27 Aralık 2012 Perşembe

Demir Kubbe gelişmeleri… / Fikret Ertan

İsrail, hasımlarına karşı teknolojik üstünlüğe sahip olmanın bir hayat-memat meselesi olduğuna inanır. Bu yüzden de bu konuda çok çalışır. Herhangi bir başarıya ulaştığında da bununla övünür.

Nitekim son Gazze saldırısı sırasında gündeme gelen ve kendine göre çok başarılı olduğunu öne sürdüğü füzesavar sistemi Demir Kubbe ile övünüp duruyor bugünlerde. Hatta sözlü övünmenin ötesine geçip bir de Demir Kubbe madalyası çıkarmış bulunuyor. İsrail Sikke ve Madalyalar Kurumu’nun, gümüş ve bronzdan yapılı bu madalyaları satışa çıkardığı haberlerde yer alıyor. Madalyanın ön yüzünde Demir Kubbe ateş bataryası, İsrail devlet amblemi ve kutsal kitaptan alınan “Bu şehri korumak için kalkan olacağım” şeklinde dinî ibare var; arka yüzünde de sistemin kendi amblemi ve İbranice, İngilizce ibareler yer alıyor.

Artık bir madalyası da olan Demir Kubbe bundan böyle dünya çapında balistik füze camiası tarafından dikkate alınan, İsrail’in başarı iddialarının her yönüyle incelendiği stratejik öneme sahip bir konu, bir gelişme olarak kalıcı bir şekilde gündeme oturmuş bulunuyor. Başta Amerika olmak üzere dünyada balistik füze konusunda söz sahibi olan birçok ülke artık Demir Kubbe ve ilgili gelişmeleriyle yakından ilgileniyor. Hatta bazı ülkeler sistem hakkındaki değerlendirmeler daha tam anlamıyla netleşmemiş olsa bile sistemden satın almak ya da ortak üretimle sahip olma yönünde hareket ediyorlar.

Buna bir örnek Hindistan sayılır. Bazı haberlerde bu ülkenin İsrail ile Demir Kubbe konusunda ‘al yap’ şeklinde ifade edilen tedarik görüşmelerine başladığı bildiriliyor. Bu ayın başında Yeni Delhi’yi ziyaret eden İsrail Savunma Bakanlığı Müsteşarı Udi Şahani’nin, konuyu Hint Savunma Bakanı Şaşhi Kant Şarma ile ele aldığı söyleniyor. İsrail’in bu haberler konusunda sessiz kalmayı tercih ettiği, sistemi satmayı; ama teknolojisini verme konusunda mütereddit olduğu söyleniyor. İsrail ile Hindistan arasında var olan stratejik ilişkiler göz önüne alındığında İsrail’in Hint taleplerine uygun davranacağı tahmini bugünden yapılabilir elbette.

Diğer yandan, Hindistan’a ilaveten Güney Kore’nin de Demir Kubbe ile ilgilendiği haberleri de ortalıkta dolaşıyor. Kuzey Kore’nin balistik füze kapasitesi ve saldırgan tavrı dikkate alındığında Güney Kore’nin ilgisinin bir temele dayandığı kolayca söylenebilir.

Kısacası, performansı ve başarısı henüz tam anlamıyla netleşmemiş olsa da İsrail’in Demir Kubbe konusunda şimdiden müşteri bulmak yolunda bazı ilerlemeler sağladığı söylenebilir. Bu da sistemin bundan sonraki finansmanı ile ilgili katkıların artacağı anlamına geliyor. Ayrıca, ilan edilen başarısından sonra Amerikan yönetiminin sisteme daha fazla yardım etmesi de beklenebilir. Zaten söylenenlere göre, Amerika sisteme yaklaşık 1 milyar dolar malî katkıda bulunmuştu. Bu katkı olmasaydı belki de sistem hayata geçmeyecekti.

Bugün Gazze saldırısı ateşkesle sonuçlandığı için gündemden kalkan Demir Kubbe konusu anlattığımız gibi balistik füze camiasının hakkında inceleme yaptığı, henüz son hükmünü vermediği bir konu olarak belli çevrelerde hararetle ve önemle tartışılıyor. Bu tartışmalar elbette herkesin gözü önünde yapılmıyor. Ayrıca, sonuçlarının da öyle kolay kolay açıklanması beklenmiyor. Bu bakımdan balistik füze ve karşı sistemler arayışı içinde olan ülkeler Demir Kubbe’yi masaya yatırmış bulunuyorlar.

Demir Kubbe’nin hedefi olan Hamas ve Gazze’deki diğer gruplar da şüphesiz aynı şeyi yapıyor, onlar da sistemin gerçekten ne kadar başarılı olup olmadığı, başarılıysa bunun kendi füzelerinin performansını ne kadar etkileyip etkilemeyeceğini muhakkak kendi masalarına yatırmış bulunuyor, ilgili karşı cevapları bulmaya çalışıyorlar. Hizbullah’ın, İran’ın da benzer şekilde hareket ettiği de muhakkak sayılır.

Bugün sadece yeni bir füze krizi çıktığında akla gelecek olan Demir Kubbe konusu bölgenin son yıllarda ortaya çıkan ve bundan sonraki stratejik durumu önemle etkileyecek olan balistik dengelerinde tam belirleyici olmasa bile önemli bir belirleyici unsur olarak yıllarca önem ve değerini koruyacak kısacası.