15 Mart 2013 Cuma

Askeri Havalimanı artık Ulaştırma Bakanlığı'nın


YILLARDIR Yeşilköy'deki Askeri Havalimanı’nın yan tarafında askeri uçaklara hizmet veren koruganlar bölgesindeki ve Atatürk Havalimanı’nın bitişiğinde bulunan Maliye'ye ait 585 bin m2 alanın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğüne tahsis edildiği, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal tarafından açıklandı.


Hava Harp Okulu Komutanlığı tarafından Askeri apron olarak bilinen bu bölgenin kullanımı ile Atatürk Havalimanı'ndaki uçak park alanı sayısı artırılacağı ve park sıkıntısının sona erdirileceği bildirildi.

Daha önce askeri apron bölgesinin kullanımı ile ilgili çeşitli girişimlerde bulunulmuştu. Bugün itibariyle anlaşma sağlandı ve ilk etapta icralık olan ve Atatürk Havalimanı Apronundaki numaralı yerleri işgal eden 3 uçak, bu bölgeye park ettirildi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Orhan Birdal, bir süredir üzerinde çalışılan tahsis işleminin 13 Mart 2013 tarihinde Maliye Bakanlığınca onaylandığını belirterek, “Maliye Bakanlığının, Bakanlığımıza tahsis işlemini gerçekleştirdiği bu arsaya DHMİ tarafından uçak park alanı yapılacak” dedi.

Bu arada DHMİ Atatürk Havalimanı Başmüdürlüğü yetkilileri uzun zamandır kalkması için çalışmaları sürdürülen ve ‘Gecekondu Bölgesi ‘ olarak adlandırılan havayolu şirketlerine ait çok sayıda hangar ve deponun da kargo terminali karşısındaki bölgeye taşınacağını, burası yetmezse fidanlık bölgesinde hazırlanan yere gönderileceğini açıkladılar.

43 ADET PARK YERİ OLUŞTURULACAK

Orhan Birdal, tahsis işlemi konusunda şu bilgileri verdi:

“Söz konusu tahsis işlemiyle Atatürk Havalimanı sınırları içerisine dâhil edilen bu arazi üzerinde 26 adet orta boy, 17 adet büyük boy uçak olmak üzere toplam 43 adetlik bir uçak park alanı oluşturulacak. Master proje çerçevesinde yapılması planlanan uçak park alanının alt yapı ve ihale hazırlık çalışmaları tamamlanmış bulunuyor. İnşaata bir an önce başlanacak ve park alanı ivedilikle hizmete verilecek. Diğer taraftan, yaratılan uçak park alanı Atatürk Havalimanı’nda ki uçak trafiğini de olumlu yönde etkileyecek, kapasite artışı sağlayacak.”

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA EK ÖNLEMLERLE RÖTAR BİTTİ

Atatürk Havalimanının büyüme oranlarına göre dünyada ve Avrupa`da 10 milyon üzeri yolculu havalimanları kategorisinde 1. sırada yer aldığına dikkat çeken Birdal, sözlerine şöyle devam etti:

“İstikrarlı ve süratli bir şekilde büyüyen Türk sivil havacılığının kalbi İstanbul’da atıyor. 2012 yılında Atatürk Havalimanı`nda toplam 364 bin 303 uçak iniş-kalkış yaptı, günlük ortalama 1000 uçağa hizmet sunuldu. Dünya ve ülke havacılığımızın göz bebeği olan İstanbul’da hizmet alanımızla ilgili ciddi bir sorun yaşanmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Geceli gündüzlü çalışmalarımız meyvesini veriyor. Son bir yıldır, yoğunluk kaynaklı rötarların önüne geçmeyi başardık.Bunun için sürekli çalışmalar, düzenlemeler yapıyoruz. Gerekli her türlü ek önlemi alıyoruz. Pist ayarlamaları, uçuş güvenliğine zarar vermeyecek derecede trafik düzenlemeleri bu tür çalışmalardan bazıları.

Lodostan kaynaklanan rötarları sona erdirdik. Planladığımız ek park alanlarıyla da park kaynaklı problemleri asgariye indireceğiz. Bu gayretler sayesinde Atatürk Havalimanı, dünyanın en düzenli meydanları arasında yer alacak. Havayolunun halkın yolu olmasından kaynaklanan yoğun trafikle yarışıyoruz, bu yarışın kazananı olma gayretimiz var. İstanbul’un incisi, dünyanın birincisi yeni havalimanı elbette nihai ve kesin çözüm. Burası hizmete girinceye kadar Atatürk Havalimanı, Türkiye havacılığının merkezi olma misyonunu sürdürecek ve hiçbir iş ve hizmetin aksamasına meydan verilmeyecek.”