17 Şubat 2009 Salı

Profesyonel orduda son viraj

Terörle mücadele eden komando tugaylarında yalnızca subay, astsubay ve uzman çavuşlardan oluşan profesyonel askerlerin görev yapmasına ilişkin çalışma, Orgeneral İlker Başbuğ'un Genelkurmay Başkanlığı döneminde tamamlanacak. 2007 Mayıs'ında başlatılan projenin yüzde 70'i Ocak 2009'da tamamlandı. Geriye kalan yüzde 30'u ise bu sene içinde tamamlanacak. Jandarma Genel Komutanlığı'na ait komando tugayı yüzde 90 oranında profesyonelleşti. Ocak 2010'da komando tugaylarının tamamı profesyonel askerlerden oluşacak. Komando tugaylarının profesyonelleşmesi projesini hayata geçiren ve Ağustos 2010'a kadar Genelkurmay Başkanlığı koltuğunda oturacak olan Başbuğ, kendi başkanlığı döneminde projesini tamamlayacak. Başbuğ, terörle mücadelede bir dönüm noktası olarak algılanan bu projesi ile TSK'ya damgasını vuracak.Proje, terörle mücadelede 'devamlılık' ve 'tecrübe' ilkelerinin önemi nedeniyle bir dönüm noktası olarak algılanıyor. Erbaş ve erler, 2010 yılı ile birlikte komando tugaylarında yer almayacak. Komando tugaylarında görev alacak tüm profesyonel personel, Eğirdir Dağ ve 6 komanda tugayının her birinin yaklaşık 1500 personelden oluşacağı kaydedildi.
GÜNEYDOĞU'YA BEŞLİ KUVVET
Komando tugaylarının profesyonelleşmesi ile birlikte Güneydoğu'da sürdürülen iç güvenlik harekatlarını şu birlikler katılacak:
1- Yüzde 100'ü profesyonellerden oluşan Özel Kuvvetler Komutanlığı.
2- Jandarma özel harekat taburları.
3- 5'i Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın, biri Jandarma Genel Komutanlığı'nın komando tugayları.
4- Sabit konuşlu ve alan kontrolünü sağlayan iç güvenlik taburları.
5- Destek unsurları.
EĞİRDİR'DE 155 GÜNLÜK EĞİTİM
Eğirdir'dekİ Dağ Komando Okulu'nda, ihtisas kursuna katılan personele toplam 155 gün eğitim veriliyor. Merkezde, askerler, 'Taş yağacak, eğitim dışarıda yapılacak' parolasıyla, en zor arazi ve iklim şartlarında eğitiliyor. Verilen eğitimlerin yüzde 96'sı arazide geçiyor. Bunun yüzde 60'ı da gece gerçekleşiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder