20 Şubat 2009 Cuma

GENELKURMAYIN BASIN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, askeri yargıya intikal eden konular dışında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Genelkurmay Başkanlığı tarafından geniş çaplı soruşturmaların açıldığının doğru olmadığını bildirdi.
Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tuğgeneral Gürak, Afganistan'daki Kabil Bölge Komutanlığı'nın Türkiye tarafından devralınmasına ilişkin soru üzerine, Türkiye'nin komutanlığı Ağustos ayından itibaren devralacak şekilde gerekli girişimleri yaptığını söyledi.
ABD'nin Trabzon'da üs kurmak istediği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Tuğgeneral Gürak, ''Halihazırda böyle bir talep bize şu ana kadar ulaşmamıştır'' yanıtını verdi. Genelkurmay Başkanlığı tarafından gündemdeki bazı konular hakkında soruşturmalar açıldığı iddialarına ilişkin soruyu yanıtlarken Tuğgeneral Gürak, ''Askeri yargıya intikal eden konular dışında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Genelkurmay Başkanlığı tarafından geniş çaplı soruşturmaların açıldığı doğru değildir'' dedi. Tuğgeneral Gürak, bilgi güvenliği ile ilgili olarak gerekli her alanda gereken tedbirlerin alınmakta olduğunu ve alınmaya da devam edeceğini ifade etti.
İç Hizmet Kanunu'nun 43. maddesine göre TSK mensuplarının MSB tarafından belirlenen ve siyasi olmayan cemiyetler ile spor kulüplerine üye olmalarının mümkün olduğunu kaydeden Tuğgeneral Gürak, üye olanların da durumlarını en kısa zamanda MSB'ye bildirmeye mecbur olduklarına dikkati çekti. Tuğgeneral Gürak, bu konuya ilişkin olarak da özel bir çalışma yapılmasına gerek olmadığını söyledi.
TSK personelinin sadece kanun ve yönetmeliklerde yazılı olan niteliklerle değerlendirildiğini anlatan Tuğgeneral Gürak, ''Örneğin personelin siyasi partilere olan yakınlığıyla değerlendirilmesi TSK'yı siyaset içine çekmekle eş anlamlı olup böyle bir düşüncenin ifade edilmesi TSK'ya yapılacak en büyük kötülüktür'' diye konuştu.
-''EMEKLİ PERSONELİN FAALİYETLERİ...''-
TSK'dan emekli olmuş personelin kamuoyuna yansıyan görüş ve düşüncelerinin tamamen o görüşleri ifade eden kişilerin görüşleri olduğunu vurgulayan Tuğgeneral Gürak, bu görüşlerin TSK'nın görüşü olarak gösterilmesinin doğru olmadığını kaydetti. Tuğgeneral Gürak, ''Genelkurmay Başkanlığının, emekli olan personelin faaliyetlerine yönelik kısıtlamalar koyması da söz konusu olamaz'' dedi.
İnsansız hava aracı Heron'larla ilgili bir soru üzerine de Tuğgeneral Gürak, Heron'ların, kabul testlerinin tamamlanmasının ardından muhtemelen önümüzdeki ay operasyonlarda kullanılmaya başlanacağını bildirdi.
Tuğgeneral Gürak, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu Başkanı (NSA) Keith Alexander'ın Genelkurmay Başkanlığı'nı ziyaret edip etmeyeceği yönündeki soruyu yanıtlarken, Alexander'ın bugün Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nı ziyaret edeceğini söyledi.
Bir gazetecinin Aden Körfezi'nde görev yapacak TCG Giresun gemisi ile ilgili bir sorusuna Tuğgeneral Gürak, geminin Kızıldeniz'i geçtiği, planlandığı gibi 25 Şubatta Cibuti'ye varacağı yanıtını verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder