28 Mart 2013 Perşembe

Orgeneral Erten: Hava ve uzay gücü, askeri alanda belirleyici konum almıştır


 

         
  İstanbul’da ilk kez düzenlenen ‘Uluslararası Hava ve Uzay Gücü Konferansı’ açılış oturumuyla başladı. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, hava ve uzay gücünün önemine dikkat çekti. Erten, “Hava ve uzay gücü, askeri alanda sonuç alıcı, belirleyici konum almıştır.” dedi.

Harp Akademileri Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Uluslararası Hava ve Uzay Gücü Konferansı’nın açışında konuşan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, sözlerine böylesine önemli bir konferansa ev sahipliği yapmaktan duyduğunu mutluluğu dile getirerek başladı. Hava ve uzay gücünün kullanımının artan bir ivmeyle devam ettiğine vurgu yapan Erten, bununla birlikte bazı sorunlarla karşılaşılmasının da doğal olduğunu ifade etti. Erten, teknolojinin hızla gelişmesi, uzayın kullanımının yaygınlaşması, bilgi odaklı yeni bir çağın başlaması, küreselleşen ve entegrasyonu artan dünyada güvenlik algılamalarının değişmesi, hava ve uzay gücünün kullanılması geliştirilmesi ve geleceğinin şekillendirilmesi konularında bazı sorunları ve belirsizlikleri de beraberinde getirdiğini söyledi.

Hava ve uzay gücünün önemine dikkat çeken Erten, “Hava ve uzay gücü, askeri alanda belirleyici ve sonuç alıcı güç konumunu almıştır. Hava kuvvetleri doğasında var olan sürat, çevik, menzil ve elastikiyet özellikleriyle; taktik, operatif ve stratejik seviyelerde etkiler oluşturabilecek, yakından uzağa doğru tüm hedeflere nüfuz edebilecek, harekat yelpazesinin tamamında çok çeşitli kullanım seçenekleri sunabilen bir yapıya sahiptir ” diye konuştu.

Hava ve uzay gücüyle ilgili geleceğe yönelik değerlendirmelerde de bulunan Mehmet Erten, “Özellikle siber uzayın güvenliğinin sağlanması, kitle imha silahlarının yaygınlaşması ile terörist ve radikal gruplardan kaynaklanan tehditlerin ve yasa dışı suç örgütlerinin önlenmesi, doğal afetlerin verdiği zararların ortadan kaldırılması, denizde, karada ve havadaki enerji iletişim ve ulaşım yollarının güvenliğinin garanti altına alınması konularının gündemin ilk sıralarında yer aldığını görürüz. Hava ve uzay gücü, sahip olduğu etkin, sürekli keşif ve gözetleme mimarisi, uzay ve siber uzay da dahil bir çok boyutta harekat icra edebilme özelliği, küresel ve stratejik ulaştırma ve erişim gücü, harekatı coğrafyadan ve koşullardan bağımsız, kesintisiz olarak icra edebilme kapasitesi, teknolojik gelişmelerin takip ve entegrasyonu konusundaki eşsiz uyum yeteneğiyle günümüzde ve gelecekte güvenlik alanının öncü ve belirleyici aktörü olmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

Orgeneral Erten, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile hayata geçirdikleri, Türk Silahlı Kuvvetleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçlarını karşılayan Göktürk-2 gözlem uydusu, insansız hava aracı “Anka”, uzaktan atılabilen hassas güdümlü füze ve mühimmatlar, 5’inci nesil Milli Muharip Uçak Projesi ve Türk Hava Kuvvetleri'nin tüm temel fonksiyon alanlarının otomasyonlarını sağlayan Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi’nin geleceğin hava ve uzay gücü olma yolunda atılan önemli adımlar olduğunu söyledi.
Erten, hava ve uzay gücünde iki temel unsurun zaman ve şartlar değişse de teknolojiye hakimiyet ve nitelikli insan gücü olduğunun da altını çizdi.

‘KONFERANS DÜNYA BARIŞINA HİZMET EDECEK’

Hava ve uzay gücünün kullanımında uluslararası işbirliğine vurgu yapan Mehmet Erten ,sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kapsamda lojistik ve diğer destekleme konseptlerimizin yenilenmesini, konuş-kuruluş felsefemizin tekrar değerlendirilmesini, ihtiyaç duyulan müşterek harekat ve uluslararası yetenek havuzlarının oluşturulmasını oldukça önemsiyorum. Diğer yandan hava ve uzay gücünün önümüzdeki dönemde kendisinden beklenen vazifeyi yerine getirebilmesi için diğer bir önemli konunun, uzay ve siber uzay alanı da dahil olmak üzere görev yaptığımız her alanda çağa uygun bilgi üretimi, komuta ve liderlik yeteneklerini geliştirmek olduğuna inanıyorum. Dünyanın değişik ülkelerinde yaşıyor olsak da ortak bir hava ve uzay gücü kültürünün ve bakış açısının önde gelen temsilcileriyiz. Bizleri bir araya getiren bu önemli konferansta edineceğimiz bilgi ve tecrübe paylaşımına büyük değer veriyorum.”

Konferansın Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir” vizyonunda ulaşma yolunda önemli bir adım olduğunu kaydeden Orgeneral Mehmet Erten, konferans esnasında pekiştirilecek dostlukların ise Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış” idealinin gerçekleşmesine ve dolayısıyla dünya barışına hizmet edeceğine inandığını ifade etti.