20 Mart 2013 Çarşamba

Başbuğ’un sözleri mütalaada!

‘Boru’ ve ‘kağıt parçası’ da suç

Hakkında ağırlaştırılmış müebbet istenen Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, ‘İnternet Andıcı’ davasıyla yargılanıyordu. Bu davada, kendi bilgisi ve talimatıyla internet siteleri kurulduğu, bu sitelerde ise hükümet aleyhinde yayınlar yapıldığı, psikolojik harekat yürütüldüğü iddia ediliyordu. Ancak mütalaada savcılar İlker Başbuğ’un Ergenekon davası sürecinde yapmış olduğu toplantı ve açıklamaları da örgüt faaliyeti kapsamında değerlendirdi. Savcılık Başbuğ’un, Ergenekon Terör Örgütü’ne yönelik yapılan soruşturmayı etkilemeye ve itibarsızlaştırmaya çalıştığını iddia etti. İşte o iddialar:

- BORU DEMEDİ: 29 Nisan 2009: Genelkurmay Başkanlığı’nda ‘Poyrazköy’de ele geçirilen mühimmatlarla ilgili açıklama. Başbuğ’un bu açıklamada boş lav parçasını gösterip ‘boru’ dediği yazılıp çizilmişti. Ancak daha sonra hiç ‘boru’ demediği, ‘boş lavın hiç bir işe yaramadığı’nı söylediği ortaya çıktı.

- EYLEM PLANI: 26 Haziran 2009: İrtica ile Mücadele Eylem Planı soruşturmasıyla ilgili açıklama yaptı. ‘Kağıt parçası’ ifadesini kullandı.

- ERGENEKON AÇIKLAMALARI: 17 Aralık 2009: Oruç Reis Fırkateyni’nde Ergenekon davası hakkında açıklamalar yaptı.

- ‘BÖYLE REZİLLİK OLUR MU?’: 10 Şubat 2010: Fatih Altaylı ve Murat Bardakçı’ya verdiği röportajda Amirallere Suikast Planı soruşturmasıyla ilgili ‘Böyle rezillik olur mu? Yeter yahu’ dedi.

‘Kalkmasa idamımız istenecekti’

İLKER Başbuğ, savcıların mütalaasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı ve şunları söyledi: “Türkiye’de idam cezası kaldırılmamış olsa idi, Cumhuriyetin savcıları, hiç tereddüt etmeden, yukarıdaki ciddi suçlamaları(!) göz önünde bulundurarak; Türk Ordusunun Komutanı ile onun 14 silah arkadaşı içinde idam cezasını isteyeceklerdi. Mütalaada açıkça görüleceği gibi, terör örgütü yöneticiliği suçlaması aynen durmaktadır. Buradan geri adım atılması söz konusu değildir.”