26 Aralık 2012 Çarşamba

Askeri casusluk davasında karar

Muvazzaf ve emekli askerlerle, TÜBİTAK görevlilerinin "askeri casusluk ve şantaj" iddiasıyla yargılandığı davada “Adli Tıp raporu gelmediği" için dosyası ayrılan bir sanık hakkındaki dava da karara bağlandı.

Mahkeme, sanık Fatih Alpoğan’ı “verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme ve örgüt üyesi olmak" suçlarında 2 yıl 11 ay hapisle cezalandırdı.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuksuz sanık Fatih Alpoğan katılmadı. Alpoğan’ın avukatı Şule İyem, soruşturma sırasında Deniz Harp Okulu’nda öğrenci olan müvekkilinin, daha sonra ayrıldığını ve şimdi kaptanlık yaptığı için duruşmaya gelemediğini söyledi.

EL YAZISI İLE İLGİLİ TÜBİTAK RAPORU GELDİ

Mahkeme Başkanı Metin Özçelik, askeri casusluk davasında yargılanan Fatih Alpoğan’ın evinde ele geçirilen el yazısı dokümanlarla ilgili Adli Tıp Kurumu’ndan raporun gelmediği için sanıkla ilgili dosyanın ayrıldığını hatırlattı. Raporun mahkemeye ulaştığını belirten Başkan Özçelik, raporda “el yazısının Fatih Alpoğan’a ait olmadığının" yazıldığını söyledi. Alpoğan’ın avukatı Şule İyem de, müvekkilinin soruşturma sırasında öğrenci olduğunu ve gizli bilgilere ulaşmasının imkansız olduğunu ifade etti. Son sözü sorulan İyem, müvekkilinin beraatini istedi.

2 YIL 11 AY HAPİS CEZASI

Davayı karara bağlayan Mahkeme Heyeti, sanık Fatih Alpoğan’ın fuhuşa teşvik etmek suçundan yeterli delil olmadığı gerekçesiyle beraatini karar verdi. Alpoğan’ın kişisel verilerin hukuka aykırı kaydedilmesi suçunu işlediğini belirten Mahkeme, sanığı 6 ay hapisle cezalandırdı. Ancak Mahkeme, “kısa süreli hürriyeti bağlayıcı" cezayı sanığın ekonomik durumunu dikkate alarak 3 bin TL adli para cezasına çevirdi. Sanığın “verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" suçunu işlediğini kaydeden mahkeme, Alpoğan’ın 1 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti. Alpoğan’ı suç örgütünün üyesi olmak suçundan 1 yıl 8 ay cezalandıran Mahkeme, toplamda Alpoğan’ı 2 yıl 11 ay hapse mahkum etti.