29 Mart 2013 Cuma

ABD'ye 'casus' jesti

Ak Parti'nin, Washington yönetimine çok büyük bir jest yaptığı öne sürüldü.

ABD Başkanı Barack Obama’nın, İran’ın nükleer silah geliştirmesi için 1 yılı kaldığını açıkladığı ve bunu engellemek için her şeyi yapacaklarını söylediği bir dönemde, AKP hükümetinin, Washington yönetimine çok büyük bir jest yaptığı ortaya çıktı. Cumhuriyet gazetesinin iddialarına göre; Türk hükümeti, ABD’nin “RQ-4 Global Hawk” adlı kıtalar arası uçabilen casus insansız hava araçlarına, Türk hava sahasını açtığı öğrenildi.

Hava Harp Akademisi tarafından düzenlenen Uluslararası Hava ve Uzay Gücü Konferansı (ICAP’13), Harp Akademileri Komutanlığı’nda başladı. Konferansa, 6 kıtadaki 57 ülkeden 1000 kişi katıldı. Havacılık ve füze teknolojisinde önemli çalışmalar yapan İran’ın konferansa davet edilmemesi dikkat çekti.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren ve konferansı düzenleyenler tarafından büyük önem atfedilen Dr. Benjamin Lambeth konferansta yaptığı konuşmada kritik bilgiler verdi. Lambeth, Türk hükümetinin hava sahasını Global Hawk olarak adlandırılan casus insansız hava araçlarına açtığını söyledi. Bu uçaklar, kıtalar arası menzile sahip ve saatlerce havada kalarak istihbarat toplayabiliyor. Askeri kaynaklar, bu araçların Ortadoğu üzerinde bilgi topladığını teyit etti. Türk hava sahasına üst geçiş izni Bakanlar Kurulu kararıyla veriliyor. Türkiye, ABD’nin 2003 yılında Irak harekâtı öncesinde U2 casus uçaklarına aynı şekilde Türk hava sahası kullanım izni vermişti.
ABD Hava Kuvvetleri’nin geleceğini dizayn eden CIA kökenli Lambeth, MQ1 adlı silahlı Predatorların da İncirlik’te konuşlu olduğunu kaydetti. Türk makamları, İncirlik’teki Predatorların silahsız olduğunu kamuoyuna duyurmuştu. Askeri kaynaklar Lambeth’in açıklamalarına sessiz kaldı. Predatorlar menzili içindeki herhangi bir hedefe saldırılarabiliyor. Lambeth’in sunumu slaytlarla sinevizyona da yansıdı. Lambeth, istihbaratın önemine değinirken de, “Hava gücü yalnızca nişan almak değildir. İstihbarat çok önemlidir” dedi.