25 Mart 2013 Pazartesi

Astsubayların isteklerine karşı devlet ne diyor

Astsubayların ordudaki eşitsizliğin giderilmesi için beklentileri karşısında hangi girişimler var, yasalar ne diyor?

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görevli astsubaylar, özlük hakları bakımından subaylardan çok geride olduklarını her fırsatta dile getiriyorlar. Basın aracılığıyla sıkıntılarını dile getiren astsubaylar, arazide zor şatlarda görev yaptıklarını, ancak bunun karşılığını bir türlü alamadıklarını belirtiyorlar.
Sitemleri öyle bir boyutta ki koşullar yüzünden "Son 10 yılda şehit sayımızdan daha fazla intihar sayımız var." bile diyorlar.

Basında geniş yer verilen haberlerde Genelkurmay veya yasalarda; astsubaylar ile ilgili yapılan çalışmalara yer verilmediği ise göze çarpıyor. Hal böyle olunca biz de konu ile alakalı "Ne nedir?", "Ne ne değildir?" diye uzmanlarla konuştuk ve yasalara baktık.

TOP DEVLETTE

Durum biraz incelendiğinde TSK'nın, astsubayların isyan ettikleri konuların üzerinde durduğu anlaşılıyor. Çeşitli başlıklar altında çalışmalar yapan TSK, raporlarını ilgili devlet kurumlarına sunuyor. Fakat geri dönüş alamıyorlar. İntibak yasasının astsubaylar için çıkarılması ile ilgili girişim geçtiğimiz sene Haziran'da yapılmış durumda. Ayrıca Maliye Bakanlığı görev tazminatının astsubaylara verilmesine pek olumlu gözle bakmıyor. 
Yapılan çalışmaları karıştırdık ve 5 madde halinde yazdık.

1. GÖREV TAZMİNATININ KENDİLERİNE VERİLMESİ

Halen “Görev Tazminatı”; yarbay ve daha üst rütbedeki personele veriliyor. Bu tazminattan yarbaydan daha alt rütbedeki subaylar ile astsubaylar yararlanamıyor.
Görev Tazminatının, görevde ya da emekli olmasına bakılmaksızın 1’inci dereceye gelmiş muvazzaf ve emekli binbaşı ve başçavuşlara da verilmesi yönünde 17 Ocak 2012 tarihinde Kanun değişiklik teklifi yapıldı. MSB tarafından da 11 Haziran 2012 tarihinde Başbakanlığa gönderildi. Maliye Bakanlığı tarafından olumsuz görüş bildirilen teklif henüz bekleme aşamasında.

2. YARBAY VE ALBAYLARIN ALDIKLARI KOMUTANLIK TAZMİNATLARI

Yarbay ve albay rütbesindeki personele ödenen özel bir komutanlık tazminatı bulunmuyor. Komutanlık görevine atanan tüm personele (Uzm.Erb.tan General/Amirale kadar) rütbesine göre TSK Yan Ödeme Kararnamesinde belirlenen tutarlarda ödeme yapılıyor. Ayrıca 926 sayılı TSK Personel Kanunu’na göre Tabur Komutanlığı ve Bölük Komutanlığı görevleri ile bu görevlerin Genelkurmay Başkanlığınca belirlenecek eşidi görev yerlerine asaleten veya boş kadrolara asaleten vekil olarak atamaları yapılan subay ve astsubaylara da ek hizmet tazminatı ödeniyor.

3. İNTİBAK YASASININ ASTSUBAYLAR İÇİN ÇIKARILMASI

(Emekli astsubayların meslek yüksek okulu mezunu sayılması intibaklarının ona göre yapılması sağlanacak mı?) 2003 yılından sonra göreve başlayan astsubaylarda olduğu gibi 2003 öncesi mezun olan astsubayların (emekliler dâhil) 9/1’den başlayacak şekilde intibaklarının yapılması için hazırlanan Kanun Tasarısı Taslağı MSB tarafından 15 Haziran 2012 tarihinde ilgili bakanlıklara görüşe gönderildi.

4. ASTSUBAYLARIN EVLİLİK VE DİĞER İZİNLERİNDE TSK'DAKİ DİĞER PERSONELLERLE EŞİT OLMASI

(Emekli astsubayların meslek yüksek okulu mezunu sayılması intibaklarının ona göre yapılması sağlanacak mı?) 2003 yılından sonra göreve başlayan astsubaylarda olduğu gibi 2003 öncesi mezun olan astsubayların (emekliler dâhil) 9/1’den başlayacak şekilde intibaklarının yapılması için hazırlanan Kanun Tasarısı Taslağı MSB tarafından 15 Haziran 2012 tarihinde ilgili bakanlıklara görüşe gönderildi.
Madde 126 - Subay ve astsubaylara 125 inci maddede yazılı onbeş günlük mazeret izinleri dışında:
a) Eşinin doğum yapması, eşinin ölümü, çocuğunun ölümü, kendisinin veya eşinin ana, baba veya kardeşinin ölümü hallerinin her birinde isteği üzerine on güne kadar; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde isteği üzerine yedi güne kadar,
b) Yangın, zelzele, seylap gibi olağanüstü bir mazeret dolayısıyla bir yıl içinde otuz güne kadar, mazeret izni verilebilir.” hükmü yer alıyor.”

5. SİLAHLI KUVVETLER TAZMİNATI'NIN EMEKLİLİKTE DE YANSITILMASI

TSK Hizmet Tazminatı hiçbir statü için emekli maaşlarının hesaplanmasında dikkate alınmıyor.