt dışına çıkış yasağı bulunmayan sanıklar için yurt dışı yasağı konulmasına hükmedildi.
Tutuklu sanıkların tahliye talepleri ise, daha önceki duruşmalarda ayrıntısı belirtilen kuvvetli suç şüphelerinin devam ediyor olması ve sanıklara uygulanacak en hafif adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı belirtilerek reddi yönünde hüküm verildi.
Ayrıca 11-12 Mart 2013 tarihli oturumlarda mahkeme heyetine karşı sarfettiği sözler nedeniyle sanık avukatlarından Serkan Günel hakkında Silivri Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.
Esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için sanıklar ile avukatlara süre verilmesi kararlaştırılan duruşma 8 Nisan 2013 tarihine ertelendi.